Krievija iesaka ASV atturēties no divu kara kuģu reisa uz Melno jūru

© AP Photo / MC3 Robert St. John PriceМоряки поднимают флаг на эсминце ВМС США "Портер"
Моряки поднимают флаг на эсминце ВМС США Портер - Sputnik Latvija, 1920, 10.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediji ziņo, ka nākamajā nedēļā divi ASV kara kuģi šķērsos Bosfora šaurumu un ieies Melnajā jūrā domājamās "Krievijas militaritātes aktivitātes pieauguma" fonā uz Ukrainas robežas.
RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Krievijas politiķi un eksperti brīdināja ASV par sekām, ko var radīt lēmums nosūtīt uz Melno jūru kara kuģus, vēsta RIA Novosti
Iepriekš medijos parādījās informācija, ka nākamajā nedēļā divi ASV kara kuģi šķērsos Bosfora šaurumu un ieies Melnajā jūrā domājamās "Krievijas militaritātes aktivitātes pieauguma" fonā uz Ukrainas robežas. Vēlāk informācijas avots Turcijas Ārlietu ministrijā komentārā RIA Novosti to apstiprināja.
Военнослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202 - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2021
ASV bruņotie spēki Eiropā pārgājuši maksimālā cīņas gatavībā Krievijas dēļ
Lēmumu pārvietot kuģus senators no Krimas Sergejs Cekovs nosauca par demonstratīvu procesu. "ASV demonstrē savu spēku, pavairo spriedzi attiecībā pret Ukrainas dienvidaustrumiem," viņs teica.
Politiķis piezīmēja, ka ASV nesniedz Kijevai reālu militāro palīdzību. Pēc viņa domām, Vašingtona cenšas uzturēt konfrontāciju starp Krieviju un Ukrainu.
Pie tam Cekovs uzsvēra: ja sāksies uzbrukums Donbasam un agresīvi soļi pret pašpasludinātajām DTR un LTR, Krievija neatstās savus līdzpilsoņus vienus pret Ukrainas agresiju.
Senators piezīmēja: Rietumi provocē Maskavu kaut kadām darbībām pret Kijevu, bet Krievija tādām spēlēm nepakļaujas.
Valsts domes deputāte Jeļena Paņina konstatēja, ka ar kuģiem Melnajā jūrā ASV var sarežģīt situāciju Donbasā un atgādināja, ka amerikāņu karavīri "ļoti nervozi uztver tādos gadījumos neizbēgamo Krievijas kolēģu parādīšanos."
"Tāda veida precesenti Melnajā jūrā jau bijuši, atliek atcerēties amerikāņu eskadras kuģa "Donald Cook" ekipāžas panisko reakciju uz Krievijas Su-24 tuvošanos 2014. gada aprīlī," viņa atgādināja un aicināja "neradīt augsni" tālākām šāda veida situācijām.
Военные корабли Североатлантического альянса - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2021
Viedoklis
"Viņi jau pārvieto kuģus un lidmašīnas": kas notiek Melnajā jūrā
Krievijas Melnās jūras flotes bijušais komandieris admirālis Vladimirs Komojedovs sarunā ar RIA Novosti ieteica JKF ne tikai pavadīt amerikāņu kuģus, bet arī turēt tos tēmēklī, lai nepieļautu provokācijas.
"Kontrolēsim viņus. Protams, nekaunības ASV pietiek, tāpēc līdztekus kuģu izsekošanai vajadzēs sākt sekot ar ieročiem, dot norādes par mērķi kuģa trieciena sistēmām, lai izvairītos no jebkādām provokācijām," teica admirālis.
Viņš atgādināja, kā augusi ASV flotes aktivitāte Melnajā jūrā pēdējos gados un uzsvēra, ka ASV regulāri pārkāpj Montrē konvenciju, kas ierobežo reģionā esošo kara kuģu izmērus un uzturēšanās laiku.
Viceadmirālis, bijušais MJF štāba priekšnieks Pjotrs Svjatošovs savukārt sarunā ar НСН apliecināja: ja amerikāņu kara kuģi ieies Melnās jūras akvatorijā, viņi to "ļoti nožēlos".
"Lai tikai viņiem ienāk prātā tāda muļķība. Viņi nožēlos," viņs teica.
Svjatašovs atgādināja Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova neseno paziņojumu par to, ka Krievija neatstās bez atbildes ASV provokācijas.
"Mums nav jābaidās no tā, ko mēs darām, organizējam bruņoto spēku mācības. Lai viņi dreb," piebilda karavīrs.
Саммит НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2021
Viedoklis
Uzmanība pievērsta Krimai. Kā NATO pārveidojas Baidena laikā
Viņš atgādināja, ka Krievijai ir tiesības darīt savā teritorijā visu, ko tā uzskata par vajadzīgu.
"Mēs aizstāvam savu svētumu – teritoriju, kas pieder Krievijas tautai, mēs nedrīkstam nevienam ļaut par mums ņirgāties, mūsu pienākums ir svēti aizstāvēt savējo," teica viceadmirālis.
Viņš piebilda: pagaidām ir priekšlaicīgi runāt par amerikāņu kuģu iespējamo triecienu.
"Padomju laikā mēs viņus dzinām prom, ar enkuriem lauzām viņiem bortus, un viņi aizgāja. Viņi taču nepielietoja ieročus pat šajā gadījumā," atcerējās karavīrs.
Viņš uzsvēra, ka ASV uzbrūk nelielām valstīm, piemēram, Gvatemalai vai Vjetnamai, un piezīmēja: Krievijai ir gan zemūdenes, gan aviācija.
"Cik reizes esmu ar viņiem sadūries, esmu pat ticies ar ASV 6. flotes bijušo komandieri viceadmirāli Džozefu Prueru: amerikāņi ir gļēvuļi," Svjatošovs secināja.
Ziņu lente
0