"Zaļie miljonāri" sola sūdzēt Latviju tiesā par OIK atcelšanu

© Sputnik / Алексей ПавлишакВетрогенераторы
Ветрогенераторы - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Saskaņas" deputātu grupa atgādināja valdībai, ka viens no tās solījumiem Latvijas sabiedrībai saistīts ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti. Šodien deputātu pretenzijas Ministru kabinetam izskatīs Saeimas Pieprasījumu komisija.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Galvenais atbildētājs – Ekonomikas ministrija. Tikai Jāņa Vitenberga vadītais resors nolēmis nodrošināt atbalstu – dažādu ar enerģētiku saistītu organizāciju viedokli, stāsta ВВ.lv. Sak, mēs jau gribētu atcelt OIK, tikai mums neļauj.

Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija, 1920, 23.09.2020
Latvijas valdība apstiprinājusi OIK samazināšanu par 23%

Piemēram, "Latvijas biogāzes asociācija" sūkstās, ka tagad esot pilnīgi sajaukta esošā kārtība un elektroenerģijas ražotājiem uzdots visā pilnībā strādāt koģenerācijas režīmā, tas ir, nodarboties ar siltumenerģijas ražošanu – agrāk šādas nostādnes ražotājiem nebija.
Kapitālisti ar sarežģītu formulu un vienkāršu piemēru palīdzību stāsta par savu cenu veidošanos: ja biogāzes stacija nopirkusi mēslus par 0 EUR/t, bet izdevusi, piemēram, 3 EUR/t, lai mēslus nogādātu savā biogāzes stacijā, ražotājam jādod iespēja iekļaut šos izdevumus.

Tālāk: "Latvijas bioenerģijas asociācija" apgalvo, ka plānotās pārmaiņas apdraud daudzu biomasas koģenerācijas staciju pastāvēšanu. Ja, pildot parlamentāriešu gribu, spēkā stāsies MIK grozījumi noteikumiem Nr. 560-1 un 561-2, tad stacijas bankrotēs, rezultātā augs siltumenerģijas tarifi daudzās pašvaldībās, tiks ietekmēts Latvijā ražotās koksnes un pārstrādes produktu pieprasījums, būtiski saruks darba vietu skaits nozarē. Tiks radīti būtiski zaudējumi ne tikai ražotājiem, kuri ražo elektroenerģiju biomasas stacijās, bet arī to īpašniekiem un investoriem. Cita starpā tikšot pakāpti tiesiskās konsekvences un tiesiskās noteiktības principi. Tātad ieinteresētās personas vērsīsies ar prasībām pret Latvijas valsti vietējās un starptautiskās tiesu instancēs.

Savukārt sabiedrība "Intelligent Enviroment" konstatēja, ka tiks pārkāpts vienotais tehnoloģiskais cikls, īstenojot MK noteikumus Nr. 561 "Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, uzraudzību un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā". "Lūdzam precizēt...", "lūdzam atlikt....", "lūdzam novērtēt un argumentēti paskaidrot" – tā EM vēršas sabiedriskie darbinieki. Un pievērš uzmanību tam, ka lēmums nav saskaņots ar Eiropas Komisiju. Jo bēdīgi slavenās koģenerācijas stacijas ir būvētas par Briseles dotācijām, tātad, aiztiekot tās, valdība konfliktē ar ES.

5-й туристический форум Китая и стран Центральной и Восточной Европы на высоком уровне. Министр экономики Ральф Немиро - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2020
Politika
Melu ziņa no premjera: OIK atcelšana nogremdēs "Latvenergo"

Tā nu izskatās, ka Blitzkrieg ar OIK likvidāciju neizdosies – pārāk daudzus vienreiz pieņemtā kārtība padarījusi par miljonāriem. Un pašvaldību līmenī vara ir atkarīga no tādiem oligarhiem. Diezin vai valdība noriskēs aiztikt provinciālās elites tās kontrolētajos reģionos pirms pašvaldību vēlēšanām...

Pats galvenais un pats pretrunīgākais ekoloģiskais nodoklis Latvijā ir elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente (OIK), kura ieviešana, pēc provizoriskām aplēsēm iedzīvotājiem izmaksājusi divus miljardus eiro, nerunājot jau par "Liepājas Metalurga" bankrotu, ko izputināja elektroenerģijas cenas.

Vērojama arī OIK sistēmas ļaunprātīga izmantošana – uzņēmēji uzdod svešu elektroenerģiju par "zaļajai" elektroenerģētikai atbilstoši saražotu.

Ziņu lente
0