"Labāk turos tālāk no tā visa": eksministrs pamet Rīgu pakistāņu dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovТонкий лед на Даугаве
Тонкий лед на Даугаве - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais divu ministriju vadītājs (zemkopības, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs) Vents Balodis nolēmis pārcelties no Rīgas uz Tukumu.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Vents Balodis, agrākais "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" līderis, ievēlēts Saeimā, vairākus gadus nostrādājis valdībā, ieņēmis Zemkopība, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītāja vietu, tagad pārdevis savu 150 kvadrātmetru plašo septiņu istabu dzīvoklī galvaspilsētā un gatavojas pārvākties uz Tukumu, stāsta portals Santa.lv.

Ēkai, kurā viņš dzīvoja, ir slēdzams pagalms, savulaik tā tika uzskatīta par vienu no ekskluzīvākajām visā Rīgā. Te savas prezidentūras laikā dzīvoja Valdis Zatlers ar ģimeni. Tagad eksprezidenta dzīvoklī mīt dēls Kārlis. Pārējie kaimiņi tāpat ir sabiedrībā zināmi un ietekmīgi cilvēki. Dzīvokļi mājā ir plaši, un nama kāpņu telpā, kur pastāvīgi tiek uzturēta kārtība un tīrība, ir pat gleznas.

Četras kebabnīcas un kurjeri

Taču tagad Vents Balodis izlēmis kļūt par laucinieku - turpmāk dzīvošot netālu no Tukuma, kur viņs pirms vairākiem gadiem iekārtojis 120 kvadrātmetru nelielu četristabu mājiņu. Rīgā dzīvot viņš vairs nevēlas.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija, 1920, 07.10.2020
"Nav īstais laiks imigrantiem": Dombrava piedāvā anulēt vīzas un uzturēšanās atļaujas

"Šo vietu pametu, jo tas, kas notiek apkārt, galīgi nav man," atzīst Vents un skaidro – līdz šim dzīvojis latviskā vidē pašā Rīgas centrā, bet nu te pilns ar iebraucējiem.

"Vieni vienīgi paķīši (pakistāņi – red.) un viņiem līdzīgie. Man nav nekas pret viņiem, bet labāk tomēr turos tālāk no tā visa. Jau šobrīd apkārtnē ir izveidotas četras kebabnīcas, un visi to darbinieki mitinās tepat. Brīvajā laikā dzīvojas pa mājas slēgto pagalmu. Turklāt paķīšu skaits ar katru dienu palielinās. Nesaprotu, kur viņi uzrodas!? Protams, katram ir bars māsu un brāļu, kas nu plūst uz Latviju, kur radinieki iekārtojušies daudz maz civilizēti."

"Man šķiet, ka šajā apkārtnē dzīvo visi Wolt un Bolt ēdienu piegādātāji, jo mājas viens korpuss, kurš iziet uz ielu, pārbūvēts par vienistabu dzīvokļu māju. Katrā dzīvoklī kā siļķes mucā – teju cits uz cita – mitinās svešas kultūras pārstāvji. Man pat ir bažas, ka drīzumā blakus esošā Rīgas Jaunā Ģertrūdes baznīca varētu pārtapt par cita veida reliģisku celtni, kur no rīta pielūgs pavisam citu Dievu," Balodis bija noraizējies par Rīgu.

Latvieša dzīve laukos

Tukumā 57 gadus vecajam eksministram līdz ar māju pieder pieci hektāri zemes, dīķis, ābeļdārzs, lapene un viss pārējais mierpilnai latvieša dzīvei viensētā. Pēc profesijas būdams agronoms, Balodis pat iegādājies traktoru, lai apstrādātu zemi.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2019
Kebabs iestrēgst rīklē: ēstuves Rīgā vēl joprojām nesaprot latviešu valodu

Augsti amati Rīgā bijušo ierēdni nesaista: "Es varētu startēt kādos konkursos, varbūt mani pat kādā augstā amatā paņemtu, bet tas mani vairs nevilina. Nevēlos būt skrūvīte procesos, kuriem īsti neticu."

Tukums izraudzīts arī veselības labad. Pēc Baloža domām, viņš izslimojis plaušu karsoni, - citādi ir grūti izskaidrot, kāpēc ārsti pēkšņi konstatējuši, ka viņam nestrādā viena plauša. Pieļāva, pat, ka viņam ir kovids. Astoņas reizes taisīja testu, bet neatrada.

Galu gala bijušais ministrs nonācis Ģintermuižas slimnīcā, lai attīrītu organismu. Tad noskaidrojies, ka viņš pārcietis insultu, un bija vajadzīgas divas operācijas, lai dabūtu laukā no galvas sarecējušās asinis.

"Man vēl tagad ir caurums galvā, un domājas mazliet lēnāk, nekā ierasts. Nekas, laukos arī šīs problēmas atrisināsies!» Balodis optimistiski piebilda.

Par dzīvokļiem un parādiem

Jāpiebilst, ka bijušā ierēdņa biogrāfija ir ļoti interesanta. Piemēram, viņš pieminēts Valsts nekustamo īpašumu aģentūras bijušā priekšnieka Jāņa Mottes skandalozās lietas izmeklēšanā – Motte tika apsūdzēts par valsts dzīvokļu izdalīšanu un tālāku privatizāciju. Izmeklēšanas gatā noskaidrojās, ka no 1996. līdz 1998. gadam ierēdņi uzlabojuši dzīves apstākļus sev, palīdzējuši ar mitekļiem saviem tuviniekie, draugiem, draugu draugiem utt. Starp prestižo mājokļu īpašniekiem minēts bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, bijušais vides ministrs Vents Balodis un pat komponists Raimonds Pauls.

Izmeklēšana liecināja, ka Vents Balodis saņēmis dzīvokli 110 kvadrātmetru platībā, ko privatizējis par 6 tūkstošiem latu. 2003. gadā viņš to pārdeva par 100 500 latiem.

Посольство Азербайджана предлагало традиционные блюда из баранины. Посетители могли приобрести ароматный люля-кебаб - Sputnik Latvija, 1920, 26.08.2019
"Rīgā ir arī citas tautības": Latvijas PVD varētu slēgt ne tikai kebabnīcas

Galu galā skandalozā "dzīvokļu lieta" sabruka kā kāršu namiņš, visas tiesu instances pieņēma attaisnojošus spriedumus un atzina: apsūdzētie ne pie kā nav vainīgi.

Vēlāk Vents Balodis parādījās telekanāla LTV pārraides "De facto" sižetā – žurnālisti konstatēja, ka toreizējais starptautiskās lidostas "Rīga" valdes loceklis vairākus gadus nav savu ienākumu deklarācijā norādijis parādu 80 tūkstošu dolāru vērtībā. Žurnālisti stāstīja, ka lielā naudas summa saņemta mazliet dīvaini. 2001. gadā Baloža asistente bez jebkādas kvīts pārskaitīja viņam 80 tūkstošus dolāru uz kaut kādu kontu BIB bankā. Konts Balodim nepiederēja, tomēr viņš devās uz banku un saņēma visu summu skaidrā naudā.

Ziņu lente
0