Latvijā darbojas "domu policija": vēstniecība par Krievijas kanālu vietņu bloķēšanu

© pixabayПросмотр ТВ-передач
Просмотр ТВ-передач - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstniecība Latvijā negatīvi novērtēja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumu bloķēt virkni Krievijas telekanālu vietņu republikā.
RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. Krievijas vēstniecība Latvijā salīdzināja Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi ar "domu policiju" no Džordža Orvela romāna "1984" pēc iestādes lēmuma bloķēt virkni Krievijas telekanālu vietņu republikā.
"Latvijas NEPLP, kas uzņēmusies "domu policijas" lomu, sākusi cenzurēt valsts interneta telpu, ierobežojot piekļuvi interneta vietnēm: rt.com, ntv.ru, rus24.tv, teledays.net u.c. Tagad Latvijas iedzīvotājiem atņemta (ignorējot viņu viedokli un vēlmes) vēl viena iespēja saņemt daudzpusīgu informāciju, kā arī noskatīties tīmeklī iemīļotās televīzijas programmas krievu valodā," konstatēja diplomāti Facebook tīklā.
Latvijā jau bloķēta piekļuve RT kanāliem tīmeklī. Līdz ar rt.com pa rokai pagadījušies rus24.tv, ntv.ru un pat teledays.net – serviss, ar kura palīdzību var noskatīties Krievijas telekanālus. Vietņu melnais saraksts publicēts NEPLP portālā.
Просмотр телевизора - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2021
Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas vadītājs par RT vietnes aizliegumu
RT bloķēšana pamatota ar NEPLP pērno lēmumu -  padome ziņoja, ka Latvijā aizliegts izplatīt septiņus RT telekanālus, jo tie it kā piederot mediju holdinga "Rossija segodņa" ģenerāldirektoram Dmitrijam Kiseļovam, kurš no 2014. gada iekļauts ES sankciju sarakstā. Starp aizliegtajiem kanāliem ir RT, RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary, RT TV.
Iepriekš Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas priekšsēdētājs Ilmārs Mūls paziņoja, ka NEPLP prasība bloķēt Krievijas kanālu vietnes ir nepārprotama cenzūras izpausme, tā nekādi nav saistīta ar pirātisma, programmu nelikumīgas izplatīšanas apkarošanu. Pēc viņa domām, NEPLP prasība ir akcija pret raidorganizācijām – visīstākā cenzūra.
Viņš piezīmēja, ka no vēstulēm interneta provaideriem nav saprotams, uz kāda pamata NEPLP prasa bloķēt Krievijas kanālu lapas – tajā nav nekādu atsauču uz likumiem.
Krievijas ĀM norādīja, ka Latvijas lēmums bloķēt piekļuvi Krievijas telekanālu vietnēm ir cinisks vārda brīvības pārkāpums un krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību ignorēšana. "Tas neatbilst Rīgas politiskajām saistībām. Lai arī mūs nepārsteidz, piemēram, Baltijas valstu varas iestāžu subjektīvā un nelikumīgā attieksme oret Krievijas medijiem, šis ir pirmais gadījums, kad aizliegta ne vien telekanāla retranslācija, bet arī iespēja apmeklēt tā vietni internetā, kā tas noticis Latvijā," paziņoja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.
Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Represijas turpinās internetā: Latvija bloķē vietni "RT krievu valodā"
Viņa uzsvēra, ka tamlīdzīga lēmuma pamatošanai izdomāts "hibrīdfeiks". "Skaidrs, ka tam nav nekā kopīga ar reālo situāciju. Tas vienkārši ir iegansts turpināt konsekvento līniju jebkāda atšķirīga viedokļa izravēšanai," teica Zaharova.
Viņa piezīmēja, ka Maskava atkal aicina starptautiskās organizācijas reaģēt uz Latvijas ilgstošo represīvu politiku mediju jomā.
Ziņu lente
0