Vakcīna "Sputnik V" reģistrēta jau 46 pasaules valstīs

© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasРоссийская вакцина "Гам-Ковид-Вак" (Sputnik V)
Российская вакцина Гам-Ковид-Вак (Sputnik V)  - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas tiešo investīciju fondā uzsvēra, ka pieprasījums pēc vakcīnas pret Covid-19 "Sputnik V" pieaug Eiropā un visā pasaulē: tūkstošiem cilvēku izvēlas Krievijā ražoto preparātu.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Pēc Krievijas tiešo investīciju fonda (KTIF) informācijas, valstu sarakstam, kuras reģistrējušas Krievijā ražoto vakcīnu pret Covid-19 "Sputnik V", pievienojās vēl viena valsts - Ziemeļmaķedonija, vēsta RIA Novosti.

Ziemeļmaķedonijas Republikā tika veikta paātrināta vakcīnas reģistrācija (emergency use authorization, EUA), izskaidroja KTIF.

Сотрудница Serum Institute of India во время вакцинации против COVID-19 вакциной индийского производства CoviShield компании AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 03.03.2021
Foto
Vakcinācija emocijās: kā cilvēki reaģē uz Covid-19 vakcīnu

Tagad vakcīna "Sputnik V" ir apstiprināta 46 pasaules valstīs.

KTIF vadītājs Kirils Dmitrijevs pastāstīja, ka pieprasījums pēc Krievijas vakcīnas pret Covid-19 pieaug gan Eiropā, gan visā pasaulē. Lai laikus atbildētu uz pieprasījumiem, KTIF tika izveidots plašs starptautisko partnerību tīkls.

Pašlaik preparāts "Sputnik V" ir reģistrēts Krievijā, Baltkrievijā, Argentīnā, Bolīvijā, Serbijā, Alžīrijā, Palestīnā, Venecuēlā, Paragvajā, Turkmēnijā, Ungārijā, OAE, Irānā, Gvinejā, Tunisijā, Armēnijā, Meksikā, Nikaragvā, Serbu Republikā (valstisks veidojums Bosnijas un Hercegovinas teritorijā), Libānā, Mjanmā, Pakistānā, Mongolijā, Bahreinā, Melnkalnē, Sentvinsentā un Grenadīnās, Kazahstānā, Uzbekistānā, Gabonā, Sanmarīno, Ganā, Sīrijā, Kirgīzijā, Gajānā, Ēģiptē, Hondurasā, Gvatemalā, Moldovā, Slovākijā, Angolā, Džibuti, Kongo Republikā, Šrilankā, Laosā un Irākā.

Atgādinām, ka sestdien, 6. martā, KTIF informēja, ka Krievijas vakcīna "Sputnik V" kļuvusi otrā pēc popularitātes pasaulē, apdzenot vakcīnas Pfizer un Moderna, kas ierindojās trešajā un ceturtajā vietā attiecīgi. Pirmo vietu ieņem AstraZeneca vakcīna.

Eiropas Savienībā preparātu jau izmanto Ungārija un Slovākija, pārrunas par piegādēm sākusi Austrija.

Turklāt ES jau paskaidroja, ka Eiropas Savienība neliedz savām dalībvalstīm iepirkt Covid-19 vakcīnas, kuras nav reģistrētas Eiropas Zāļu aģentūrā.

Un kā ar Latviju?

Latvijas veselības ministrs Daniels Pavļuts paziņoja, ka pēc tam, kad Krievijas "Sputnik V" reģistrēs ES, Latvija būs gatava izmantot šo vakcīnu.

Pavļuta komentārs ir visai neviennozīmīgs. No vienas puses, viņš teica, ka Latvija izmantos jebkuru drošu un zinātniski pamatotu iespēju aizsargāt cilvēku veselību un dzīvību. Bet no otras puses ministrs norādīja, ka valsts izskatīs iespēju iepirkt un pielietot "Sputnik V" tikai pēc tam, kad Eiropas Zāļu aģentūra reģistrēs preparātu Eiropas Savienības līmenī.

Turklāt Pavļuts uzsvēra, ka, kad Latvijā tiks vērtēta "Sputnik V" iegādes un lietošanas iespējamība, valdība vispirms ņems vērā vakcīnas pieejamību konkrētajā laikā.

Ziņu lente
0