Viedoklis

Krievijas kodolraķete "Burevestnik" – Pentagona baisākais murgs

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasМиГ-31 ВКС провел учебно-боевой пуск гиперзвуковой ракеты "Кинжал"
МиГ-31 ВКС провел учебно-боевой пуск гиперзвуковой ракеты Кинжал - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Krievijas spārnotā raķete "Burevestnik" – savaldīšanas instruments un atmaksas ierocis – tik ļoti nepatīk Pentagona ģenerāļiem?

Krievija ieņem līdera vietu pasaulē mūsdienīgā bruņojuma izstrādes jomā, kas sargā nacionālo drošību un valsts suverenitāti. Īpašas bažas Pentagonā radījusi Krievijas neierobežota darbības rādiusa spārnotā raķete ar enerģētisko kodolreaktoru "Burevestnik" – tas ir izaicinājums Savienoto Valstu un to sabiedroto militāri politiskajai "izcilībai", konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

16. martā ASV Bruņoto spēku Ziemeļu grupējuma komandieris ģenerālleitnants Glens van Hērks Kongresā paziņoja, ka spārnotā raķete ar enerģētisko kodolreaktoru "Burevestnik" ļaus Krievijai "izdarit triecienu gandrīz no jebkura vektora, pateicoties lielajam darbības attālumam un autonomijai", un tas garantē kodollādiņu nogādi ASV.

Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Viedoklis
"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados

Pēc Hērka domām, Krievija rada pastāvīgus tiešus draudus Savienotajām Valstīm un met nopietnāko izaicinājumu ASV aizsardzības spējām. Piedevām Krievijas līderi it kā cenšoties graut amerikāņu ietekmi uz planētas, "iedibināt savu reģionālo virskundzību un atgūt pasaules lielvalsts statusu".

Domājams, vispasaules ietekme un augsts statuss ir atļauti tikai un vienīgi ASV, tomēr šajā gadījumā "izgriezt rokas" (pēc eksprezidenta Baraka Obamas vārdiem) neizdosies. Krievija pirmā pasaulē iekļāva bruņojumā starpkontinentālās ballistiskās raķetes ar hiperskaņas blokiem "Avangard", turpina sekmīgi izmēģināt pārokeāna kodoltorpēdu "Poseidon" un modernizē visas kodoltriādes komponentes.

Pie tam Maskava tradicionāli demonstrē gatavibu sākt godīgu, līdztiesīgu dialogu, kura pamatā ir interešu līdzsvars, kompromisu meklēšana. Diemžēl Vašingtona pagaidām nav gatava runāt kā līdzīgs ar līdzīgu. Un Krievijas stratēģiskais "Burevestnik" kļūst par Pentagona baisāko murgu.

Vienlaikus Krievijas Aizsardzības ministrijas radiolokācijas stacijas nedēļas laikā fiksējušas 27 ārvalstu izlūkošanas lidmašīnas un 14 bezpilota lidaparātus, kas izlūkoja situāciju pārsvarā pie Krievijas rietumu robežām. Tas notiek ASV ikgadējo plašo militāro mācību "Defender Europe" ietvaros, kurās šogad iesaistīti 28 tūkstoši karavīru no 27 sabiedroto (atkarīgajām?) valstīm, ieskaitot Gruziju, Moldovu, Ukrainu un Baltijas valstis. Krievija nekad nav organizējusi tādus manevrus ASV robežu tuvumā.

Augsto tehnoloģiju lidojums

"Burevestnik" ir tehnoloģiski unikāla raķete – tas ir viens no slepenākajiem Krievijas AM projektiem. Publiskā informācija par spārnoto raķeti ar enerģētisko (caurplūdes reaktīvo) kodolreaktoru ir ļoti ierobežota, taču liecina – analogu tai nav visā pasaulē.

Gabarītu ziņā "Burevestnik" pieder pie vienas klases ar agrāk izstrādātajām Krievijas spārnotajām raķetēm. "Standarta korpusā" (tas izgatavots pēc stealth tehnoloģijas) atrodas enerģētiskais kodolreaktors, ko sapņojuši radīt zinātnieki un konstruktori vadošajās pasaules valstīs. Tomēr ideju īstenot izdevies tikai Krievijas speciālistiem.

Испытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник» - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Viedoklis
Tehnoloģiskā revolūcija: kāpēc Krievijai vajadzīga raķete "Burevestnik"

Relatīvi neierobežotais lidojuma attālums (minimālais slieksnis – 130 tūkstoši km) ļauj izstrādāt principiāli jaunu stratēģiju un cīņas taktiku, uzbrukt pretiniekam pa fantastiskāko transkontinentālo trajektoriju, padarīt bezjēdzīgas domājamā pretinieka esošās un perspektīvās PGA un PRA sistēmas (neviena valsts pasaulē nespēj piesegt ar pretraķešu kompleksiem robežas perimetrā vai visu savu teritoriju).

"Burevestnik" šāviņa jauda pārsniedz megatonnu trotila ekvivalentā – ar to pietiek, lai garantēti likvidētu jebkādu stratēģisku mērķi, ieskaitot pazemes vai zemūdens objektus. Spārnoto raķeti ar enerģētisko kodolreaktoru ir gandrīz neiespējami atrast un pārtvert. Satelīts var fiksēt "Burevestnik" startu (3-4 sekundes ilgo cietās degvielas paātrinātāju darbu), bet pēc tam raķete kļūst neredzama.

Perspektīvā ļoti ticama ir caurplūdes-gaisa un turboreaktīvā dzinēja integrācija ar kodolreaktoru, lai radītu principiāli jaunu lidmašīnu, kas spēj pārvietoties hiperskaņas ātrumā stratosfērā. Tā nav fantastika. Jaunās globālā darbības rādiusa spārnotās raķetes izmēģinājumu programmā ir iesaistīti vismaz divi Krievijas poligoni – Kapustin Jar un Novaja Zemļa.

Bezatbildība – nesodītības rezultāts

Iepriekš amerikāņu izdevums Military Watch informēja, ka atsākti Krievijas spārnotās raķetes ar enerģētisko kodolreaktoru 9M730 "Burevestnik", kas NATO saņēmusi kodu SSC-X-9 Skyfall. Izdevums stāstīja, ka jaunā raķete tiek izmēģināta poligonā arhipelāgā Novaja Zemļa aiz Polārā loka. Satelīti fiksē aktivitāti izmēģinajumu vietā, kur Krievja īstenoja četrus "Burevestnik" startus (no 2017. gada novembra līdz 2018. gada februārim).

Military Watch atzīmēja: "Burevestnik" ir unikāls. Raķete ar enerģētisko kodolreaktoru pēc starta var lidot ilgus gadus un paliks neskarta pat pēc pretinieka preventīva uzbrukuma Krievijas teritorijai. Spēja tik ilgu laiku uzturēties gaisā ļauj satriekt pretinieka objektus no jebkura virziena, izmantojot "caurumus" pretgaisa aizsardzībā.

Tādas raķetes palaišana netālu no pretinieka gaisa telpas spriedzes eskalācijas periodā būs pārliecinoša spēka demonstrācija. Tādas tehnoloģijas pielietošana citās KF raķešu programmās dāvās iespējas radīt jauna tipa neiznīcināmas stratēģiskās un taktiskās kodolraķetes, kas pastāvīgi riņķos ap planētu pa neiedomājamām "orbītām". Tāpēc "Burevestnik" – savaldīšanas instruments un atmaksas ierocis – tik ļoti nepatīk Pentagona ģenerāļiem.

Американские военнослужащие в Афганистане - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2021
Viedoklis
"Esam atraduši iespēju apspēlēt Krieviju". Pie kā ķēries Pentagons

Tradicionālo spārnoto raķeti veido šāviņš ar reaktīvo dzinēju un ierobežotu darbības rādiusu (amerikāņu "Tomahawk" pārvar līdz 2,5 tūkstošus km). Raķete ar kodolreaktoru ļauj pārvarēt desmitiem un simtiem tūkstošu kilometru), tātad uz vairākiem mēnešiem vai pat gadiem kļūt par "Zemes satelītu" atmosfēras blīvajos slāņos.

Amerikāņu eksperti uzskata, ka Krievijas jaunā spārnotā raķete tiks uzņemta bruņojumā aptuveni 2025. gadā. Krievijas speciālisti vērtē, ka stratēģiskais "Burevestnik" nonāks "ierindā" ne ātrāk kā 2027. gadā, un tā militārais potenciāls netiek ņemts vērā Krievijas un ASV Līgumā par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem (NEW START), kas pagarināts līdz 2026. gada 5. februārim. Lai nu būtu, kā būdams, "Burevestnik" izgaisinās visas Vašingtonas un Briseles "partneru" ilūzijas par visatļautību un būtiski cels to atbildības sajūtu, miermīlību un spēju vienoties.

Ziņu lente
0