EP priekšsēdētājs stāsta par domstarpībām ES vakcīnas "Sputnik V" dēļ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasEiropas Padomes priekšsēdētājs Šarls Mišels
Eiropas Padomes priekšsēdētājs Šarls Mišels  - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Padomes priekšsēdētājs Šarls Mišels atzina, ka ES valstis nevar vienprātīgi vienoties par Krievijā izstrādātās vakcīnas "Sputnik V" piegādēm.
RĪGA, 11. aprīlis – Sputnik. Cilvēki Eiropas Savienībā vēlas vakcinēties un kļūst nepacietīgi preparātu trūkuma dēļ, tomēr daudzu ES dalībvalstu vadības acīs jautājums par Krievijas "Sputnik V" iepirkumu ir "jūtīgs", paziņoja Šarls Mišels intervijā avīzei Handselblatt.
"Politiķi saskaras ar spēcīgu spiedienu. Cilvēki kļūst nepacietīgi, viņi vēlas vakcinēties. Tāpēc valdības vēlas darīt visu iespējamo. Kas attiecas uz "Sputnik V", starp ES dalībvalstīm pastāv domstarpības un dažāda līmeņa jūtīgums," politiķa teikto citēja Sputnk Meedia.
Pēc Mišela domām, vakcīnu trūkuma problēmu būtu iespējams atrisināt, ja tiks palielināta attiecīgo preparātu ražošana pašā Eiropas Savienībā, bet piegādes būs maksimāli ātras.
"Ja mēs dažu nākamo nedēļu laikā vēl paātrināsim ražošanu, Eiropa būs vadošais, iespējams, pat lielākais vakcīnu ražotājs pasaulē," apgalvoja EP priekšsēdētājs.
Iepriekš vēstīts, ka divas ES valstis – Ungārija un Slovākija – jau reģistrējušas Krievijas vakcīnu, negaidot Eiropas zāļu aģentūras (EMA) apstiprinājumu. Pirms dažām dienām Austrijas kanclers Sebastians Kurcs paziņoja, ka iespējams "Sputnik V" iepirkums, ja vakcīnas reģistrācija EMA kaut kādu iemeslu dēļ ievilksies. Līdztekus Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns paziņoja, ka gadījumā, ja vakcīna tiks pielaista ES, Vācija pati vienosies ar Krieviju par "Spunik V" piegādēm", jo Eiropas Komisija nevēlas noslēgt iepriekšēju līgumu.
Президент Франции Эммануэль Макрон во время официального визита в Латвию - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2021
"Sputnik V" izstrādātāji atbildēja uz Makrona vārdiem par vakcīnu karu
Madride jau sākusi tiešas pārrunas ar ražotājiem Krievijā.
Atgādināsim, ka no juridiskā viedokļa visas ES valstis var patstāvīgi iegādāties vakcīnas no piegādātājiem. To marta sākumā atzina EK pārstāvis Ēriks Māmers. Viņš norādīja, ka vakcīnas ES valstīm jāapstiprina EMA, tomēr pastāv arī nacionālā procedūra ārkārtas gadījumiem, kas ļauj iegādāties vakcīnas bez EK apstiprinājuma un EMA ieteikuma.
Krievijas vakcīnas "Sputnik V" ekspertīze RMA ir sākta. Ja tās pielietojums tiks apstiprināts, jau no šī gada jūnija 50 miljoni ES iedzīvotāju varēs saņemt "Sputnik V" un pasargāties no bīstamās slimības.
 
Ziņu lente
0