Baltkrievijas energosistēmas atslēgšana no Lietuvas: kas notika ar cenām

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas energosistēmas izmēģinājumi, kuru laikā bija atslēgtas četras elektropadeves līnijas starp Baltkrieviju un Lietuvu, parādīja, ka tā var darboties bez pieslēguma Lietuvas tīklam, paziņoja Baltkrievijas Enerģētikas ministrijā.
RĪGA, 13. aprīlis - Sputnik. Baltkrievijas Enerģētikas ministrija paziņoja, ka republikas energosistēmas izmēģinājumi, kuru laikā tika atslēgtas pārrobežu elektropārvades līnijas, bija veiksmīgi, vēsta RIA Novosti.
"Izmēģinājumi... demonstrēja baltkrievu energosistēmas tehnisko iespēju strādāt bez lietuviešu energosistēmas," teikts Baltkrievijas Enerģētikas ministrijas preses dienesta ziņojumā, atsaucoties uz "Belnergo" ģenerāldirektora vietnieku, galveno dispečeru Denisu Kovaļevu.
8. un 11. aprīlī Baltkrievija veica savas enerģētiskās sistēmas izmēģinājumus, kuru laikā tika atslēgtas četras elektropadeves līnijas ar 330 kW jaudu starp Baltkrieviju un Lietuvu. Pēc laikraksta "Komersant" datiem, Latvija šajās divās dienās ir pārtraukusi elektroenerģijas komerciālo importu no Krievijas. Turklāt "Inter RAO" (Krievijas elektroenerģijas eksporta operators) ziņoja, ka elektroenerģijas piegāde uz Lietuvu no RF Kaļiņingradas apgabala netika pārtraukta.
Строительство энергомоста через Керченский пролив - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2021
Pamēģiniet dzīvot bez BRELL: Baltkrievija atslēdza no padeves Lietuvu
Pēc laikraksta datiem, Baltkrievijas energosistēmas darbības izmēģinājumu laikā Baltijā palielinājās elektrības cenas. Piemēram, 8. aprīlī Lietuva importa kompensēšanai no Baltkrievijas palielināja iepirkšanas apjomus no Polijas (3,5 gigavatstundu) un Zviedrijas (3,3 gigavatstundas). Rezultātā tūlītējās cenas Lietuvā palielinājās par 4 eiro par 1 megavatstundu, sasniedzot 51 eiro. 11. aprīlī tūlītējā cena Lietuvā bija aptuveni 40 eiro par 1 megavatstundu.
Baltijas valstis vēl joprojām strādā sinhronā režīmā ar pēcpadomju energosistēmu tā saucamajā BRELL lokā un ir atkarīga no dispečeru dienesta Maskavā un Krievijas elektroenerģijas tīkla. Lietuva, Latvija un Igaunija paziņojušas, ka plāno līdz 2025. gadam atslēgties no BRELL loka.
Saskaņā ar apstiprināto scenāriju, sinhronizācija notiks caur saslēgumu LitPol Link un jauno jūras kabeli starp Lietuvu un Poliju, kā arī sinhronajiem kompensatoriem, ko uzstādīs Baltijas valstīs.
Iepriekš Krievija vairākkārt veica Kaļiņingradas apgabala energosistēmas izolētas darbības izmēģinājumus.
Ziņu lente
0