Viedoklis

Zvērēni: pasaules revolūciju rīko jaunie hunveibini

© Sputnik / Алехандро Мартинез Велез / Pāriet pie mediju bankasАкция Fridays For Future в Мадриде
Акция Fridays For Future в Мадриде - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dievs vien zina, kā tur ir ar klimatu, tomēr bērni patiešām spēj sašūpot pamatus zem nacionālo valdību kājām. Iedomājieties vien, kā jutīsies policisti, spiesti izgaiņāt mazgadīgo "aktīvistu" barus.

Populārā filozofe Naomi Klaina laidusi klajā grāmatu bērniem. Tās nav ne pasakas, ne dzejoļi, tā ir visīstākā metodika pretvalstiskai darbībai ar piemērotu nosaukumu "Kā mainīt visu".

Klaina aicina savus jaunos lasītājus protestēt pret klimata pārmaiņām ar streiku, demonstrāciju un piketu palīdzību. Mazgadīgajiem hunveibiniem iesaka organizēt savdabīgu "internacionāli" sociālajos tīklos un turpināt revolucionāro cīņu tīmeklī un ielās. Spriežot pēc stila, grāmata paredzēta jaunāko klašu audzēkņiem, portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.

Dievs vien zina, kā tur ir ar klimatu, vai revolucionārās aktivitātes rezultātā mainīsies laiks, tomēr šie bērni patiešām spēj sašūpot pamatus zem nacionālo valdību kājām. Iedomājieties vien, kā jutīsies policisti, spiesti izgaiņāt mazgadīgo "aktīvistu" barus. Vai premjerministra stāvokli, kam nāksies sarunāties par to ar pārkaitinātiem vecākiem.

Pašas Klainas personība ir paradoksāla. No vienas puses, viņa ieguvusi slavu kā nikna cīnītāja pret transnacionālajām korporācijām, patēriņu un visu mūsdienu kapitālismu. No otras puses, visas šīs korporācijas viņu dievina, aprūpē, popularizē un dāsni apmaksā.

Viņas pirmā grāmata "No Logo. Cilvēki pret zīmoliem" neiznāca vis kaut kādā nabadzīgā puspagrīdes kreisajā izdevniecībā. Nē, to publicēja un reklamēja "Simon and Schuster" — mediju giganta "Viacom CBS" struktūra. Korporāciju "Viacom" kontrolē Samnera Redstouna – pazīstamā amerikāņu miljardiera un mediju magnāta mantinieki.

Грета Тунберг - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Grēta Tūnberga kritizē Baidena politiku klimata jomā

Kopš tā laika Klainu publicē lielākās izdevniecības un bagātākajiem cilvēkiem pasaulē piederoši izdevumi. Par kapitālisma un globālisma kritizēšanu viņa saņem neskaitāmas prēmijas. Viņa uzstājas ANO un Davosā, ar viņu diskutē Nobela prēmijas laureāts Džozefs Stiglics, viņu citē pats Romas pāvests.

Aina patiešām ir parsteidzoša. Filozofe pamanījusies padarīt aktuālas "kreisās" problēmas un iepatikties antiglobālistiem, komunistiem, sociālistiem un anarhistiem visā pasaulē. Viņa aizrautīgi atbalstīja Ugo Čavesu un iebilda pret "Čikāgas zēnu" šoka terapiju. Pie tam viņa sekmīgi grozās to pašu miljardieru aprindās, ar kuriem tik drosmīgi cīnās. Vienā brīdī viņas grāmatas sāka lasīt ne vairs kā brīdinājumu par mežonīgā kapitālisma šausmām, bet gan kā miljardieru darbību programmu pasaules pārbūvei. Rodas iespaids, ka Rietumu ekonomikas saimnieki atraduši sev lielisku reklamētāju.

Arī pašas Naomi Klainas ģimene nav nekāda vienkāršā. Viņas dzīvesbiedrs Avi Lūiss pieder pie Kanādas politiskās elites. Viņa vectēvs bija viens no Kanādas Jaunās demokrātiskās partijas dibinātājiem un vadītājiem. Viņa tēvs vadīja JDP Ontario un pārstāvēja Kanādu ANO.

JDP pieder pie Sociālistiskās internacionāles. Tajā vēl nesen bija arī "Amerikas demokrātiskie sociālisti" – ASV Demokrātiskās partijas galēji kreisā spārna pārstāvji. Pie viņiem pieder tādas partijas zvaigznes, kā Bērnijs Sanderss un Aleksandrija Okasio-Kortesa.

Грета Тунберг на Всемирном Экономическом Форуме в Давосе 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 26.08.2020
Viedoklis
Grētas Tūnbergas līdzgaitnieki atstājuši Kaliforniju bez gaismas. Nākamā – Vācija

Sociālistiskās internacionāles kongresos jau pirms desmit gadiem tika izstrādātas nostādes, kas prasīja krasi ierobežot patēriņu pasaules vadošajās valstīs. Šodien mēs redzam, kā tās mēģina īstenot, tikai iepriekš iededzinot protestu liesmas visā pasaulē. Protestos iesaistīs bērnus, kuri salasījušies tādas pasaules revolūcijas instrukcijas. Pašiem mazākajiem lasītājiem Klaina radījusi multiplikāciju pēc savas grāmatas motīviem. Tā ir visnotaļ interesanta nākotnes prognoze. "2023. gadā – stāsta drūma balss aiz kadra, - ilgstoši sausuma periodi noveda pie gigantiskiem plūdiem un taifūniem. Cilvēki glābās bēgot. Bēgļi dzīvoja teltīs. Trūka ūdens un iztikas. Tajā paša laikā biznesa dinozauri pieprasīja jaunus upurus uz ekonomiskās izaugsmes altāra..."

Tālāk sižets stāsta, ka nabadzībā grimušie cilvēki sāk dumpoties. Streikus sāk fermeri, autovadītāji, kurjeri, arodbiedrību locekļi. Policija nogalina melnādainu ēdienu piegādātāju, un šis sakrālais upuris saliedē masas. Kustība izplatās pa visu pasauli, plešas pāri robežām un šķēršļiem. Streiki salauž ekonomikas atliekas. Jaunieši mirst uz barikādēm. Pasaules revolūcija sekmīgi gāž nacionālās valdības, tās nomaina jauns globāls zaļais režīms.

Izklausās kā muļķīga pasaka bērniem. Taču tādi scenāriji jau tiek aktīvi izmēģināti dzīvē. Jaunā ekokarotāja no Indijas Diša Ravi pavisam nesen mēģināja pārcelt politiskā plaknē vietējo zemnieku protestus. Viņa iesaistīja ietekmīgas personas un viedokļu līderus sociālajos tīklos, organizēja plašu zaļo rosību.

Milzīgajā Indijā, kur cilvēki vēl aizvien saskaras ar pārtikas trūkumu, fermeri bieži izdara pašnāvības, visa šī lauksaimniecības tēma ir sprādzienbīstama.

Акция молодежной организации Fridays for Future Latvia - Не вернемся к старым привычкам - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2020
Rūpniecība valstī ir nogalināta, tagad nojauciet reaktoru: Rīgā protestēja ekoaktīvisti

Ravi nepiesardzīgi publicēja saiti uz Grētas Tūnbergas instrukciju, kurā sīki aprakstīti visi pretvalstiskās darbības posmi. Policija arestēja Dišu Ravi – viņu apsūdz sazvērestībā un nekārtību kurināšanā. Pagaidām tiesa viņu izlaidusi brīvībā pret ķīlas naudu, tomēr lietas perspektīvas ir miglainas. Likumdošana nespēj tikt līdzi jaunajiem revolucionāriem, un visu Ravi darbību var kvalificēt kā nevainīgu ekoaktīvismu.

Nesen Naomi Klaina nāca klajā ar lielu rakstu Ravi atbalstam. Viņa ir sajūsmā arī par Grētu Tūnbergu: "Viņa man ir īsta ceļazvaigzne... Visu laiku atceros, kā viņa Davosā teica: "Pietiek bla-bla-bla!"

Vēl viena modele, ko reklamē filozofe, ir 13 gadus vecā Tokata Dzelzs Acis, meitene no siu cilts, kura kopš 9 gadu vecuma protestē pret urāna raktuvēm un naftas cauruļvadiem.

Jauno hunveibinu dienas kārtībā ir tikai totāla sagrāve – industrijas, lauksaimniecības, valsts, sabiedrības sagrāve. Proti, visa, kas viņus nodrošina ar ēdienu, dzērienu, apģērbu un izglītību. Ir nereāli iestāstīt šo ideju pieaugušajiem, tāpēc ietekmīgi cilvēki mēģina to iegalvot bērniem.

Tagad Klainas grāmatu reklamē visi ietekmīgākie Rietumu pasaules mediji. Tajā aprakstītās politiskās tehnoloģijas tiks slīpētas visā pasaulē.

Mūsu bērni ir kļuvuši par izmēģinājumu trusīšiem, un ar viņu palīdzību mēģinās lauzt mūsu pasauli.

Ziņu lente
0