Viedoklis

Interesanti, ko pīpē mācību grāmatu autori? Par izglītības reformu Latvijā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии
Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc visi sūdzas par izglītības reformu Latvijā? Tā taču atbilst galvenajam uzdevumam – sagatavot bērnu dzīvei. Paturiet to prātā, lai vēlāk nebrīnītos...
Attālināto mācību apstākļos pedagogs atkāpjas otrajā plānā. Viņa vietā stājas mācību grāmatas un citi mācību līdzekļi. Turklāt nesenā aptauja rāda: aptuveni puse skolotāju jūt nogurumu un izdeg profesionāli, tikpat liels skaits vēlas pamest profesiju tuvāko piecu gadu laikā. Taču lieta tāda, ka ar pedagogu vēl var aprunāties, bet sarunas ar mācību grāmatu tiks uztvertas kā pirmās kautrās šizofrēnijas izpausmes. Tomēr tēmas sarunām ir.

Kungi, jūs esat zvēri!

Nesen sociālajos tīklos tika dzīvi apspriesta kāda publikācija: 3. klases skolēnu diagnosticējošā uzdevuma noteikumos teikts, ka Marija vēlas izkrāsot vistas galvu, spārnus un asti dažādās krāsās: brūnā, baltā un zilā. Vienas vistas galvu viņa izkrāsojusi brūnu, spārnus – baltus, asti – zilu.
Министр образования и науки Латвии Илга Шуплинска - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2021
Latviešu valoda ir apdraudēta – kaut kas nav kārtībā ar izglītības reformu
Uzdevums: cik vistas Marija vēl var izkrāsot, lai tās visas būtu atšķirīgas?
Daudzi vecāki aptvēra, ka tā ir ņirgāšanās par dzīvniekiem, un nožēloja, kāpēc Latvijā vēl nav zoopolicijas un sava Eisa Venturas.
No vienas puses, vistu ir žēl, bet to tik un tā apēdīs, izkrāsotu vai ne. Tomēr pirms apēšanas varētu gan izturēties pret to ar cieņu.
Mēs te ar draudzeni strīdējāmies. Reklāmā teikts, ka pārdod "brīvi turētas" vistas gaļu. Bet varbūt, gluži otrādi, tādai vistai negribas mirt cilvēces labā. Varētu vēl dzīvot un dzīvot uz savas eirolaktas. Bet tā, kas dzīvo šaurā būrī, varbūt sapņo ātrāk nonākt uz šķīvja vai iesma.
No otras puses, varbūt tā ir jauna tendence? Olas ir krāsotas, vistas – ne. Varbūt nākotnē Eiropas Savienībā plānots krāsot vistas? Atbrauks komisārs un liks visiem krāsot vistas, bet mēs neprotam.

Ābols no ozola tālu nekrīt

Ko vēl mums māca mūsdienu izglītība? Pirms kāda laika Alise Liepiņa tīklā Facebook pastāstīja par mājasdarbu: ozolā ir 12 zari, katrā aug 3 āboli, cik ozolā pavisam ābolu?
Нил Ушаков в Европаламенте - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2020
Runājiet latviski, mīliet krievu valodu: Ušakovs aicina krievus strādāt politikā
Nesteidziet smieties, varbūt tas ir Latvijas bioinženierijas sasniegums. Tikai sociālo tīklu lasītāji to nenovērtēja: sak, ja ozolā aug āboli, tā nav problēma, tā ir diagnoze.
Vecāku forumos bieži sastopami piemēri no matemātikas. It kā jau tā ir eksaktā zinātne, kādas gan tur problēmas? Lasām: cik būs, ja no 1 decimetra atņemt 7 centimetrus? Atbilde: 2 centimetri.
Ziniet, tā mēdz gadīties, ka liekam centimetram vai gramam ir nozīme. Nesen rakstījām, kā krievu tautības pirmklasniekam latviski atklāja maizes cepšanas tehnoloģiju no A līdz Z un lika sastādīt atskaiti latviešu valodā.

Jauniešiem, kuri apdomā eksistenciālas problēmas

Nē, viss jau ir jauki, integrācija un tā tālāk, maize ir pati galvenā. Tikai jums pašiem nākotnē vajadzēs ēst maizi, ko cepis cilvēks saskaņā ar tehnoloģiju, ka pašam nav skaidra. Un dzīvot kopā ar jauniešiem, kuri gudrības smēlušies no veselā saprāta un ētikas apšaubāmās grāmatās.
Nesen debatēs Saeimā deputāts Aldis Gobzems nolasīja deputātiem reālu uzdevumu sociālo zinību priekšmetā 7.-9. klašu skolēniem, ko viņam atsūtījis kāds lasītājs.
С речью к собравшимся обратилась министр культуры Даце Мелбарде - Sputnik Latvija, 1920, 16.10.2020
Politika
ES var leģitimēt Latvijā krievu valodas dominēšanu: eirodeputāte padalījās bailēs
Pirmais variants: puisis dodas ārzemju ceļojumā. Tā laikā viņš vēlas izmēģināt visu, arī prostitūtu pakalpojumus. Kādus kontracepcijas līdzekļus tu ieteiktu puisim?
Otrais variants: meitene nonākusi sarežģītā situācijā un aizņēmusies naudu no svešiem cilvēkiem. Viņai nav darba, viņa nevar atdot naudu un saņem piedāvājumu kļūt par kreditora mīļāko, lai arī viņai ir sava ģimene. Ko jūs viņai ieteiktu?
Ak tā, jums šķiet, ka tā nav izglītība, bet profanācija? Nē, es tā nedomāju. Pēdējā laikā, it īpaši Covid-19 apkarošanas pasākumu fonā ar visām to muļķībām un pārspīlējumiem skan viedoklis, ka valdība par iedzīvotājiem vienkārši ņirgājas.
Kāds īsti ir skolas galvenais uzdevums? Pareizi! Sagatavot bērnu lielajai dzīvei. Un pēc mūsu skolas bērns ne par ko vairs nebrīnīsies – pašu izsmalcinātāko ņirgāšanos viņš uzskatīs par pašsaprotamu lietu. Lūk, kāda ir mūsu skolas reforma.
Ziņu lente
0