Kāpēc, ja tik un tā var saslimt, izskaidro epidemiologs

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийская карта вакцинации от COVID-19
Латвийская карта вакцинации от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Anda Ķīvīte-Urtāne izskaidroja, kāpēc pēc iespējas ātrāk jāvakcinējas pret koronavīrusu, un pastāstīja par ierobežojumu mīkstināšanas iespēju vakcinētajiem saistībā ar jauniem pētījumiem.
RĪGA, 14. aprīlis - Sputnik. Vakcinācija nevar pilnībā pasargāt no Covid-19, ir zināmi gadījumi, kad inficējās vakcinētie cilvēki un pastāv bažas, ka tie var pārnesāt vīrusu, pat ja paši neslimo. Tāpēc daži secina, ka vakcinēties ir bezjēdzīgi, bet epidemioloģiskie ierobežojumi tik un tā būs jāsaglabā uz nenoteiktu laiku. Epidemioloģe Anda Ķīvīte-Urtāne intervijā RīgaTV 24atspēkojusi šādu viedokli.
"Es nebūtu tik pesimistiska!" paziņoja Ķīvīte-Urtāne.
Viņa apliecināja, ka pēc vakcinācijas var saslimt, bet jaunākie dati rāda, ka vakcīna teju 100% pasargā no smagas saslimšanas un letāla iznākuma.
"Vakcinējies cilvēks var būt drošs, ja saslimst, tas būs vieglā formā vai bez simptomiem vispār un viņa nebūs nepieciešama stacionāra palīdzība un nebūs letāla iznākuma," norādīja epidemioloģe.
Viņa uzsvēra, ka tas attiecas uz visām vakcīnām, ieskaitot "AstraZeneca" preparātu.
Runājot par vīrusa izplatību, Ķīvīte-Urtāne apliecināja, ka vakcinācijas sākumā tiešām nebija nekādu datu par to, ka vakcīnas pasargā no tālākas vīrusa pārneses, zināms bija tikai, ka vakcīna pasarga no smagas saslimšanas. Taču jaunākie pētījumu dati pierāda, ka gan adenovīrusu vakcīnas, tādas kā "AstraZeneca", gan RNS vakcīnas, tādas kā "Pfizer", pasargā arī no SARS-CoV-2 transmisijas, proti, vakcinētā persona vairs nevar būt par vīrusa pārnesēju, uzsvēra epidemioloģe.
"Šobrīd pasaulē tiek runāts, ka tie cilvēki, kuri būs vakcinēti, viņi ir droši apkārtējiem!" atzīmēja Kivīte-Urtāne.
Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, sākot ar 12. aprīli, Latvijā sāka vakcinēt pedagogus, kā arī pirmsskolas, speciālās un vispārējās izglītības iestāžu darbiniekus, kuri ir ciešā kontaktā ar bērniem. Pārējo izglītības sistēmas darbinieku vakcinācija pret Covid-19 var sākties 3. maijā.
Cilvēki atteicās vakcinēties ar "AstraZeneca" vakcīnu, jo parādījās informācija, ka tā ir saistīta ar tromboembolijas blakusparādību izpausmēm pacientiem. Virkne ES valstu pieņēma lēmumu apturēt potenciāli problemātiskā preparāta lietošanu vakcinācijai koronavīrusa profilaksei.
Ziņu lente
0