Kā Latvijas iedzīvotāju ienākumi izskatās kaimiņvalstu fonā

© PHILIPPE HUGUEN / AFPСнятие наличных в банкомате
Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai nu paliek pandēmija, ēst gribas tik un tā. Dažādas valstis visādi centušās nožņaugt savu tautsaimniecību, lai uzvarētu koronavīrusu, tomēr nekas nav izdevies.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (ESAO, kuras locekle Latvija ir kopš 2016. gada) novērtējusi, ka ar pandēmiju pasaule tiek galā ātrāk nekā gaidīts, vēsta Bb.lv.

ESAO norāda, ka prognožu uzlabošanos veicinājusi vakcinācija, jaunie budžeta atbalsta kompleksi un vispārējs cīņas efektivitātes pieaugums, tāpēc pasaules ekonomikas izaugsme var paātrināties līdz 5,6% (par 1,4 procentpunktiem vairāk nekā bija gaidīts decembrī) 2021. gadā un līdz 4% (par 0,3% procentpunktiem vairāk) – 2022. gadā.

Люди в защитных масках на улице Женевы - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2021
Viedoklis
Eiropa noskaidrojusi, kas vainojams tās problēmās

Stāvoklis Latvijā ir aptuveni tāds pats kā vidēji pārējā pasaulē. Ekonomikas lejupslīde 2020. gadā sastādīja 3,6%.

Kas šogad notiks ar valsti? Latvijas Finanšu ministrija prognozē, ka valsts IKP 2021. gadā pieaugs par 3%. Skaitlis it kā nav slikts, tomēr iepriekš FM solīja izaugsmi par 5,1%. Kas noticis?

FM skaidroja, ka atjaunotajā prognozē ņemta vērā Covid-19 negatīvā ietekme uz ekonomikas attīstību līdz 2021. gada vidum, pēc tam tā sākšot strauji atjaunoties, pateicoties ierobežojumu atcelšanai.

FM pārstāvji norāda, ka prognozes pamatā ir vakcinācijas plāns, un tas paredz, ka līdz šī gada vasaras beigām tiks vakcinēti 70% Latvijas iedzīvotāju, tāpēc atkārtots slimības uzliesmojums 2021. gada rudenī neesot gaidāms. Optimistiska prognoze, ņemot vērā vārgo vakcinācijas gaitu valstī – tās ziņā Latvija vēl aizvien ir pēdējā Eiropā, un pagaidām nav redzama nekāda izeja no situācijas. Tomēr ticēsim labākajam. Kas tad cits vēl atliek?

Skaidrojums skaitļos

Starp citu, pat algām. Nesen dažs labs varen nobrīnījās, par ko saērcināti baltkrievi, kas protestēja pērnvasar. Sak, viņiem taču viss ir, tīrība, kārtība, rūpnīcas strādā, algas maksā. Ko viņiem vēl vajag no prezidenta?

Экономист Евгения Зайцева - Sputnik Latvija, 1920, 03.03.2021
Krīze vēl ir priekšā: Zaiceva kritizē Latvijas Ekonomikas ministriju

Paskaidrosim ar ciparu palīdzību. Baltkrievijā 45,5% iedzīvotāju ik mēnesi saņem ne vairāk kā 500 rubļus, bet 8,7% - vairāk nekā 1000 rubļus. Par to liecina statistika.

500 baltkrievu rubļi – 161 eiro. Atgādināsim, ka minimālā alga Latvijā sasniedz 500 eiro, vidējā pērn veidoja 1143 eiro. Padomājiet, kāda atšķirība.

Jā, protams, Baltkrievijā ir lēts sabiedriskais transports, benzīns, galvenie pārtikas produkti (protams, tikai pašu valstī ražotie). Tomēr valsts nedzīvo izolēti no pārējās pasaules, tā ir Eiropas centrā, un visas normālas preces un pakalpojumi te maksā tik, cik tiem jāmaksā.

Protams, ja jums pie sirds darbs dzimtajā sovhozā un pēc tā jums vaag tikai simt gramus vodkas un panna ar kartupeļiem, tā jums būs pati labākā valsts pasaulē. Ja tomēr gribas kaut ko vairāk, ir vērts padomāt.

Kas vainas Meksikai?

Starp citu, arī Krievija ir norūpējusies par zemajām algām un bieži runā par šo jautājumu. "Starp daudzajām valstīm, kas iekļūst ESAO pārskatos, Krievija ieņem vienu no pēdējām vietām minimālā darba atalgojuma līmeņa ziņā. Zemāka minimālā alga ir tikai Meksikā un Brazīlija," nesen rakstīja "Ņezavisimaja gazeta".

"Minimālā stundas likme Krievijā patlaban sastāda apmēram 2,4 dolārus pastāvīgajās cenās pēc pirkspējas paritātes. Zemāka alga ESAO pētītajās valstīs ir Brazīlijā (2,1 dolārs stundā) un Meksikā (1,2 dolāri). Salīdzinājumam: Kolumbijā minimālā stundas likme ir 2,7 dolāri. No Turcijas valsts atpaliek jau nopietni – tur minimālā stundas likme sastāda 6,7 dolārus," piezīmēja "Ņezavisimaja".

ESAO, kurā Krievija nav iestājusies, tiek uzskatīta par bagātāko pasaules valstu klubu. Latvija ir tās locekle jau piecus gadus. Tomēr arī Latvijas algas pārējo ESAO locekļu fonā izskatās visai pieticīgi – minimālā stundas likme Latvijā sastāda 4,3 dolārus.

Латвийские газеты и журналы на прилавке магазина - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
Kas un kāpēc nogalina mazos veikalus

Ar tādu summu valsts apsteidz Čīli (3,1), Kolumbiju (2,7), Meksiku (1,2), Slovākiju (3,2), Kostariku (3,5), Brazīliju (2,1) un Krieviju (2,4). ir iemesls papūlēties!

Augstāko minimālo algu saņem darbinieki Austrālijā, kur stundas likme sastāda 12,6 dolārus. Mazliet zemākas ir minimālās likmes Francijā un Vācijā – 12,1 un 11,8 dolāri stundā atbilstoši.

Tomēr te minēti ESAO dati par 2019. gadu. 2021. gadā minimālā alga Latvijā pieauga no 430 līdz 500 eiro – tam vajadzēja uzlabot valsts rādītājus.

Ziņu lente
0