Aizliegums preču un pakalpojumu importam: Baltkrievijas atbilde uz Rietumu sankcijām

© Photo БелТА / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Беларуси Александр Лукашенко
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko parakstījis rīkojumu par speciāliem pasākumiem valsts drošības un interešu aizsardzībai.
RĪGA, 1. aprīlis - Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko parakstījis rīkojumu par aizliegumu ievest republikā atsevišķas preces un to valstu juridisko personu pakalpojumu importu, kuras ieviesušas sankcijas pret oficiālo Minsku, ziņo Sputnik Baltkrievija.
"30. martā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko parakstīja rīkojumu № 128 "Par speciālo pasākumu piemērošanu". Dokuments pieņemts Baltkrievijas Republikas drošības nodrošināšanas un nacionālo interešu pasargāšanas nolūkos," teikts baltkrievu valsts vadītāja mājaslapā.
Prezidenta rīkojums paredz aizliegumu ievest Baltkrievijā atsevišķās preču kategorijas, kā arī importēt darbus (pakalpojumus), ko veic juridiskās un fiziskās personas no valstīm, kuras ieviesušas īpašus pasākumus (sankcijas) attiecībā uz baltkrievu juridiskajām vai fiziskajām personām.
Konkrētu preču, darbu (pakalpojumu) un, ja nepieciešams, ārvalstu juridisko un fizisko personu sarakstu noteiks Baltkrievijas Republikas Ministru Padome, teikts rīkojumā.
Pērn Eiropas Savienība apstiprināja trīs sankciju paketes pret vairākām Baltkrievijas kompānijām un ierēdņiem, ko Brisele uzskata par vainīgiem vardarbības pielietošanā pret demonstrantiem un vēlēšanu falsificēšanā. Kopumā sarakstos tika iekļauti 88 cilvēki un septiņi uzņēmumi. Sankcijas paredz aizliegumu ieceļot ES un rēķinu iesaldēšanu.
Minska, no savas puses, pieņēma simetriskus atbildes pasākumus.
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2021
Polija piedāvās Lietuvai un Latvijai kopīgi ieviest sankcijas pret Baltkrieviju
Baltijas valstis tāpat veica savu "melno sarakstu", tajā tika iekļauts prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl 29 Baltkrievijas amatpersonas. Pēcāk Baltijas valstis atjaunoja sankciju sarakstus – Latvija iekļāva tajā vēl 101 amatpersonu, Lietuva un Igaunija – katra pa 98.
Saskaņā ar Baltkrievijas Republikas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, Lukašenko uzvarēja 2020. gada vēlēšanās ar 80,1% balsu. Opozīcija klāstīja, ka uzvarējusi Tihanovska, un nodibināja koordinācijas padomi varas nodošanai. Šī iemesla dēļ Ģenerālprokuratūra ierosināja lietu par aicinājumiem sagrābt varu, virkne opozicionāru aizturēti, citi pametuši Baltkrieviju.
Minskā vairākkārt paziņoja, ka protesta akcijas Baltkrievijā tiek koordinētas no ārzemēm. Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko apsūdzēja rietumvalstis par tiešu iejaukšanos situācijā Baltkrievijā, atzīmēja, ka nekārtības sūta ASV, savukārt eiropieši tām "piespēlē". Par valstīm, no kurām tiek koordinētas protesta akcijas, Lukašenko nosauca Poliju, Čehiju, Lietuvu un Ukrainu.
Ziņu lente
0