Viedoklis

Kas rausta aiz mēles Džo Baidenu

© AFP 2023 / POOLПрезидент США Джо Байден
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 21.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Intervija parādīja ASV prezidentu marionetes lomā, ko pēc savas iegribas vada žurnālists. Saruna vēl pastiprinaja šaubas par Džo Baidena spējām izdarīt saprātīgus slēdzienus un adekvāti rīkoties patstāvīgi.

Laikā, kad Krievijā iepazinās ar ASV prezidenta fantastiskajiem izteikumiem par Krievijas valsts vadītāju, žurnālistus Savienotajās Valstīs saviļņoja cita ziņa: Baltais nams beidzot nolēmis organizēt Džo Baidena pirmo preses konferenci. Tā notiks 25. martā.

Tas patiešām ir liels notikums, pareizāk sakot, to izpūš Vašingtonas administrācija, portālā RIA Novosti stāsta Irina Alksnis.

ASV ir sena tradīcija: jaunievēlētais prezidents drīz – parasti mēneša laikā – pēc inaugurācijas sasauc savu pirmo preses konferenci. Piemēram, Baraks Obama ar žurnālistiem tikās 20. prezidentūras dienā, Donalds Tramps – 27 dienas pēc stāšanās postenī. Antirekordists līdz šim bija Džordžs Bušs, kurš ieturēja 33 dienas ilgu pauzi.

Zemākais punkts attiecībās: Krievija un ASV nonākušas uz sakaru saraušanas sliekšņa - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Video
Zemākais punkts attiecībās: Krievija un ASV nonākušas uz sakaru saraušanas sliekšņa

Džo Baidenam – ja vien grafiks nemainīsies – pauze ilgs 64 dienas.

Turklāt pēdējo nedēļu laikā šī tēma regulāri aizkaitina amerikāņu medijus. Pat nacionālajam līderim labvēlīgi noskaņotie mediji atzīmēja, ka viņa saziņa ar žurnālistiem beidzas ar "vienzilbīgiem jokiem stingri kontrolētos un bieži vien inscenētos pasākumos, ko rīko Baltais nams". Nesen notika kārtējais incidents: ASV prezidenta asistenti vienkārši neļāva viņam ne muti atvērt atbildei uz žurnālistu jautājumiem, kuri vēstīja par Baidena vizīti saimniecības preču veikalā Vašingtonā.

Protams, tāda situācija tikai vēl vairāk sakaitē spekulācijas par Ovālā kabineta saimnieka rīcībspēju un kognitīvo funkciju stāvokli. Tik rūpīgi centieni nepieļaut situācijas, kurās no Baidena tiek prasītas plašas atbildes uz nesaskaņotiem un aktuāliem jautājumiem, rada iespaidu, ka viņš vienkārši nespēj tikt galā ar brīvu sarunu, kas paredz improvizācijas elementu.

Aizdomas vēl pastiprina ASV prezidenta skandalozā intervija telekanālam ABC News.

Džo Baidens taču neteica, ka uzskata Vladimiru Putinu par slepkavu. Viņa loma paredzēja vien pieticīgu repliku: "Hmmmm, jā." Galveno lomu mizanscēnā tēlona žurnālists, kurš sarunas gaitā uzdeva jautājumu: "Vai uzskatāt viņu par slepkavu?"

Mediji Krievijā pārsvarā pat nepastāstīja, kas sarunājās ar amerikāņu prezidentu, un, manuprāt, velti, jo tā ir vērā ņemama, pat iespaidīga personība.

Džordžs Stefanopuls ir viena no spilgtākajām un populārākajām zvaigznēm amerikāņu, pat visas pasaules politiskajā žurnālistikā. Tik spilgta, ka viņam vajadzēja vadīt sesiju Austrumu ekonomikas forumā 2019. gadā, kurā piedalījās Krievijas, Indijas un Japānas līderi. Tiesa, pēdējā brīdī Stefanopulam neizdevās ierasties Vladivostokā.

Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 17 декабря 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Putins atbildēja uz Baidena izteikumiem

Žurnālists ir pazīstams ar savu specifisko politisko fonu, tuvs ietekmīgajam Klintonu klanam.

Stefanopuls bija Bila Klintona prezidenta kampaņas komunikāciju direktors 1992. gadā, pēc tam ieņēma vērā ņemamus posteņus viņa pirmajā administrācijaā. 90. gadu otrajā pusē viņš pārgāja žurnālistikā, tomēr sakari ar ietekmīgo ģimeni nav sarauti.

2010. gadu vidū izcēlās skandāls, kad noskaidrojās: žurnālists vairākus gadus ziedojis lielus līdzekļus (kopā – 75 tūkstoši dolāru) labdarībai Klintonu fondā, pie tam neziņojot par to savam darba devējam – ABC News. Troksni noklusināja, telekanāls nosauca notikušo par "godīgu kļūdu", tomēr Steflanopula reputācijai, protams, tas mazliet kaitēja. Republikāņu partija izteica viņam neuzticību un lika aizliegt viņam vadīt prezidenta debates nepārprotamās subjektivitātes un interešu konflikta dēļ.

Jāpiebilst, ka saikne ar Klintoniem nebūt nenozīmē, ka žurnālists būtu lojāls visiem demokrātiem vai viņu līderim. ASV Demokrātisko partiju plosa iekšēji konflikti starp dažādiem klaniem un grupējumiem, starp tradicionālo "Vašingtonas purvu" un krasi spēkus saņēmušajiem radikāli kreisajiem politiķiem.

Atliek tikai minēt, kādi bija Stefanopula apsvērumi sarunā ar Baidenu. Iespējams, tā bija parasta mediju spēle tieksmē dabūt aktuālu materiālu un spilgtus izteikumus, ko pēc tam citēs citi. Iespējams, tā bija pārdomāta provokācija.

Официальный представитель Министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2021
Krievijas ĀM komentēja Baidena izteikumus par Krieviju

Lai nu būtu, kā būdams, intervija parādīja ASV prezidentu marionetes lomā, ko pēc savas iegribas vada žurnālists. Saruna vēl pastiprinaja šaubas par Džo Baidena spējām izdarīt saprātīgus slēdzienus un adekvāti rīkoties patstāvīgi.

Holivuda ne vienu vien reizi ir izmantojusi tādu tēmu – nožēlojama prezidenta personība visspēcīgās amerikāņu dziļvalsts fonā. Tomēr realitāte atkal ir pārspējusi jebkādas radošās fantāzijas. Pirmo reizi Baltajā namā mīt cilvēks, no kura ar vienkāršām manipulācijām var panākt jebkādu vēlamu reakciju, piemēram, "hmmm, jā".

Ziņu lente
0