Ukraina, bēgļi, Brexit, pandēmija: eksperts par Eiropas integrācijas krahu

© Международный дискуссионный клуб "Валдай"Модератор презентации Валдайского доклада, главный редактор журнала "Россия в глобальной политике" Федор Лукьянов
Модератор презентации Валдайского доклада, главный редактор журнала Россия в глобальной политике Федор Лукьянов - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, kā Covid-19 pandēmija un vakcinācijas kampaņa Eiropas Savienībā ietekmējusi Eiropas integrācijas sabrukumu, pastāstīja eksperts Fjodors Lukjanovs.
RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. Žurnāla "Krievija globālajā politikā" ("Россия в глобальной политике") galvenais redaktors, Starptautiskā diskusiju kluba "Valdai" Attīstības un atbalsta fonda direktors zinātniskajā darbā Fjodors Lukjanovs diskusijā mediju holdinga "Rossija segodņa" starptautiskajā multimediju preses centrā pastāstīja par Eiropas integrācijas pašreizējā modeļa sabrukuma procesu.
Lukjanovs konstatēja, ka Eiropas integrācija, kāda tā bija XX gadsimta otrajā pusē un XXI gadsimta sākumā, sevi ir izsmēlusi, un to neviens vairs nenoliedz.
"Aizvadītā desmitgade ir pastāvīgu dažādu krīžu periods Eiropā, sākot no krīzes, kas saistīta ar parādu problēmām, un tālāk, pēc kārtas – Ukraina, bēgļi, Brexit un tā tālāk. It kā jau visiem ir skaidrs, ka kaut kas ir jādara. Brīdī, kad šī izpratne nāca, gadu desmita vidū, izveidojās priekšstats par to, ka notiks nopietnas izmaiņas, un pārsvarā tās nāks no Vācijas, jo tieši Vācija ar kancleri Angelu Merkeli priekšgalā ir ieņēmusi centrālo pozīciju visas Eiropas konstrukcijas priekšgalā," paskaidroja Lukjanovs.
Tomēr sešos vai septiņos gados, kas pagājuši kopš tā brīža, noskaidrojās, ka Vācija ir tikpat maz sagatavota lielām pārmaiņām, tāpat kā visas pārējās ES valstis. Sākoties pandēmijai, Eiropā valdīja visai nervozs noskaņojums, atzīmēja eksperts. Tālāk, konstatēja Lukjanovs, sākās integrācijas veidotāju ļaunākais murgs, jo viena pēc otras sāka sabrukt idejiskās, pēc tam – arī administratīvās struktūras, saiknes, uz kuru pamata integrācija attīstījās.
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2021
Viedoklis
Vai eiropieši ir gana nobrieduši, lai būtu patstāvīgi
Kā migla pagaisa visa Eiropas solidaritāte. Pie tam katra valsts atsevišķi, saskaroties ar pandēmiju, izturējās pietiekami racionāli. Valstu pilsoņi vērsās pie savas valdības, nevis pie Briseles. Un viss būtu kārtībā, ja pirms tam nebūtu augusi spriedze solidaritātes naratīva jautājumā. Un šis naratīvs cieta brīdī, kad bija visas izredzes izcīnīt uzvaru.
"Bet tālāk notika Eiropas integrācijai vēl briesmīgāka lieta – stāsts ar vakcīnām. Manuprāt, pats briesmīgākais bija pat ne tas, ka sludināja vienas vērtības, bet realitāte izrādījās citāda. Vēl sliktāk – Eiropas Komisija un ES institūti pieļāva gigantisku administratīvo kļūdu pārrunās par piegādēm. Turklāt tas ne tikai veikts ar novēlošanos, piedevām tika izraudzīta nepareiza prioritāte, - viņi mēģināja kaulēties. Tas bija ļoti spēcīgs trieciens," konstatēja Lukjanovs.  
Eksperts uzsvēra, ka tas sagādājis sāpīgu triecienu Eiropas integrācijas principam, ko pēc tam būs grūti nivelēt. Turklāt pār valstīm, kas šajā situācijā izvirzījās priekšā, uzņemoties drošības garantu lomu, tagad karājas Damokla zobens, jo nav zināms, vai tās spēs tikt galā.
Украина, беженцы, Brexit, пандемия: Лукьянов о крахе европейской интеграции
Ziņu lente
0