Viedoklis

Jauna prognoze: Pasaules Banka pareģo Krievijas ekonomikas ātru atjaunošanu

© AP Photo / Alessandra TarantinoСтуденты в защитных масках
Студенты в защитных масках - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ekonomika atjaunosies pēc krīzes ātrāk, nekā bija prognozēts iepriekš, norāda Pasaules Bankas eksperti.
Krievijas ekonomika pēc krīzes atgūsies ātrāk, nekā bija gaidīts janvārī. Pie šāda secinājuma nonākuši Pasaules Bankas eksperti. Kas varētu sekmēt vai bremzēt ekonomikas izaugsmi Krievijā, lasiet Nataļjas Dembinskas materiālā RIA Novosti.

Ierobežojumu atcelšana un vakcinācija

Pēc Pasaules Bankas (PB) prognozēm valsts IKP 2021. un 2022. gadā palielināsies par 2,9 un 3,2 procentiem attiecīgi. Janvārī runāja par 2,6 un 3,0 procentiem. "Atjaunošana, kā paredzams, uzņems apgriezienus, <... > izaugsme paātrinās <... >, pakāpeniski samazinoties pandēmijas sekām," uzsver ziņojuma par Eiropas un Centrālāzijas ekonomiku autori.
IKP zaudējumi 2020. gadā izrādījās mazāk nekā daudzās citās valstīs — 3,1%. Tas kļuva par pamatu jaunai prognozei.
Aktīvu izaugsmi veicina ierobežojumu mīkstināšana. Krievija nav izsludinājusi lokdaunu koronavīrusa otrā viļņa dēļ, tas arī ļāva ātrāk atgūties no krīzes. Pasaules Banka vadās no tā, ka valstij izdosies izvairīties no trešā Covid-19 viļņa.
PB eksperti uzskata Krievijas vakcīnu un vakcinācijas kampaņu par ekonomikas atjaunošanas dzinējiem. Vienlaikus norāda uz riskiem: epidēmija turpināsies, ja iedzīvotāji neatbalstīs masveida vakcināciju.
Negatīvi ietekmēs arī kārtējās Rietumu sankcijas. Banku sektors rada zināmas šaubas. Pēc ekonomistu vērtējumiem, hipotekārais tirgus ir pārkarsēts, kas var pasliktināt aktīvu kvalitāti un samazināt finanšu organizāciju ienākumus.

Nabadzības līmenis un budžets

PB uzskata, ka nabadzības līmenis valstī samazināsies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, bet līdz 2022. gadam turpinās pārsniegt pandēmijas rādītājus. Ziņojuma autori norāda, ka varas sociālie pasākumi palīdzēja nepieļaut nabadzības līmeņa palielināšanos.
Decembrī par to runāja arī PB pārstāvniecības Krievijā direktors Reno Seligmans, atzīmējot valdības pretkrīzes darbību efektivitāti.
Valsts ir palielinājusi izmaksas biznesa un iedzīvotāju atbalstam. Turklāt Centrālajai bankai ir lielas finanšu rezerves. Pretkrīzes finansējumu eksperti novērtēja, ka 4% no IKP (vairāk nekā četri triljoni rubļu). Tas apturēja valsts grimšanu nabadzībā.
Darba ministrijā iepriekš runāja par 13% nabadzības līmeni. Tas ir gandrīz 20 miljoni cilvēku.
PB arī sniegusi prognozi attiecībā uz budžetu. Pagājušais gads noslēdzies ar 4,1 triljonu rubļu deficītu jeb 3,8% no IKP. 2021. gadā prognozē 1,8%. Bet 2022. gadā gaidāms proficīts.

Recesija ir pabeigta

Marta vidū Nacionālās pētniecības universitātes "Ekonomikas augstskola" eksperti paziņoja, ka recesiju var uzskatīt par pabeigtu. "Pamata makrorādītāju pieaugums divu ceturkšņu laikā pēc kārtas 2020. gada beigās formāli ļauj runāt par recesijas pabeigšanu Krievijā jau 2021. gada sākumā," norādīs ekspertu ziņojumā "Komentāri par valsti un biznesu".
Kā paskaidroja ekonomisti, trešajā un ceturtajā ceturksnī IKP palielinājās par 4,2 un 1,7 procentiem, bet investīcijas pamatkapitālā par 1,2 un 0,4 procentiem.
Eksperti norādīja arī uz salīdzinoši vājo investīciju aktivitātes kritumu. Un tas ir viens no pierādījumiem tam, ka Krievija pārdzīvo krīzi mazāk sāpīgi nekā pasaule kopumā. Postpadomju vēsturē tā ir pirmā reize.

Mīkstāk nekā jebkur

Analītiķi norāda, ka 2020. gadā Krievijas IKP samazinājās vairāk nekā krīzes 2015. gadā (2%), taču ievērojami mazāk nekā 2009. gadā (7,8%).
"Šāds rezultāts ir īpaši ievērojams, ņemot vērā spēcīgāko kopš XX gadsimta vidus recesiju pasaules ekonomikā (mīnus 3,5% pēc Starptautiskā Valūtas fonda provizoriskiem vērtējumiem), turklāt globālajai krīzei klāt nāca straujš naftas cenu kritums," teikts ziņojumā.
Februāra sākumā Krievijas varas iestāžu darbības cīņā pret pandēmiju augstu novērtēja arī Starptautiskais Valūtas fonds. 2021. gadā valsts IKP palielināsies par trim procentiem, bet nākamgad – par 3,9 procentiem, kas ir vairāk nekā ASV vai eirozonā, prognozē SVF. Izaugsmes veicināšanas galveno faktoru vidū eksperti norādīja masveida vakcināciju pret koronavīrusu, valsts pasākumus iedzīvotāju un biznesa atbalstam, iespaidīgus uzkrājumus un zemo parādu.
Par perspektīvo tirgu Krieviju atzina arī aģentūras Bloomberg analītiķi, kas pētījuši 17 valstis uz 11 ekonomiskās un finansiālās stabilitātes rādītāju pamata, tostarp — IKP prognoze, ārējais parāds, valūtas rezerves, reālā procentu likme. Gala reitingā Krievija ieņēma otro vietu.
Eksperti atzīmēja drošu budžeta profilu un labu investīciju pozīciju – 30%, kā arī solīdas starptautiskās valūtas rezerves – 587,1 miljardi. Defolta varbūtība ir minimāla. Bloomberg tāpat prognozē Krievijai pietiekami labu ekonomikas izaugsmi 2021. gadā – 3%.
Ziņu lente
0