Kad varētu tikt uzsākta vakcīnas "Sputnik V" ražošana ES teritorijā?

© Sputnik / Чедлы Бен Ибрахим / Pāriet pie mediju bankasМедицинский работник демонстрирует ампулу с российской вакциной "Спутник V" ("Гам-КОВИД-Вак")
Медицинский работник демонстрирует ампулу с российской вакциной Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad neizdosies uzsākt Krievijas vakcīnas "Sputnik V" ražošanu Eiropas Savienībā, pat ja to apstiprinās EZA, paziņoja Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

RĪGA, 27. marts — Sputnik. Jaunās vakcīnas palaišana ES pēc tam, kad tā saņēms apstiprinājumu no regulatora, aizņems aptuveni 10 –12 mēnešus, informēja Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons, atbildot uz jautājumu par Krievijas vakcīnu pret koronavīrusu "Sputnik V". Pēc viņa domām, jaunā ES vakcīna nav nepieciešama, ir jāpanāk jau pasūtīto preču piegādes, vēsta RIA Novosti.

"Kas attiecas uz "Sputnik V": es gribu, lai te viss būtu skaidri. (…) Patlaban (pēc paātrinātās procedūras – red. piez.) tas (vakcīnas ražošanas procesa organizēšana — red. piez.) aizņem sešus mēnešus. Taču kopumā — gadu. Ja jaunā vakcīna ir Eiropas Zāļu aģentūras apstiprināšanas procesā, pēc atļaujas saņemšanas ražošanas organizācija var ilgt vēl 10-12 mēnešus. Proti, tas nenotiks 2021. gadā. Bet mūsu cīņa (ar koronavīrusu) notiek jau tagad," teica Bretons.

Сотрудники Центра имени Чумакова работают над вакциной от коронавируса КовиВак - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Krievija uzsāk "KoviVak" ražošanu: vai vakcīnas eksports ir gaidāms?

Pēc viņa domām, ES nav nepieciešama jaunā vakcīna, ir jāpanāk jau iepriekš pasūtīto vakcīnu devu piegādes. "Mēs negribam pieļaut destabilizāciju. Mēs varam piegādāt to, kas jau bija ieplānots, tāpēc, manuprāt, mums nav vajadzīga jaunā vakcīna: mums jau ir četras apstiprinātas vakcīnas, jūnijā vai pat maija beigās būs piektā vakcīna," viņš teica.

4. martā EZA ziņoja par "Sputnik V" ekspertīzes uzsākšanu, regulators pārbaudīs vakcīnas efektivitāti un drošību. Pēc uzticamā informācijas avota "Sputnik V" var saņemt apstiprināšanu maijā.

Krievijas vakcīna ir reģistrēta vairāk nekā 50 pasaules valstīs. Patlaban "Sputnik V" ieņem otru vietu pasaulē vakcīnu vidū, ko apstiprinājuši nacionālie regulatori. Preparāta efektivitāte ir 91,6%, ko apliecina publikācija vienā no pasaules vadošajiem medicīnas izdevumiem – autoritatīvajā žurnālā "Lancet".

Eiropas zāļu aģentūra (EMA) un Eiropas Komisija devušas atļauju lietošanai ES četriem preparātiem: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca un Johnson & Johnson ražotajiem līdzekļiem.

 Pie tam Ungārija un Slovākija reģistrējušas "Sputnik V" lietošanai savā teritorijā. Krievijas tiešo investīciju fonds parakstīja vienošanās ar Šveices kompāniju "Adienne Pharma & Biotech" par šīs vakcīnas ražošanu ES teritorijā — Itālijā. 

Ziņu lente
0