"Krievu Lidl": Latvijā ienāk veikalu tīkls no Sībīrijas

© Sputnik / Павел Бедняков / Pāriet pie mediju bankasПосетители магазина в защитных масках
Посетители магазина в защитных масках - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemo cenu tīkla "Mere" pirmais veikals Iļģuciemā durvis vērs, domājams, marta vidū.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Plānots, ka jau martā Rīgā durvis vērs krievu uzņēmējiem piederošā zemo cenu tīkla "Mere" pirmais veikals, vēsta Lsm.lv.

Krievijā šis tīkls kopš 2009. gada strādā ar zīmolu "Svetofor". Kompānijas kontrolpakete pieder uzņēmējiem no Krasnojarskas, brāļiem Sergejam un Andrejam Šnaideriem. Viņi kontrolē arī 73% no operatora Latvijā, kompānijas SIA "Latprodukti", kas reģistrēta pērnā gada maijā.

Телевизоры в магазине. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Covid-19 un Ilons Masks: kāpēc Latvijā vairs nevar atrast lētu klēpjdatoru

11 gadu laikā tīkls izaudzis no viena veikala Sibīrijā līdz vairāk nekā diviem tūkstošiem – Krievijā, Ķīnā, Baltkrievijā un Kazahstānā. Dzimtenē uzņēmums ierindojies lielāko pārtikas mazumtirgotāju pirmajā desmitā.

Pēdējos 3 gadus uzņēmums mēģina paplašināties ES tirgos ar zīmolu "Mere". Informācija uzņēmuma vietnē liecina, ka tīkls plāno atvērt veikalus Rumānijā, Vācijā, Azerbaidžānā un Polijā. Patlaban Eiropā strādā trīs veikali: viens Vācijā, divi – Rumānijā.

Lietuvā pirmais "Mere" sāka darbu pērnā gada jūnijā Kauņas nomalē. Toreiz uzņēmuma vadība atklāja, ka plāno atvērt 49 veikalus visā valstī.

Marta sākumā kompānija Latvijā publicēja sludinājumus par kasieru (alga – 500 eiro pēc nodokļu nomaksas) un grāmatveža (alga nav norādīta) vakantajām vietām, janvārī meklēja attīstības menedžerus.

"Es īsti neticu, ka tas ir nopietni. Jā, viņiem ir vienkāršs formāts un zemas cenas. Tomēr es tur nejūtu jaudu. Vācu plašsaziņas līdzekļi daudz rakstījuši, jo tas ir Krievijas tīkls, Eiropai – eksotika. Taču, ja tajā pašā Polijā trīs gados viņi atvēruši tikai trīs veikalus – tas ir ļoti, ļoti lēni. Tomēr Polija ir daudz plašāks un svarīgāks tirgus salīdzinājumā ar Latviju. Viņi sper kaut kādus solīšus, lēni, pēta, bet es neredzu aktīvu attīstību. Turklāt jāņem vērā, ka Latvijā arī "Lidl" kaut kad tiks atvērts. Pagaidām es šeit "Mere" perspektīvu nesaskatu. Ja tikai viņi nepārpirks kādu tīklu," uzskata Latvijas tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs.

Логотип немецкой торговой сети Lidl  - Sputnik Latvija, 1920, 20.01.2021
Lidl atklāj loģistikas centru, tam sekos veikalu tīkla atvēršana

"Svetofor" attīstības direktors, SIA "Latprodukti" valdes loceklis Antons Saričevs uzskata, ka Latvija jāsalīdzina ar Lietuvu, nevis Poliju:

"Es pats ar Polijas tirgu nestrādāju, tāpec nevaru to komentēt. Tomēr paskatieties uz Lietuvu – tur jau ir 9 mūsu veikali. Tāpēc mēs nešaubāmies par to, vai attīstīsimies Latvijā."

Saričevs atklāja, ka pirmo veikalu Iļģuciemā plānots atklāt martā. Viņš neatbildēja uz jautājumu par to, kādu skaitu telpu jau izdevies sameklēt Latvijā, norādot uz komercnoslēpumu (atšķirībā no "Lidl", "Mere" neiegulda līdzekļus savu tirdzniecības punktu celtniecībā, bet gan meklē pēc iespējas lētājas iznomājamas telpas).

To, kādas Latvijas preces būs pārstāvētas, Saričevs nevarēja pateikt. "Es pats ar piegādātājiem nenodarbojos. Bet mums ir viena atšķirīga iezīme – visas preces pie mums ir lētākas nekā jebkur citur," viņš uzsvēra.

Latvijā mazcenu formāta (pašapkalpošanās veikals ar maksimāli vienkāršu tirdzniecības zāles noformējumu) veikalu nav, taču, lai ieņemtu vietu zem saules, ir vajadzīgs tīkls, komentē Danusēvičs.

Покупатели в магазине Ашан во Франции - Sputnik Latvija, 1920, 22.07.2019
Vai Latvijā ienāks Auchan?

"Nezinu, kāpēc mums nav mazcenu veikalu, kāpēc aiztaisīja ciet iepriekšējos formātus. Izskatās tā, ka "Maxima" un "Lidl" plāno savā veidā nodrošināt zemas cenas, neveidojot īpašu zemo cenu veikalu tipu, kā to dara "Mere", kur ir gandrīz kā vairumtirdzniecības noliktavā un minimāls skaits darbinieku. Bet viens atvērts veikals vēl neko neizšķir. Mēs redzējām, ka pat "Prisma" ar pieciem lieliem veikaliem bija par maz, lai te noturētos. Runājot par zemo preču veikaliem Latvijā – ir vajadzīgi vismaz desmit veikali, lai nopietni konkurētu. Bet pagaidām ("Mere"- red.) es tādu aktivitāti neredzu. Varbūt Lietuvā viņiem ir cita situācija. Bet tur ir arī cits tirgus – Lietuvā mazo tirgotāju grupā nav tādas kooperācijas kā pie mums. Viņiem ir lielie tīkli, bet, kas attiecas uz mazajiem, ir tikai viens – "Aibe". Tur mazajiem ir vairāk brīvības," viņš pamatoja savu viedokli.

Ziņu lente
0