Viedoklis

"Krievija ir par tālu aizgājusi": ASV informēja par bruņoto spēku pārvietošanu uz Arktiku

© Sputnik / Павел Львов / Pāriet pie mediju bankasУчения Росгвардии в Мурманске
Учения Росгвардии в Мурманске - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kosmiskie satelīti, spēcīgs mobilo spēku grupējums, jauns bruņojums un tehnika: ASV nolēmušas nostiprināties Arktikā un nodibināt tur absolūtu virskundzību.
Pentagons publicējis kārtējo stratēģiju, kurā plānots pilnībā izspiest Krieviju un Ķīnu no Ziemeļiem. Kas no tā iznāks? Par to materiālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Lielā konfrontācija

Stratēģiskā dokumenta ievadā uzsvērts, ka ASV armija "eksistē, lai aizsargātu amerikāņu nāciju un saglabātu mieru". Tāpēc bruņotajiem spēkiem "jābūt labi komplektētiem, apmācītiem un apbruņotiem" un gataviem strādāt jebkurā pasaules malā. Tostarp – arī Arktikā. Pēc Pentagona domām, mūsdienās Galējie Ziemeļi ir kļuvuši vienlaikus par sāncensības arēnu, iespējama konflikta placdarmu, platformu globālai spēka demonstrācijai, kā arī vitāli svarīgu reģionu ar bagātiem dabas resursiem.
Minēta statistika: Arktikā atrodami 13% pasaules naftas iegulu (90 miljardi barelu), trešā daļa – dabasgāzes (47 triljoni kubikmetru). Nav nekāds brīnums, ka šis reģions tik ļoti satrauc amerikāņus.
Северный морской путь. Порт Певек - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2021
No ekoloģijas līdz Ziemeļu jūras ceļam: jauna Arktikas attīstības programma Krievijā
Arktiskā stratēģija izstrādāta sakarā ar Krievijas nostiprināšanos, kā arī Ķīnas ambīciju dēļ. Pentagons uzskata, ka Maskava tiesas slēgt Arktiku citām valstīm. Protams, amerikāņi ir ļoti noraizējušies arī par to, ka nevar kontrolēt Ziemeļu jūras ceļu.
Pārskata autori atzīst, ka krievi aizstāv savas vēsturiskās tiesības uz Ziemeļiem, jo kontrolē tajos visai plašas teritorijas. Vienlaikus
Pekina, lai arī tai nav savu teritoriju Arktikā, cenšas iegūt piekļuvi tās dabas resursiem, jūras maršrutiem, nostiprināties militārajā, ekonomikas un zinātnes jomās.
Gan Krievija, gan Ķīna nežēlo līdzekļus, lai dominētu Arktikā, apgalvo dokuments. Piemēram, reģiona nonāk Krievijas aizsardzības rūpniecības mūsdienīgākie sasniegumi. No 2010. gada Maskava, saskaņā ar amerikāņu analītiķu datiem, investējusi vairāk nekā miljardu dolāru 13 aerodromu rekonstrukcijā, radiolokācijas staciju modernizācijā, ieskaitot RLS Vrangeļa salā un Šmita ragā.
Kāpēc ASV izbijušās no Krievijas arktiskās ekspedīcijas Umka 2021 - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Video
Kāpēc ASV izbijušās no Krievijas arktiskās ekspedīcijas "Umka 2021"
Izveidojies aizsargkupols, kas gandrīz pilnībā pārklāj ziemeļu piekrasti un tuvējos ūdeņus. Nopietni palielinājušās iespējas identificēt un izsekot kuģus un lidmašīnas. Arktikā parādījušies arī uzbrukuma ieroči: hiperskaņas spārnotās raķetes, precīzas militārās sistēmas, kas, pēc amerikāņu domām, apdraudot viņus.
"Arktika potenciāli var kļūt par strīdus telpu, kur Savienoto Valstu galvenie sāncenši – Krievija un Ķīna – cenšas izmantot militāro un ekonomisko spēku, lai iegūtu un saglabātu piekļuvi reģionam, kaitējot ASV interesēm. Nacionālajā stratēģijā Arktika tiek uzskatīta par koridoru lielvalstu stratēģiskās konkurences paplašināšanai starp Indijas un Klusā okeāna un Eiropas reģioniem," teikts dokumentā.

Grandiozi plāni

Pentagona galvenais mērķis ir iekarot virskundzību Arktikā. Amerikāņi rīkosies sistemātiski: izstrādā jaunu metodiku karavīru sagatavošanai dienestam ekstremāli zemas temperatūras apstākļos, rada speciālu tehniku, bruņojumu un iekārtas pastāvīgam darbam aiz Polārā loka.
Vispirms ASV plāno dislocēt Aļaskā tā saucamo multidomēnu (multisfēru) operatīvo grupējumu (Multi-domain Task Force, MDTF), kas ietver lielas Gaisa kara spēku un Jūras kara spēku vienības. 
MDTF ir Pentagona jaunā koncepcija, apstiprināta pirms vairākiem gadiem. Tā paredz efektīvu karadarbību piecās sfērās – uz zemes, jūrā un gaisā, kosmosā un kibertelpā. Pie tam vajadzīga precīza mijiedarbība starp dažādiem bruņoto spēku veidiem, to iespēju savstarpēja izmantošana. Piemēram, tādas vienības dislocētas Klusā okeāna reģionā.
Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2021
ASV Jūras spēki sāks patruļas pie Krievijas robežām Arktikā
Arī Arktikā nāksies izspēlēt eksperimentālās karadarbības metodes taktiskajā un stratēģiskajā līmenī, kā arī noteikt sauszemes spēku modernizācijas prioritāros virzienus pielietošanai ekstremālos apstākļos. Domājams, MDTF aktīvi izmantos orbitālo grupējumu.
Skarbais klimats būtiski apgrūtina programmas īstenošanu. Aļaskā jau izvietoti vairāki militārie formējumi, tomēr pagaidām neveicas to integrācija, jo augstie platuma grādi ierobežo loģistikas un infrastruktūras iespējas.
Tomēr, pateicoties virknei pētījumu un izmēģinājumu, Pentagons cer paaugstināt arktisko spēku mobilitāti, pilnveidot bruņojumu, modernizēt tehniku, uzņemt bruņojumā jaunu.
Kosmisko sakaru kvalitātes celšanai nāksies uzbūvēt virszemes retranslatoru tīklu. Turklāt Arktikā izvērsīs mobilos komandpunktus, kā arī paātrinās skarbajiem apstākļiem piemērotu bezpilota aparātu izstrādi.

Ziemeļu robeža

Patiesībā Pentagons, pēc būtības, ir iesācējs Arktikā. Jā, Aļaskā ir bruņotie spēki, amerikāņi regulāri piedalās mācībās Norvēģijā, Somijā un citās ziemeļvalstīs. Tomēr Vašingtona atzīst Krievijas bezierunu līdera pozīcijas, kam ir kolosāla pieredze ziemeļu teritoriju izpētes un zinātniskā darba jomā, kā arī civilās un militārās infrastruktūras celtniecībā aiz polārā loka. Lai arī pēc PSRS sabrukuma virkne objektu vienkārši pamesti, gandrīz visi karavīri tika izvesti no reģiona, pēdējos gados valsts nopietni stiprinājusi militāro potenciālu reģionā. 
Караван транспортных судов в сопровождении ледоколов проходит по Северному морскому пути.  - Sputnik Latvija, 1920, 26.10.2020
"Rietumi ir sašutuši": Die Welt novērtēja Krievijas stratēģiju Arktikā
2014. gada decembrī tika izveidots Apvienotais stratēģiskais štābs "Ziemeļi". Tā uzdevumi – jaunu bāzes vietu apgūšana Ziemeļu Ledus okeāna piekrastē un salās. Atbildības zona – no Murmanskas līdz Anadirai.
Arktiskajos arhipelāgos no nulles rada mūsdienīgu militāro infrastruktūru ar modernām un efektīvām situācijas kontroles sistēmām visās vidēs – gaisā, virs ūdens un zem ūdens. Franča Jozefa zemē un Novosibirskas salās uzbūvēti unikālie kompleksi "Arktikas trejlapis" un "Ziemeļu āboliņš" – tādu augstos platuma grādos nav nevienai citai pasaules valstij.
"Trejlapī" 14 tūkstošu kvadrātmetru platībā 150 karavīri un virsnieki var absolūti autonomi dzīvot pat pusotru gadu. Šeit ir elektrostacija, ūdens attīrīšanas iekārta, kanalizācija. Gandrīz visas telpas ir izolētas no ārējās vides un savienotas ar segtām galerijām. "Ziemeļu āboliņš" uzbūvēts pēc tāda paša principa, taču tas paredzēts jau 250 cilvēkiem.
Полет над ледником Ларсена  - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2020
Mediji vēsta: ASV tiecas panākt Krieviju un sūta uz Arktiku vecu ledlauzi
Īpašu uzmanību Krievijas Aizsardzības ministrija velta Gaisa kosmisko spēku grupējuma attīstībai. Atjaunotajos un jaunajos aerodromos dislocēti bumbvedēji, pārtvērēji, iznīcinātāji, helikopteri. Ir nolaišanās un pacelšanās joslas, kas spēj uzņemt "stratēģus".
Pilnveidojas arī pretgaisa aizsardzības sistēma – debesis sedz zenītraķešu sistēmas S-400, kompleksi "Tor" un "Pancir".
Savukārt viens no galvenajiem NATO savaldīšanas faktoriem – Ziemeļu flote – ir lielākais kara kuģu un zemūdeņu grupējums Krievijā. Mūsdienu bruņojuma paraugi nonāk tieši Ziemeļos. Piemēram, pirmie hiperskaņas raķešu "Cirkon" nesēji ir fregate "Admiral Gorshkov" un atomzemūdene "Severodvinsk".
Ziņu lente
0