Kur ir ierobežojumu loģika? Ekonomiste pastāstīja, kā ministri kaitē Latvijai

© Фото из архива автораНезависимый эксперт-аналитик Евгения Зайцева
Независимый эксперт-аналитик Евгения Зайцева - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ierobežojošos pasākumus Latvijā izstrādā cilvēki, kam ir vien teorētiskas zināšanas par vienkāršo cilvēku dzīvi un biznesa darbu, uzskata neatkarīgā ekonomiste Jevgēņija Zaiceva.

RĪGA, 12. marts – Sputnik. Latvijas Ministru kabinets provizoriski apstiprinājis jaunos ierobežojumus, kam jāstājas spēkā 15. martā. Plānots, ka lielākā daļa biznesa un valsts pārvaldes strādās attālināti, pakalpojumi klātienē tiks sniegti pēc iepriekšēja pieraksta. Paredzēts publisku vietu apmeklējuma aizliegums un sabiedriskā transporta aizpildījuma normas samazināšana līdz 30%. Vienlaikus valdība atļāvusi Rīgas lidostai atsākt aviopārvadājumus un čartera reisus uz trešajām valstīm.

Gaidāmā lokdauna fonā MN lēmums atjaunot avioreisus izskatās ļoti dīvains un neizskaidrojams, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja neatkarīgā ekonomiste Jevgēņija Zaiceva.

"Neapšaubāmi, ir svarīgi atbalstīt Rīgas lidostu, kas jau sūkstījās: Latvija zaudē tranzīta centra funkciju, ņemot vērā aizliegumu lidot uz trešajām valstīm. No valsts viedokļa, lēmums ir pozitīvs, no otras – ir neloģiski vienlaikus apspriest lokdauna ieviešanu," norādīja Zaiceva.

Viņa piezīmēja, ka Latvijā, kā vienmēr, labā roka nezina, ko kreisā dara.

"Otrā viļņa laikā visi valdības soļi kaitē un rada nevis epidemioloģisko drošību, bet gan apstākļus jaunam slimības vilnim. Atliek atsaukt atmiņā, kā pieņemti lēmumi: vispirms aizliegums veikaliem strādāt brīvdienās, pēc tam – par rūpniecības preču veikalu darba ierobežošanu. Rezultātā radās liela cilvēku koncentrācija tirdzniecības punktos. Tagadējie ierobežojumi noveduši tiktāl, ka cilvēki stāv rindās uz ielas, - labi, ka nu ir siltāks, tomēr, pēc būtības, cilvēkiem atņem iespēju nopirkt pašu nepieciešamāko," norādīja ekonomiste.

Медсестра в инфекционной клинической больнице №2 Департамента здравоохранения города Москвы - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Trešajā vilnī Latvijā varētu ierobežot ne tikai plānveida medicīnas pakalpojumus

Zaiceva atzīmēja, ka valdība pieņem lēmumus, kas tai sagatavoti, taču tiem, kas pasākumus izstrādā, ir tikai teorētiskas zināšanas par vienkārša cilvēka dzīvi un biznesa darbu.

"Ja aizliegs strādāt ofisos, ja personāls strādās attālināti, valsts nesaņems visus nodokļus. Grāmatvedis vienkārši nespēs tos aprēķināt attālināti, tātad tos nevar samaksāt. Lēmumos nav loģikas, tie neaizsargā nekādas intereses. Taču mums stāsta, ka pasākumi pieņemti epidemioloģiskās drošības ietvaros, lai apturētu koronavīrusu," secināja Jevgēņija Zaiceva.

Domājams, jaunais ierobežojošo pasākumu komplekss Latvijā darbosies līdz 7. aprīlim, kad plānots noslēgt ārkārtējās situācijas režīmu.

Ziņu lente
0