Politika

Lukašenko atklāja atklātā valsts apvērsuma sazvērestības nianses

© Sputnik / Sergey MelkonovПресс-конференция в посольстве Республики Беларусь
Пресс-конференция в посольстве Республики Беларусь - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dumpinieki plānoja visai operācijai iztērēt 10 miljonus dolāru. Viņi izskatīja trīs galvenos scenārijus.
RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atklāja papildu ziņas par valsts apvērsuma plānu, ko sazvērnieki bija iecerējuši valstī. Sazvērestības nianses viņš pastāstīja žurnālistiem vizītē Poļesjes valsts radiācijas ekoloģiskajā rezervātā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Sazvērnieku ieceres

Sākotnēji uzbrukums Baltkrievijas prezidentam bija ieplānots 9. maija svinīgo pasākumu laikā. Taču vēlāk ļaundariem radās iespaids, ka tāds uzbrukums viņiem nav pa spēkam, un viņi no šīs ieceres atteicās.
Президент РФ Владимир Путин оглашает послание Федеральному собранию - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Mājieni par Donbasu un Lukašenko aizstāvība: eksperti par Putina vēstījumu
Tika izskatīti arī tādi scenāriji kā slazds un uzbrukums prezidenta kortežam. Pēc Lukašenko domām, arī tāds variants diezin vai varētu izdoties, jo automašīnas pārvietojas lielā ātrumā un iespēja trāpīt tām ir ļoti maza.
Savukārt trešais scenārijs paredzēja, ka bruņotām grupām jāieņem triecienā viena no Baltkrievijas prezidenta ārpilsētas rezidencēm. Visai operācijai bija atvēlēti 10 miljoni dolāru, viens miljons – snaiperim.
"To mēs redzējām jau sen. Vai jums šķiet, mēs to operāciju Maskavā organizējām uz ātru roku? Mēs viņiem sekojām, viņiem bija jāierodas Minskā un jāorganizē operācija. Mēs kontrolējām katru viņu soli," apliecināja Lukašenko.

Āriene ir mānīga

Baltkrievijas prezidents atklāja, ka korumpētā ģenerāļa lomu sazvērestībai ar dumpiniekiem tēlojis specdienestu darbinieks. Caur viņu aizturētie plānoja sacelt armiju pret valdību.
Savukārt žurnālisti sarunā ar valsts vadītāju pastāstīja, ka daudzi šaubās par nodemonstrēto slepkavu ārieni – sak, viņi neizskatoties kā teroristi un algotņi. Skeptiķiem Lukašenko atgādināja, ka sazvērnieki nav domājuši personīgi sarīkot teroraktu un uzbrukumus valsts amatpersonām.
"Protams, man nāk smiekli: Feduta – revolucionārs. Ja iedosi viņam lieku kapeiku, viņš izmetīs no prāta revolūcijas. Protams, viņš nerīkotu teroraktus, nenogalinātu prezidentu, viņa bērnus un tā tālāk. Taču kas ir, tas ir: viņš nav muļķis, un viņi viņu lika lietā. Un viņš tāds noteikti nav viens, ko mēs zinām un nezinām. Tie ir informatori," pastāstīja Lukašenko.

Saskaņā ar Ēģiptes scenāriju

Pēc Aleksandra Lukašenko domām, uzbrukums 9. maijā var būt sastādīts pē c Ēģiptes prezidenta Anvara Sadata slepkavības piemēram. 1981. gada oktobrī militārās parādes laikā Kairā sazvērnieku grupa izlēca no kravas mašīnas, aizmeta granātu un atklāja uguni uz tribīnes pusi.
Līdztekus sazvērnieki plānoja Minskas enerģētiskās infrastruktūras atslēgšanu. Pēc tās – masveida hakeru uzbrukums.
Starp plāna detaļām Aleksandrs Lukašenko īpaši izcēla, ka ļaundari plānojuši bloķēt Minsku kopā ar OMON vienībām galvaspilsētā, iekšējiem spēkiem, miliciju un valsts drošību.
"Visas šīs struktūras ir bruņotas un, ja būtu izdevies tās sarīdīt, būtu sācies briesmīgākais un karstākais pilsoņu karš, kāds nav bijis nevienā valstī," ir pārliecināts Baltkrievijas prezidents.

Terora melnais saraksts

Baltkrievijas prezidents pastāstīja, ka aizturēti vairāki teroristisko grupu dalībnieki. Daži no viņiem parādīti presei, citi – paturēti noslēpumā. Tomēr tie ir vienas ķēdes posmi. Viņi plānojuši internēt vismas 30 Baltkrievijas amatpersonas.
"Lūk, kāda ir viņu politika. Nedod Dievs, būtu nākuši pie varas. Viņus ne tuvu nedrīkst laist klāt varai. Tas, kas notika pērn, ir slikti, taču bez tā mēs viņus nebūtu noskaidrojuši, nebūtu zinājuši. Bet tagad mēs redzam, kas ir kas, un varam mierīgi strādāt," atzīmēja Lukašenko.

"Atbildēs visā pilnībā"

Par valsts apvērsuma organizāciju apsūdzēto juristu Juriju Zenkoviču amerikāņu specdienesti "vadīja" jau sen, piešķīra viņam pilsonību aizsardzībai, taču Baltkrievijā viņš atbildēs "pēc pilnas programmas", konstatēja Aleksandrs Lukašenko. Viņa paziņojumu parādīja telekanāls ONT.
Здание министерства иностранных дел РФ в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Krievijas ĀM pastāstīja par Rietumu lomu Baltkrievijā plānotajā valsts apvērsumā
Iepriekš kļuva zināms, ka VDK izvirzījusi apsūdzības četriem aizturētajiem, viņi visi atzīst vainu, arī ASV pilsonis Zenkovičs.
"Paklau, nu paskatieties: viņš ir ASV pilsonis. Palūdziet, lai jūs uzņem pilsonībā, un jūs mocīs līdz desmitajai paaudzei... Bet viņš tikai nesen aizbrauca (no Baltkrievijas – red.) – un pilsonis. Kāpēc? Tāpēc, ka specdienesti viņu uzraudzīja jau sen, viņu aizturēja, viņš tiem vajadzīgs, tie viņam piešķīra pilsonību kā aizsardzību tādam gadījumam... Viņš atbildēs visā pilnībā. Ne jau tāpēc, ka tas esmu es, bet gan tāpēc, ka viņš gatavoja valsts apvērsumu," teica Lukašenko.
Ziņu lente
0