Vai daugavpiliešiem ļaus izvēlēties Covid-19 vakcīnu?

© Sputnik / Sergey MelkonovПост сестры у палаты интенсивной терапии в коронавирусном отделении Даугавпилсской региональной больницы
Пост сестры у палаты интенсивной терапии в коронавирусном отделении Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš tika ziņots, ka Daugavpils vienojās ar Veselības ministriju par to, ka iedzīvotāji varēs izvēlēties preparātu, tomēr ministrijas vadītājs paziņoja, ka ir izveidojies pārpratums.
RĪGA, 14. aprīlis - Sputnik. Daugavpils iedzīvotājiem ļaus izvēlēties Covid-19 vakcīnu, iepriekš informēja Domes priekšsēdētāja Līvija Jankovska.
Pēc viņas vārdiem pašvaldība vienojās ar Veselības ministriju un Vakcinācijas biroju par to, ka pilsētā tiks piegādātas dažādu ražotāju vakcīnas un jau šonedēļ pedagogi varēšot izvēlēties vienu no preparātiem – "AstraZeneca", "Moderna" vai "Pfizer/BioNTech".
Вакцина от COVID-19 производства компании Pfizer - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2021
Trīspadsmit ledusskapji: Latvija varēs uzglabāt divus miljonus vakcīnas devu
Tomēr vēlāk valdības sēdes laikā veselības ministrs Daniels Pavļuts noradīja, ka Latvijā nav un, visticamāk, nebūs iespēju izvēlēties vakcīnu pret Covid-19, ziņo LSM.
Ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere atzīmēja, ka tomēr ir iespējami izņēmumi – ja vakcinācijas kabinetā pieejamas dažādas vakcīnas, un ārsts kopā ar pacientu vienojas par vienu vai otru variantu.
Patlaban Covid-19 potes saņēmuši 3600 daugavpiliešu, aptuveni ceturtdaļa no tiem saņēma jau otro poti.
Iepriekš ziņots, ka Daugavpilī piecu dienu laikā divu masveida vakcinācijas centru darbības dēļ vakcinācijas ir izdarījušas tikai 467 cilvēki – galvenokārt tāpēc, ka cilvēki nevēlas vakcinēties ar AstraZeneca preparātu.
Ziņas par bīstamām blaknēm atsevišķiem pacientiem, kas vakcinēti ar AstraZeneca preparātu ES, sāka parādīties martā. Virkne ES valstu pieņēma lēmumu apturēt potenciāli problemātiskā preparāta lietošanu vakcinācijai koronavīrusa profilaksei.
Tomēr 18. martā EMA atbalstīja AstraZeneca preparāta tālāku lietošanu vakcinācijas kampaņā. Aģentūras ekspertu vērtējums liecina, ka AstraZeneca preparāta efektivitāte koronavīrusa infekcijas profilaksei pārsniedz tromboembolijas blakusparādību risku.
Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2021
Dzīvās rindas eksperimenta rezultāti masveida vakcinācijas centros Rīgā
Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Eiropas zāļu aģentūra (EMA) sākusi izvērtēt informāciju par kapilāru noplūdes sindromu – jaunu iespējamu bīstamu blakusparādību pēc vakcinācijas koronavīrusa profilaksei ar kompānijas AstraZeneca preparātu Vaxzevria. Pieci ļoti retā sindroma gadījumi, kam raksturīga šķidruma noplūde no asinsvadiem, fiksēti datubāzē EudraVigilance.
Pagaidām speciālisti vēl nevar apgalvot, vai pastāv saikne starp AstraZeneca vakcīnu un minēto sindromu..
Ziņu lente
0