AstraZeneca paziņoja par vakcīnu piegāžu aizkāvēšanos ES

© Sputnik / Sergey MelkonovВакцина от COVID-19 AstraZeneca
Вакцина от COVID-19 AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā norāda uzņēmums, "par spīti visām problēmām, 2021. gada pirmajā pusē tas plāno piegādāt 100 miljonus devu".

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Lielbritānijas un Zviedrijas farmaceitiskā kompānija "AstraZeneca" apstiprinājusi paziņojumus par Covid-19 vakcīnas piegāžu aizkavēšanos Eiropas Savienībā, informē Sputnik Lietuva, atsaucoties uz uzņēmuma paziņojumu.

"AstraZeneca" ar nožēlu paziņo par ieplānoto Covid-19 vakcīnas piegāžu aizkavēšanos Eiropas Savienībā (ES), neskatoties uz nemitīgu cenšanos paātrināt piegādes," informēja uzņēmums.

Вакцина от COVID-19 производства компании Pfizer - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2021
Viedoklis
Cēzara jaunā sieva. ASV draud izrēķināties, ja parādīsies "dezinformācija" par Pfizer

Preparāta piegāde ES sākās februārī. Kā norāda uzņēmums, "par spīti visām problēmām, tā plāno piegādāt 100 miljonus (vakcīnas - Sputnik) devu 2021. gada pirmajā pusē, 30 miljoniem no tām jābūt piegādātām pirmajā ceturksnī."

Kā raksta avīze Financial Times, Eiropas Savienība paredzēja, ka "AstraZeneca" nevarēs izpildīt savus solījumus, proti, piegādāt 40 miljonus Covid-19 vakcīnas devu šī gada pirmajā ceturksnī. Kā atzīmēja izdevums, sākotnēji kompānija piedāvāja ES piegādāt vismaz 100 miljonus vakcīnas devu līdz marta beigām. Tomēr vēlāk "AstraZeneca" informēja, ka piegādes apjomi ES valstīs samazināsies: pirmajā ceturksnī 80 miljonu devu vietā tiks piegādāts vien 31 miljons devu. Tas izraisīja kritiku no ES puses. Pēc tam tika ziņots, ka uzņēmums tomēr piegādās papildu 9 miljonus devu, tādējādi bija ieplānots, ka pirmajā trimestrī ES saņems 40 miljonus vakcīnas devu.

Austrieši iet par tālu: doktors Sosnovskis par Sputnik V un vakcīnu sacīkstēm - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2021
Video
Austrieši "iet par tālu": doktors Sosnovskis par "Sputnik V" un vakcīnu sacīkstēm

Patlaban ES tirgū apstiprināti kompāniju "Pfizer/BioNTech" (līdz 600 milj. devu iepirkums), "Moderna" (divi kontrakti līdz 460 milj. devu), "AstraZeneca" (līdz 400 milj. devu) un "Johnson&Johnson" (400 milj. devu iepirkums ar iespēju papildus iegādāties vēl 200 milj. devu) preparāti. Turklāt EK ir noslēgusi līgumus par vakcīnu piegādēm ES ar "Sanofi-GSK" un "CureVac". Taču Sanofi-GSK un CureVac vēl nav iesniegušas pieteikumus. 12. februārī Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Cilvēkiem paredzēto zāļu komiteja ir sākusi vērtēt uzņēmuma CureVac izstrādāto vakcīnu pret Covid-19 pakāpeniskas ekspertīzes procedūras (rolling review) ietvaros.

Kopumā ES valstis, pateicoties Eiropas Komisijas līgumiem, varēs saņemt vairāk nekā 2,3 miljardus vakcīnu pret Covid-19. Pēc ES aplēsēm septembra vidū Eiropā tiks vakcinēti 70% iedzīvotāju.

Tikmēr Bloomberg aģentūra aprēķinājusi, ka esošos vakcinācijas tempos nepieciešami vismaz septiņi gadi, lai vakcinētu 75% pasaules iedzīvotāju.

Ziņu lente
0