Viedoklis

"Cirkon" virs Barenca jūras salicis punktus uz "i"

© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasИспытание гиперзвуковой ракеты "Циркон"
Испытание гиперзвуковой ракеты Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz ASV un NATO Jūras kara spēku spiediena mēģinājumiem aiz Polārā loka un Ziemeļu jūras ceļā Krievija atbild ar hiperskaņas "Cirkon" startiem.

"Partneri" nav tehnoloģiski gatavi atbildēt uz tādiem argumentiem. Viņiem atliek tikai tricināt gaisu ar skaļām frāzēm un pārmetumiem Krievijai, kura starptautisko tiesību laukā taisnīgi aizstāv savas robežas un nacionālās intereses, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

24. martā Barenca jūrā izgāja Ziemeļu flotes raķešu kuģu divīzijas vadošā fregate "Admiral Gorshkov", lai izpildītu militārās apmācības uzdevumus, raķešu un artilērijas bruņojuma mācības šaušanai pa jūras mērķiem un hiperskaņas raķešu "Cirkon" izmēģinājumiem.

Американский авианосец USS Eisenhower - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2021
Atklāta ASV aviācijas bāzes kuģa likvidācijas metode pie Krievijas krastiem

"Admiral Gorshkov" raķešu mācības ar darbības rādiusu līdz 800 km notika 25.-27. martā un "partneri" no Ziemeļatlantijas alianses par tām ļoti ieinteresējās, tiesa, ASV un NATO Jūras spēku rīcībā nav tādu radiolokācijas līdzekļu, kas spētu ieraudzīt "Cirkon", lidojošu aptuveni 10 000 km/h ātrumā. Kopumā alianses vēlme kontrolēt Arktiku neatbilst tās tehnoloģiskajām iespējām.

25. martā "Admiral Gorshkov" sekmīgi palaida četras hiperskaņas raķetes, tās visas trāpīja mērķī, konstrukcijas izmēģinājumi ir noslēgti. Maijā sāksies "Cirkon" valsts izmēģinājumi – vēl vairāki starti, tostarp divi – no atomzemūdenes "Severodvinsk" borta (otrajā pusgadā). 2020. gada izmēģinājumu programma ir izpildīta – fregate "Admiral Gorshkov" divas reizes palaida "Cirkon" pa jūras mērķiem un vienu reizi – pa mērķi uz sauszemes (šim nolūkam ir liela darbības rādiusa modifikācija).

Izmēģinājumu sērija turpinās no 2016. gada. Krievijas Aizsardzības ministrija plāno uzņemt "Cirkon" bruņojumā 2022. gada pirmajā pusē. Tāpat kā jebkura suverēna valsts, Krievija ir spiesta adekvāti reaģēt uz NATO armijas bāzu un raķešu pozīciju tīkla paplašināšanos pie savām robežām. Maskava ir stingri apņēmusies aizsargāt Ziemeļu jūras ceļu no "kuģošanas brīvības" paplašinātiem traktējumiem un ASV un NATO kara kuģu destruktīvās klātbūtnes aiz Polārā loka. "Cirkon" ir tikai viens no Ziemeļu flotes argumentiem. Starptautiskās mijiedarbības stils "caur tēmēkli" nav Krievijas izvēle, to uzspieduši kolektīvie Rietumi.

Mērķi un līdzekļi

Nenotveramās un spēcīgākās "Cirkon" atgādina, ka agresoru gaida neizbēgama atmaksa, ka NATO nav labākā vai lielākā cilvēces daļa. Trīsdesmit dažāda kalibra valstu militārā savienība pārstāv vien apmēram 10% planētas iedzīvotāju intereses un nevar diktēt kaimiņiem kaut kādus vienpusēji orientētus "uzvedības noteikumus" (par labu aliansei).

Тяжелый автомный ракетный крейсер Петр Великий - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2021
Viedoklis
"Rietumi to uzskata par galveno apdraudējumu". Krievijas flotē nomainīsies flagmanis

Rietumu "partneri" augstprātīgi ignorē līdztiesīgu dialogu. Viņi operē ar nelikumīgām eksteritoriālām sankcijām. Preses konferencē pēc NATO valstu ārlietu ministru tikšanās 24. martā alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka alianses saskatot raķešu draudu pieaugumu no Krievijas puses, un plāno tos nivelēt. Tiesa, pagaidām tam gan nav līdzekļu, tomēr Pentagons cer saņemt hiperskaņas raķetes tikai 2028. gadā. Domājams, Briselē un Vašingtonā cer, ka skaļi izteikumi un nemotivēti pārmetumi metafiziski apturēs "Cirkon" lidojumu un no alianses neatkarīgās Krievijas normālu, mierīgu attīstību.

Sakarā ar NATO militārās aktivitātes pieaugumu Baltijas un Melnās jūras reģiona, Krievijas aizsardzības spējas tuvākajos gados pieaugs – tas ir likumsakarīgi. Tomēr uz alianses militārajiem draudiem Maskava atbild savaldīgi un asimetriski. Krievijai nav vajadzīgi simtiem bāzu desmitos valstu.

Jūras dvēsele

Jaunie hiperskaņas raķešu kompleksi uz Krievijas Jūras kara flotes kara kuģu un zemūdeņu borta papildinās precīzo spārnoto raķešu "Kalibr" iespēju spektru un kardināli mainīs jūras kaujas taktiku, spēku sadalījumu Pasaules okeānā. No atklātiem avotiem zināms, ka sērijveida "Cirkon" lidos deviņkārt ātrāk par skaņas ātrumu (vairāk nekā 10 789 km/h), satriekt mērķus vairāk nekā 1000 km attālumā. raķete ir apmēram 6 metrus gara, šāviņš sver 300 kilogramus. Tās palaišanai tiek izmantots universālais kuģa starta komplekss ZS-14, piemērots arī pretkuģu raķetēm "Granit" un "Oniks". Krievijas AM ziņo, ka ar "Cirkon" tiks bruņots kreiseris "Admiral Nakhimov", "Admiral Gorshkov" tipa fregates, "Gremyashiy" tipa korvetes, kā arī virkne zemūdeņu.

Hiperskaņas raķetes ir nenotveramas esošajām un persektīvajām PRA sistēmām, tāpēc tās būtiski ietekmēs bruņoto konfliktu gaitu. "Cirkon" spēj dažu sekunžu laikā pārvarēt pretinieka pretgaisa aizsardzības zonu, trieciens ir nenovēršams. Piemēram, Lielbritānijas Karaliskās flotes pretgaisa aizsardzības mūsdienīgie līdzekļi spēj notriekt mērķus, kas lido līdz 3700 km/h ātrumā. "Jūru valdniece" ir izmisumā – "Cirkon" spēj ar vienu triecienu likvidēt divus jaunos britu aviācijas kuģus, kas maksā sešus miljardus mārciņu. Patiešām, hiperskaņas raķešu kinētiskā enerģija ļauj pat ar inertu čaulu pārcirst uz pusēm amerikāņu "Arleigh Burke" tipa eskadras kuģi. Savienotajās Valstīs "Cirkon" dēvē par "kvantu lēcienu" darbā pie "asimetriska ieroča" aizsardzībai no kodoldraudiem.

Военнослужащий нажимает кнопку Залп во время пуска баллистической ракеты в рамках учений стратегических сил - Sputnik Latvija, 1920, 29.12.2020
Viedoklis
Rokas par īsām. Kāpēc NATO noder tikai Krievijas provocēšanai

Tikai ar savas pastāvēšanas faktu vien "Cirkon" liek NATO Jūras spēkiem principiāli koriģēt taktiku un "dzīties pakaļ" Krievijai pretgaisa aizsardzības tehnoloģiju lomā. Komplekss ļāva palielināt drošo attālumu no Krievijas kara kuģiem un teritoriālajiem ūdeņiem, samazināt operatīvo telpu manevram. "Īpašajā periodā" domājamā pretinieka aviācijas bāzes kuģu trieciena grupas būs spiestas turēties ārpus "Cirkon" darbības rādiusa, tas ir vairāk nekā 1000 km attālumā no Krievijas kuģiem. Krievijas zemūdeņu lielais nemanāmības līmenis padara aviācijas bāzes kuģu grupas par viegliem mērķiem "Cirkon" jebkurā pasaules okeāna rajonā (aptuveni no 2025. gada).

Tomēr "Cirkon", kas pārvietojas sakaitētas plazmas mākonī, nav izaicinājums, tā ir atbilde Krievijai naidīgajam NATO kursam.

Ziņu lente
0