Viedoklis

"Ekstremālas" sankcijas: ASV plāno ķerties pie Krievijas valsts parāda

© AFP 2023 / MANDEL NGANПрезидент США Джо Байден
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona jau atkal draud Maskavai ar sankcijām. Tagad – pret suverēno valsts parādu. Amerikāņiem gatavi pievienoties briti.

Aizliegums ārvalstu investoriem iegādāties Krievijas obligācijas ir skarbs ierobežojums. Par to, cik tas ir bīstams Krievijas ekonomikai, materiālā RIA Novosti stāsta Nataļja Dembinska.

Atkal jau

Marta sākumā noskaidrojās, ka ASV un Lielbritānija vēlas kārtējo reizi palielināt spiedienu pret Maskavu, piemēram, liegt Krievijas valsts parādam piekļuvi Rietumu investoriem.

Par to okeāna viņā krastā spriedelēja jau sen. Eksperti iezīmēja divus iespējamus scenārijus: pirmais – aizliegums visām federālā aizņēmuma obligācijām (FAO), arī jau iegādātajām, otrs – tikai jaunu obligāciju iegādei. Protams, totāls embargo ir pats skarbākais variants, tomēr tas nodarītu nopietnu kaitējumu finansiālajām kompānijām ASV un Eiropā.

Долар  - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2021
Viedoklis
Stratēģisks gājiens: Krievija ieguldījusi miljardu ASV valsts parādā

Galu galā Vašingtona deva priekšroku kompromisam un 2019. gada augustā, aizbildinoties ar "Skripaļu lietu" aizliedza amerikāņu bankām piedalīties Krievijas valsts vērtspapīru primārajās izolēs un kreditēt Krievijas valdību. Tomēr darījumus sekundārajā tirgū ierobežojumi neskāra. Tātad iespēja ārvalstniekiem ieiet Krievijas tirgū saglabājās: viņi var nopirkt parāda instrumentus un Krievijas emitentu akcijas "no malas".

Tomēr Demokrātiskās partijas kandidāta uzvara prezidenta vēlēšanās situāciju mainīja.  "Mēs gaidām daudz stingrāku pozīciju attiecībās ar Krieviju. Baidena komandā naids pret Maskavu ir vienkārši satriecošs," rakstīja Financial Times. No otras puses, atzīmēja amerikāņu mediji, Vašingtonai vairs nav īpaši daudz līdzekļu, lai nodarītu jūtamu kaitējumu Krievijas ekonomikai. Viens no pēdējiem – totāls aizliegums ieguldīt naudu Krievijas valsts parādā.

Tagad Bloomberg, atsaucoties uz kompetentiem avotiem, vēsta: "ASV un Lielbritānija gatavo papildu sankcijas pret Krieviju." Šoreiz - sakarā ar "Navaļnija lietu". Runa ir par ierobežojumiem līdz pat "ekstremāliem pasākumiem pret valsts suverēno parādu".

"Ja noskaidrosies, ka Krievija atkal pārkāpusi ķīmisko ieroču pielietošanas starptautisko aizliegumu, prezidents Džo Baidens izvērtēs jautājumu par šīm sankcijām sadarbībā ar Eiropu," precizēja aģentūra.

Tas nav kritiski

Pagaidām nav īsti skaidrs, par ko tieši ir runa, tomēr diezin vai cietīs FAO sekundārais tirgus: tas pārsvarā sāpīgi skartu Rietumu investorus – lielos vērtspapīru turētājus, brīdināja KF Ekonomikas attīstības ministrija. Savukārt Krievijai visas iespējamās sankcijas nav kritiskas. Tagad Rietumu investoru daļa FAO sastāda 23%. Ekonomikas ministrs Maksims Rešetņikovs uzsvēra, ka šī rādītāja izmaiņas nespēj būtiski apgrūtināt finansiālo situāciju valstī.

"Principā, sankcijas pret Krievijas valsts parādu ir sods Rietumu investoriem... Protams, kaut kādas svārstības ir iespējamas, tomēr tās neko neietekmēs fundamentāli," precizēja ministrs.

Российский рубль - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2019
Krievijas Finanšu ministrija novērtēja ASV jaunās sankcijas pret KF valsts parādu

Galvenās negatīvās sekas ir rubļa novājināšanās: kritīsies Krievijas valūtas pieprasījums starp nerezidentiem un ārvalstniekiem. Tomēr Rietumu investoru aiziešana no valsts parāda nesīs īstermiņa efektu.

"Domāju, viss beigsies ar rubļa kursa kritumu līdz 80 par dolāru. Pēdējo dažu gadu laikā Krievija pastāvīgi skanošo sankciju draudu fonā ir sagatavojusies pretoties tādiem soļiem," norādīja kompāniju grupas "VBC" vadītājs Semjons Teņajevs.

"Tagad rublis ir 5-7% lētāks par saviem fundamentālajiem rādītājiem, tātad sankcijas jau ir iekļautas Krievijas valūtas cenās. Tas neizslēdz Rietumu kapitāla panisku bēgšanu, rubļa un fondu tirgus kritumu par 5%, taču tas vēlāk atjaunosies," uzskata Krievijas un Āzijas rūpnieku un uzņēmēju savienības prezidents Vitālijs Mankevičs.

Apvedceļi

Analītiķi atgādina, ka FAO ieinteresētie Rietumu investori jau sen izmanto shēmu, kas ļauj apiet iespējamos ierobežojumus.

"Sankcijas ir iedarbīgas tikai eirobondiem ar norēķiniem dolāros un depozitāro uzskaiti Euroclear un Clearstream, jo tikai šajā gadījumā ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles pārvalde (OFAC) spēj kontrolēt to izpildi. FAO aizliegums ir bezjēdzīgs, jo investori, ko šie vērtspapīri interesē, iegādājas nevis pašas FAO, bet gan procentu un valūtas mijmaiņas, kas piesaistītas FAO ienesīgumam un "dolāra-rubļa" nākotnes kursiem," sarunā ar RIA Novosti paskaidroja kompānijas "Sputnik – Upravlenije Kapitalom" ģenerāldirektors Aleksandrs Losevs.

Viņš konstatēja: ja Rietumu investoriem aizliegs pirkt FAO, līdzekļus novirzīs caur vidutājiem, tostarp arī Krievijā.

Viens no iespējamiem mehānismiem, kas ļauj pretoties sankcijām, ir kompānijas ar īpašo statusu, kas neatklāj gala beneficiārus. Turklāt nerezidentiem neviens netraucē likt lietā kriptovalūtas vai citus digitālos aktīvus.

Ziņu lente
0