"Visiem nepietiks": ārste Liepājā godīgi pastāstīja par hronisko slimnieku vakcināciju

© AP Photo / Manu FernandezВакцинация от COVID-19
Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liepājas slimnīcas ārste Linda Šīrone pastāstīja par hronisko slimnieku vakcinācijas niansēm, par to, kāpēc atsakās no AstraZeneca un vai ir prioritāra rinda tādu pacientu vakcinācijai.

RĪGA, 30. marts — Sputnik. Sākusies hroniski slimo pacientu vakcinācija. Veselības ministrs Daniels Pavļuts ziņo, ka platformā Manavakcina.lv un pa tālruni 8989 vakcinācijai pieteikušies 23 tūkstoši cilvēku no šīs grupas, taču kopā valstī ir 166 tūkstoši hronisku slimnieku. Ģimenes ārste no Liepājas Linda Šīrone portālā Liepajnikiem stāsta, ar kādām problēmām nākas saskarties hronisko pacientu vakcinācijas procesā. Galvenā – ģimenes ārstiem tiek piešķirts niecīgs vakcīnu devu skaits, ko visiem nepietiek.

Atrast un injicēt

Šajā jautājumā ir vēl divi būtiski aspekti: pirmkārt, pacientam pašam jāpiesākas vietnē Мanavakcina.lv vai jāpiezvana pa tālruni 8989, otrkārt, pacients var vērsties pie sava ģimenes ārsta un noskaidrot, vai viņam vakcīna ir pieejama, un pierakstīties tieši.
Svarīgi, ka ģimenes ārstiem nav jāinformē visi savi hroniskie pacienti – viņiem nav šim nolūkam vajadzīgo resursu.

Вакцинация от COVID-19  - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Vakcinācijas tempi tūlīt pieaugs: kļuvis zināms, kad Latvijā parādīsies Janssen vakcīna

"Man ir divas māsiņas, abas ir aizņemtas ar citiem pienākumiem. Taču es raizējos par saviem pacientiem, tāpēc meklēju risinājumu, lai ietu viņiem pretī un informētu. Tā ir liela problēma, jo nereti cilvēki uzskata, ka viņiem pašiem nekas nav jādara, ka mēs noteikti piezvanīsim, jo tāpat darīja ar pensionāriem. Tas, ka šie cilvēki nezina, ka viņiem pašiem ir jāpiesakās, liecina: sabiedrība nav pietiekami informēta. Un es meklēju palīgu – brīvprātīgo, kurš varētu sazvanīties ar maniem pacientiem. Kad man beidzot tiks pārskaitīta piemaksa par janvāri, iespējams, šo naudu novirzīšu algai vēl vienam palīgam. Es nevaru gaidīt, kad cilvēki paši ņems iniciatīvu savās rokās un iesniegs pieteikumu," stāsta Šīrone.

Labā roka nezina, ko kreisā uzsāk

Līdztekus viņa atzīmēja vēl vienu problēmu, kas mulsina gan pacientus, gan ģimenes ārstus.

"Pirmais hronisko slimību saraksts bija nekorekts. Tajā burtiski bija nokopēta informācija no citām valstīm, kur ir citādas slimības, taču nebija iekļautas mums aktuālas slimības. Tāpēc daudzi ģimenes ārsti šo sarakstu saprata nepareizi, un noraidīja savu klientu lūgumus nodrošināt vakcīnu. 

Rodas patiešām absurda situācija, piemēram, vakcīna ieteikta cilvēkiem ar sirds un asinsvadu sistēmas slimībām, taču iekavās uzskaitītas tikai dažas no tām. Ar novēlošanos Slimību profilakses un kontroles centra vietnē tomēr tika publicēts atjaunotais saraksts.

Пункт вакцинации от COVID-19 в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Viens procents Latvijas iedzīvotāju ir vakcinēts pret Covid-19

Vakcinācijas procesā neskaidrības rada arī tas, ka nav saprotams, kāda iestāde ir pati galvenā. Kopā par vakcīnām atbild sešas organizācijas. Informācijas plūsma ir visai haotiska. Tas ļoti nogurdina.

Mēs vakcinējam saskaņā ar SPKC sastādīto sarakstu, cenšamies grupēt cilvēkus pēc vecuma. Piemēram, ja vajadzēs izvēlēties – vakcinēt 30 gadus vecu sievieti ar aptaukošanos vai 60 gadus vecu sievieti ar smagu diabēta formu, es izraudzīšos otro gadījumu.

Vakcīnas mums piešķirtas ierobežotā daudzumā. Mēs ejam tādā dilstošā kārtībā," uzsvēra Šīrone.

Lozungi vakcīnas vietā

Atsevišķi mediķe atzīmēja negatīvo reakciju uz AstraZeneca vakcīnu, jo iepriekš bija sacelts liels troksnis, un hroniski slimnieki dažkārt pat atsakās vakcinēties ar šo preparātu.

"Mums tagad, tāpat ka padomju laikā, visur ir lieli lozungi, cik mēs esam bagāti, ka mums visa pietiek, taču patiesībā preces pieejamas ierobežotā daudzumā un neko nevar sadabūt, - konstatēja ģimenes ārste. – Un ar vakcīnām patlaban ir tāpat – ģimenes ārstiem izsniegts niecīgi mazs vakcīnu daudzums, un to, protams, nepietiek."

Ziņu lente
0