Politika

Simetriska atbilde: Krievija izraida 10 ASV diplomātus un sper citus soļus

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasЗдание МИД РФ
Здание МИД РФ - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija informēja par pasākumiem atbildei Savienotajām Valstīm. Krievijas sankciju simetriskajā kompleksā – lēmums izraidīt no valsts desmit amerikāņu diplomātus un citi pasākumi.
RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Desmit amerikāņu diplomātiem nāksies pamest Krieviju, preses konferencē informēja valsts ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
"Desmit diplomāti iekļauti sarakstā, ko mums iesniedza ar lūgumu nodrošināt viņu aizbraukšanu no ASV. Uz šo pasākumu mēs atbildēsim simetriski – piedāvāsim pamest mūsu valsti desmit ASV diplomātiem," Lavrova teikto citēja Sputnik Meedia, atsaucoties uz aģentūru TASS.
Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija, 1920, 16.04.2021
Politika
ASV ieviesušas jaunas sankcijas pret Krieviju
Bez tam, viņš piebilda, Krievija iekļāvusi sankciju sarakstā astoņus ierēdņus, kuri pārstāv Vašingtonas administrācijas vadošās struktūras. Turpmāk Krievijas Federācijā liegts ierasties ASV ģenerālprokuroram Merikam Garlandam, ASV iekšējās drošības ministram Alehandro Majorkasam, ASV prezidenta padomniekam iekšpolitikas jautājumos, bijušai pārstāvei ANO Sjūzenai Raisai, FIB direktoram Kristoferam Rejam, ASV Federālā cietumu biroja direktoram Maiklam Karvahalam, ASV Nacionālās izlūkošanas direktoram Evrilam Heinsam, ASV prezidenta bijušajam padomniekam nacionālās drošības jautājumos Džonam Boltonam un bijušajam CIP direktoram Robertam Vulsijam.

Biznesa sankcijas Krievija saglabās rezervei

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par to, kā ASV jaunās sankcijas var ietekmēt valsts ekonomiku, diplomāts atzīmēja, ka Krievija jebkurā situācijā atradīs izeju un ASV sankcijas KF ekonomikai ir pa spēkam.
"Saprotamu iemeslu dēļ mums nav atbilstošu tāda mēroga instrumentu ASV ietekmei, taču mūsu speciālisti vērtē, ka šis mērogs mūsu ekonomikai ir pa spēkam. Domāju, tā arī būs. Mēs no jebkādas situācijas esam atraduši un atradīsim izeju," viņš teica.
Diplomāts uzsvēra, ka Krievija var apstiprināt sāpīgus pasākumus ASV biznesam, taču šo soli pietaupīs sliktākajam laikam.
"Mums arī ir iespējas pieņemt amerikāņu biznesam sāpīgus pasākumus. Mēs tos paturēsim rezervei," viņš teica.
Krievijas ĀM oficiālajā paziņojumā, kas publicēts resora vietnē, minēti arī citi pretpasākumi, kas tiks ieviesti tuvākajā laikā. Piemēram, vīzu izsniegšana īstermiņa komandējumiem Valsts departamenta līnijā tiks minimizēta – līdz 10 cilvēkiem gadā, atbilstoši ASV lēmumiem.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время визита в Китай - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2021
Nevar ticēt Vašingtonai: Lavrovs atzinis ASV sankciju politikas aprobežotību
Ņemot vērā ASV diplomātiskās pārstāvniecības darbinieku pastāvīgos pārkāpumus – sistemātiski netiek ievēroti noteikumi braucieniem pa Krievijas Federācijas teritoriju, tiks pārtraukta divpusējā vienošanās, kas regulē diplomātu pārvietošanos ārpus viņu bāzes vietām.
Par vienu no sāpīgākajiem pretpasākumiem ASV, iespējams, kļūs amerikāņu fondu un nevalstisko organizāciju darbības aizliegums, kas iejaucas Krievijas iekšpolitikā. "Runa ir par Valsts departamenta un citu ASV valsts struktūru kontrolēto amerikāņu fondu un NVO darbības pārtraukšanu Krievijas Federācijā," teikts paziņojumā.
Tāpat Krievijas ĀM ieteica ASV vēstniekam Džonam Sallivanam doties uz Vašingtonu, lai "izanalizētu situāciju un veiktu konsultācijas".

Likumi nav domāti ASV

Iepriekš ASV prezidents Džozefs Baidens parakstīja rīkojumu par sankcijām pret Krieviju par "kiberuzbrukumiem un iejaukšanos ASV vēlēšanās". Ierobežojumi vērsti pret 32 Krievijas uzņēmumiem un fiziskām personām, kā arī 6 tehnoloģiskajām kompānijām.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Viedoklis
"Ekstremālas" sankcijas: ASV plāno ķerties pie Krievijas valsts parāda
Vienlaikus ASV ziņoja, ka no valsts tiek izraidīti 10 Krievijas diplomāti, kuri it kā esot specdienestu pārstāvji. Saskaņā ar Baltā nama vadītāja rīkojumu, diplomāti pasludināti par persona non grata, viņiem jāpamet valsts teritorija 30 dienu laikā.
Bez tam no 2021. gada 14. jūnija ASV finanšu iestādēm aizliegta Krievijas Centrālās bankas un Finanšu ministrijas, kā arī Nacionālās labklājības fonda vērtspapīru tieša iegāde.
ASV sankciju politiku Maskava uzskata par nelikumīgu un neproduktīvu.

Ziņu lente
0