Bijušais satiksmes ministrs: būtu labāk ostas likvidēt, vilcienus – sazāģēt

CC BY-SA 2.0 / Егор Журавлёв / Riga_portРижский свободный порт
Рижский свободный порт - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, kam ir ostu aktīvi, negatīvi vērtē ostu pārvaldes reformu.
RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik. Ostas Latvijā būtu labāk likvidēt, nekā reformēt – tad metāllūžņos varētu sazāģēt arī sliedes un vilcienus un dabūt vismaz kaut kādu naudu, paziņoja bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers RigaTV 24 ēterā.

Ko darīt ar ostām

15. martā valdības koalīcija atbalstīja valsts satiksmes ministra Tāļa Linkaiša piedāvāto ostu pārvaldes modeli. Ar grozījumiem Ostu likumā Satiksmes ministrija iesaka Rīgas un Ventspils ostu un Liepājas SEZ pārvaldei izveidot valsts kapitālsabiedrības, kuru akcijas varēšot saņemt arī pašvaldības ar noteikumu, ka valstij piederēs vismaz divas trešdaļas akciju. Linkaits paskaidroja, ka ostu reforma Latvijā iecerēta, lai to pārvaldē strādātu profesionāļi un ierēdņu ietekme būtu minimizēta. Tāpat viņš paziņoja, ka Liepājas ostas gadījumā process tiks iniciēts tikai pēc tam, kad būs reformēta Rīgas un Ventspils ostu pārvalde – 2023. gadā.
Контейнерный поезд - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Deputāts: bez kravu tranzīta Latvijai draud sociālā degradācija
Taču ostu organizācijas un stividori jau vairākus mēnešus kritizē pašreizējo reformu un nožēlo, ka viņu viedoklis nav ņemts vērā, pārvaldes modeļa ekonomiskais labums nav aplēsts un saskatāms, tajā nav nekāda risinājuma ostu kravu apgrozījuma krituma kompensācijai. Turklāt izskanējušas bažas, ka reforma var atbaidīt investorus un kaitēt godīgas konkurences principiem.
Ostu likuma grozījumu likumprojekts bija iekļauts Ministru kabineta sēdes dienas kārtībā 1. aprīlī. Tomēr sociālo partneru spiediena rezultātā MK nolēma uz laiku atlikt grozījumu pieņemšanu – divu nedēļu laikā dokumentu atkārtoti apspriedīs Ostu, tranzīta un loģistikas padomē un Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē.

Labāk metāllūžņos!

Kravu plūsmas lejupslīdi ostās un dzelzceļa darbā Šlesers saista ar pašreizējā satiksmes ministra Tāļa Linkaiša politiku, kurš atteicies no dialoga ar Austrumu partneriem, piemēram, Krieviju un Kazahstānu.
Šlesers ieteica labāk pieņemt lēmumu likvidēt ostas, nevis reformēt un piebilda, ka tad varēs nodot metāllūžņos sliedes un vilcienus – tad vismaz kaut kādas kapeikas būs.
Рижский замок, резиденция президента Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2021
Eiroprovince bez Krievijas tranzīta: Puškovs apsūdzēja Latvijas prezidentu tukšvārdībā
Uzņēmējs atzīmēja, ka ostas un stividori ir lieli nodokļu maksātāji, bet reformas rezultātā daudzi paliks bez darba.
Pēc Šlesera domām, valdība nav izdarījusi neko, tā tikai slīcina ostas. Reforma vispār nav vajadzīga, tā nepieciešama vienīgi tiem, kuri vēlas privatizēt ostas, radīt kapitālsabiedrības un galu gala pārdot tās biržā. Tiklīdz ostas akcijas sāks kotēties biržā, tā kļūs privāta un var nonākt pavisam citu īpašnieku rokās. Galu galā, Šlesers uzsver, ka Latvijas valsts tās vairs nekontrolēs.
Atgādināsim, ka marta beigās Latvijas Ģenerālprokuratūra iepriekš ierosinātās krimināllietas ietvaros izvirzīja Šleseram apsūdzības par iespējamiem pārkāpumiem. Viņu tur aizdomās par krāpšanos un naudas atmazgāšanu, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu tālāko legalizāciju. Lietā iejaukts arī bijušais Latvijas premjerministrs Andris Šķēle.
Šlesers jau sen pametis politiku un pilnībā pievērsies uzņēmējdarbībai. Viņš ir liels biznesmenis, kura intereses pārsvarā saistītas ar tranzīta kravu pārvadājumiem.
Ziņu lente
0