ASV "slepus" samazinājušas savu kodolarsenālu Eiropā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги США и Европейского совета в Брюсселе
Флаги США и Европейского совета в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu eksperts Olivers Maijers atklāja savas pārdomas par amerikāņu kodolieroču skaita būtisko samazināšanos Eiropas kontinentā.

RĪGA, 19. marts – Sputnik. Eksperti no Amerikas zinātnieku federācijas apgalvo, ka ASV izvedušas no Eiropas trešo daļu sava kodolarsenāla. Tas izdarīts "paslepus, paklusām un klusējot", raksta vācu izdevums Die Zeit, uz ko atsaucās Sputnik Meedia.

Испанский основной танк Leopard 2E на параде в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2021
Eksperts: Zviedrijas pārskats par KF un NATO karu – metode naudas izsišanai no ES

Saskaņā ar amerikāņu ekspertu rīcībā esošo informāciju, B61 tipa ūdeņraža bumbu kopskaits Beļģija, Vācijā, Itālijā, Nīderlandē un Turcijā sarucis no 150 līdz 100 vienībām, raksta Olivers Maijers, Hamburgas universitātes Miera un drošības institūta zinātniskais līdzstrādnieks.

Pēc viņa domām, fakts, ka uz šo bezprecedenta soli nav saņemta nekāda Briseles un Berlīnes politiskā reakcija, rada neviennozīmīgu slēdzienu. Pašreizējais klusums ir daiļrunīgs, uzskata Maijers.

"Pirmkārt, jāatzīmē, ka runa ir nevis par bruņojuma izvešanu pilnībā, bet gan par tā skaita samazināšanu, un, spriežot pēc reakcijas trūkuma, ekspertu aprindas pret to neiebilst. Otrkārt, kļuva skaidrs, ka savu kodolpolitiku NATO pārsvarā īsteno aiz slēgtām durvīm," raksta autors, kura materiālu pilnā apjomā pārpublicēja portāls InoTV.

"Iepriekš visas pārmaiņas iebiedēšanas stratēģijā raisīja asas politiskās debates bundestāgā un partijās. 1982. gadā tās pat noveda pie valdības maiņas. Tagad visi lēmumi tiek pieņemti slepenās sēdēs Briselē vai vienkārši nodiktēti no Vašingtonas," norāda zinātnieks.

Viņš pieļāva, ka ASV kodolbumbas zaudējušas vērtību kā kaulēšanās priekšmets pārrunās par bruņojuma kontroli.

"Ceturtkārt, kļūst acīmredzams, ka Eiropā dislocētais amerikāņu  bruņojums nāk par ļaunu drošībai," rakta pētnieks.

"NATO acīs šie ieroči aizvien izteiktāk pārvēršas par "politisko un militāro balastu"," secināja autors.

Kopumā, pēc Maijera domām, jāpanāk, lai Eiropas teritorija būtu brīva no kodolieročiem.

"Berlīnei nav jābaidās rīkoties vienai pašai, jo kodolarsenāla saglabāšanu atbalsta aizvien mazāks deputātu skaits ne tikai Vācijā, bet arī Beļģijā, kā arī Nīderlandē," piezīmēja eksperts.

Maskava piekrīt: ASV kodolieročiem Eiropā nav jābūt

Maskava jau vairākkārt norādījusi, ka ASV kodolieroči apdraud Eiropas kontinentu.

Захарова ответила на заявление Пентагона об угрозе НАТО со стороны России - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2021
Video
Zaharova atbildēja uz NATO izteikumiem par draudiem no Krievijas puses

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova atgādināja: valstis, kuru rīcībā kodolieroču nav, taču kuru teritorijā tiek uzglabāti kodolieroči, faktiski pārkāpj savas vienošanās par garantijām ar IAEA.

"Šai nopietnajai problēmai ir tikai viens reālistisks risinājums, un tam jāparedz visa amerikāņu kodolbruņojuma atgriešanās ASV teritorijā," Zaharova uzsvēra brīfingā pērnā gada decembrī.

Viņa norādīja, ka ir jālikvidē visa infrastruktūra, kas ļauj nodrošināt ASV kodolieroču glabāšanu, apkalpošanu un ātru izvēršanu NATO valstīs Eiropā, un tām jāatsakās no mācībām, ka saistītas ar kodolieroču pielietošanas apgūšanu alianses "nekodola" valstu bruņotajos spēkos.

Ziņu lente
0