EDSO uzmanības lokā: Krievija neļauj aizmirst žurnālistu vajāšanu Latvijā

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasИсполнительный директор МИА "Россия сегодня", член СПЧ Кирилл Вышинский
Исполнительный директор МИА Россия сегодня, член СПЧ Кирилл Вышинский - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievvalodīgo žurnālistu vajāšanu Latvijā Krievija uzskata par uzbrukumu viņu tiesībām un vārda brīvības ierobežošanu, Kirils Višinskis EDSO sanāksmē.

RĪGA, 12. marts - Sputnik. Mediju grupas "Rossija segodņa" izpilddirektors, Cilvēktiesību padomes loceklis Kirils Višinskis aicināja EDSO pievērst uzmanību Krievijas mediju žurnālistu stāvoklim Latvijā, neizslēgt viņus no sava uzmanības loka un darīt visu iespējamo, lai pieliktu punktu vārda brīvības ierobežošanai šajā valstī.

Decembra sākumā krievvalodīgos Latvijas žurnālistus, kuri sadarbojas ar portāliem Baltnews un Sputnik Latvija, apsūdzēja saskaņā ar pantu par Eiropas Savienības sankciju režīma pārkāpumu, tika pārmeklēti viņu mājokļi, viņiem dots rīkojums nepamest valsti. Viņiem draud sods no naudas soda līdz brīvības atņemšanai. Sputnik Latvija un Baltnews ir saistīti ar mediju grupu "Rossija segodņa". Jāpiebilst, ka žurnālisti ir minēto portālu ārštata autori, nevis darbinieki.

"Šodien es gribu pievērst EDSO un visu konferences dalībnieku uzmanību manu kolēģu liktenim Baltijā. Runa ir par septiņiem krievvalodīgajiem žurnālistiem, kam pērnā gada decembrī izvirzīja apsūdzības par ES sankciju režīma pārkāpšanu. Viņu starpā ir divas sievietes," Višinskis pastāstīja EDSO tiešsaistes sapulcē mediju brīvības un dzimumu vienlīdzības jautājumos.

Višinskis atgādināja, ka pie žurnālistiem notikušas kratīšanas, izņemti datori un telefoni, viņi parakstījušies par neizbraukšanu. Apsūdzības izvirzītas ar absolūti izdomātu ieganstu – it kā, sadarbojoties ar mediju holdinga "Rossija segodņa", viņi pārkāpuši ES sankcijas, kas ieviestas individuāli pret holdinga ģenerāldirektoru.

"Tamlīdzīgas darbības pret mūsu kolēģiem mēs uzskatām par vārda brīvības ierobežošanu Latvijā un uzbrukumu mūsu kolēģu, krievvalodīgo žurnālistu tiesībām... Igaunija, Latvija un Ukraina ir valstis, kurās spiediens pret žurnālistiem noved pie aresta, kratīšanām, brīvības atņemšanas draudiem. Es gribētu vēlreiz vērsties pie EDSO... neizslēgt mūsu kolēģu likteni Latvijā no jūsu uzmanības loka un darīt darīt visu iespējamo, lai pieliktu punktu vārda brīvības ierobežošanai Latvijā," atzīmēja Višinskis.

Мария Бутина вышла на одиночный пикет к Дому Приемов МИД против травли работников российских СМИ в Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Marija Butina piketē pie Krievijas ĀM ēkas Latvijas žurnālistu atbalstam

Iepriekš Latvijas žurnālistus EDSO sēdē atbalstīja Krievijas Sabiedriskās palātas locekle Marija Butina. Viņa uzsvēra, ka pienācis laiks paust īstu pilsonisku pozīciju, citādi rīt pasaulē vairs nebūs vārda brīvības. "Ja jūs tagad noklusēsiet, ka atteiksieties aizsargāt mūsu kolēģus, viņi atnāks pakaļ arī jums, varat būt droši, " teica Butina.

Višinskis decembrī jau nosūtīja starptautiskajai organizācijai vēstījumu un aicināja izmantot tās autoritāti, lai piespiestu Latvijas valdību pildīt savas saistības cilvēktiesību un vārda brīvības jomās. Diemžēl atbildi viņš nesaņēma. Atkārtoti vēstules tika nosūtītas marta beigās.

Krievijas ĀM nosodīja Latvijas valdības darbības pret krievvalodīgajiem žurnālistiem un nosauca tās par "demokrātiskās sabiedrības pamatu – mediju un viedokļa izpausmes brīvības – graušanas kliedzošu piemēru". Krievijas resors uzsvēra, ka ES nelikumīgos ierobežojošos pasākumus Latvija izmanto kā ieganstu, lai apspiestu žurnālistus.

Ziņu lente
0