Ģimenes ārstiem lūdz pārdot vakcinācijas sertifikātu un izliet vakcīnu ārā

© REUTERS / CLODAGH KILCOYNEВакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca
Вакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakcinācijas sertifikāti, ko plāno ieviest Eiropā, mudina dažus Latvijas iedzīvotājus likt lietā viltības.
RĪGA, 8. aprīlis - Sputnik. Ģimenes ārsti pastāstīja, ka pacienti lūdz viņiem pārdot vakcinācijas sertifikātu bez vakcinēšanas, ziņo LTV7programma "Šovakar".
17. martā Eiropas Komisija iesniegusi izskatīšanai likumprojektu, kas paredz izveidot Covid-19 vakcinēšanas apliecību, kurā būs noradīta informācija par to, ka cilvēks ir vakcinēts, ir pārslimojis Covid-19 vai arī ir nesen saņēmis negatīvu testa rezultātu. Pēc ES ieceres, šādas apliecības palīdzēs novērst diskrimināciju un ļauts paātrināt atgriešanos pie iedzīvotāju normālas pārvietošanās starp Eiropas Savienības valstīm.
Медицинский работник демонстрирует ампулу с российской вакциной Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2021
Tika novērtēta "Sputnik V" efektivitāte pret Covid-19 jaunajiem paveidiem
Iepriekš Latvijas valdība paziņoja, ka izskata "vakcinācijas pasu" ieviešanu kā vienu no veidiem, kā stimulēt vakcinācijas procesu, taču noskaidrojās, ka šādas pases tāpat var stimulēt korupciju.
"No kolēģiem uzzināju, ka vairāki savstarpēji nepazīstami cilvēki dažādos laikos dažādiem ģimenes ārstiem lūguši un pat piedāvājuši 100-1000€ par vakcīnu, tikai pašu vakcīnu izliet ārā. Redziet, vajadzēs "to sertifikātu", lai varētu ceļot, pašu vakcīnu negrib," raksta ģimenes ārste no Liepājas savā mikroblogā Twitter.
Pēc ārstes teiktā, pie viņas ar lūgumu nav vērsušies, bet kolēģi šādus piedāvājumus jau saņēma. Viens no kolēģiem piekrita aprunāties ar žurnālistiem, saglabājot anonimitāti.
"Diezgan aizvainojoši, ka tieši tev kā ārstam tādu piedāvā. Tobrīd es domāju, ka pacienti uzskata, ka esmu tāds ārsts, kurš tam var piekrist.
Tagad, kad parādījās informācija par to, ka tiks ieviestas Eiropas pases ceļotājiem, darbam ārzemēs, viss kļuvis daudz nopietnāk — jau esmu saņēmis šādus piedāvājumus. Tie bija gan smalki mājieni, gan atklāti piedāvājumi no draugu draugiem un pat no maniem pacientiem. Viņi teica, ka ir gatavi uz visu, lai saņemtu vakcinācijas sertifikātu bez vakcinēšanās," pastāstīja ārsts.
Вакцинация от COVID-19  - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2021
Pavļuts sola priekšrocības pret Covid-19 vakcinētām personām
Ģimenes ārstu asociācijā un Lauku ārstu asociācijā paziņoja, ka nav dzirdējuši par šādiem gadījumiem.
"Es nepieļauju tādu situāciju, ka kāds pacients atnāktu pie manis un piedāvātu naudu par sertifikātu bez potes. Tas ir noziegums," paziņoja Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.
Vakcinācijas birojā pauda cerību, ka neviens ģimenes ārsts nepadosies iespējamām provokācijām no pacientu puses.
"Mēs esam konstantā dialogā ar ģimenes ārstiem, viņi uzņēmušies ārsta pienākumus un misiju. Es ļoti ceru, ka viņi pieturas pie tiesiskuma un juridiskiem principiem, un izmanto visas pieejamās vakcinācijas devas," teica biroja pārstāve Agnese Strazda.
Veselības inspekcijā aicināja ziņot par šādiem gadījumiem policijai un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).
Ziņu lente
0