Kremlis komentēja ziņas par ASV iespējamo kiberuzbrukumu

Кибератаки - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs konstatēja: ziņas ļauj secināt, ka autoritatīvs amerikāņu izdevums pieļauj: Savienotās Valstis ir iejauktas kibernoziedzībā.

RĪGA, 10. martsSputnik. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nosauca par satraucošām publikācijas par ASV iespējamo hakeru uzbrukumu, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš izdevums The New York Times paziņoja, ka Vašingtona plāno tuvāko trīs nedēļu laikā vērst vairākus kiberuzbrukumus Krievijas sistēmām, kas saistītas ar valsts vadību, kā arī ieviest sankcijas "atbildei" uz hakeru uzbrukumu, kurā tika izmantota kompānijas SolarWinds programmatūra.

Сенат США - Sputnik Latvija, 1920, 22.12.2020
ASV kongresmenis uzskata, ka Krievija spēj "izkropļot" valsts ekonomiku

"Pietiekami autoritatīvs amerikaņu izdevums pieļauj tādu kiberuzbrukumu iespēju, vēl vairāk, - anonsē tos. Patiesībā tā ir īsta starptautiskā kibernoziedzība, un (..) fakts, ka šis izdevums pieļauj tādu iespēju, ka ASV ir iejauktas šajā kibernoziedzībā, protams, mūsos rada dziļas bažas," komentēja Kremlis.

Peskovs uzsvēra, ka Krievija nekad nav bijusi saistīta ar kibernoziegumiem.

Uzbrukumi SolarWinds klientiem

Janvāra sākumā ASV Infrastruktūras un kiberdrošības aģentūra (CISA) publicēja FIB un vairāku citu valsts struktūru kopīgo paziņojumu, kas liecina: ar plašo kiberuzbrukumu kompānijas "SolarWinds" klientiem it kā saistīta Krievija.

Valsts struktūras informēja, ka uzbrukumā "uzlauztas" vairākas amerikāņu valdības iestādes. Vašingtona apgalvoja, ka uzbrukuma mērķis bija izlūkošanas dati, tomēr hakeriem neesot izdevies tos iegūt.

Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2021
KF gaida Londonas reakciju pēc noplūdes par mediju pārvaldi. Kāds tam sakars ar Latviju

Februāra beigās ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Sallivans paziņoja, ka Baidena administrācija ir gatava izmantot dažādas metodes kiberuzbrukuma kontekstā. Pēc viņa vārdiem, tām jābūt "ne tikai sankcijām" – amerikāņi plāno izmantot "redzamus un neredzamus" instrumentus.

ASV jau vairākkārt apsūdzējušas Krieviju kiberuzbrukumos. Daži no tiem, pēc ASV valdības domām, izmantoti, lai iejauktos prezidenta vēlēšanās. Savukārt Maskava jau vairākkārt atgādinājusi, ka šo apsūdzību kontekstā nav sniegti nekādi pierādījumi.

Ziņu lente
0