Vai ar koronavīrusu var slimot mūžīgi? Zinātnieki izsaka pieņēmumus

© Kenny HolstonВрач за работой
Врач за работой - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu zinātnieki veica pētījumu un secināja, ka cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu var slimot ar Covid-19 daudz ilgāk nekā pārējie.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Dienvidkalifornijas Universitātes zinātnieki noskaidroja, ka daži cilvēki var slimot ar koronavīrusu ļoti ilgi, jo novājinātas imunitātes dēļ viņu organisms nespēs veidot antivielas, raksta Mixnews.lv, atsaucoties uz pētījumu medRxiv portālā.

Pētījuma autori izanalizējuši trīs cilvēku datus — divu bērnu vecumā līdz pieciem gadiem un vīrieša vecumā no 20 līdz 25 gadiem — kuri cieš no leikēmijas un bija inficēti ar Covid-19. Tika konstatēts, ka vīrusa pēdas palikušas pacientu organismā 162 dienu laikā kopš inficēšanās brīža.

Сотрудница Serum Institute of India во время вакцинации против COVID-19 вакциной индийского производства CoviShield компании AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 03.03.2021
Foto
Vakcinācija emocijās: kā cilvēki reaģē uz Covid-19 vakcīnu

Zinātnieki secināja, ka cilvēki ar novājinātu imunitāti nespēj pretoties koronavīrusam. Turklāt pētījuma dalībnieku organismos tika atrastas mutācijas, daļa no kurām var "palīdzēt" vīrusam paslēpties no imūnsistēmas.

Sakarā ar pētījuma rezultātiem, amerikāņu zinātnieki aicina pārskatīt infekcijas kontroles pasākumus pacientu ar novājinātu imunitāti kopšanai. Pēc speciālistu domām, šādiem pacientiem pastāvīgi jānovēro vīrusa iespējamās mutācijas organismā.

Koronavīrusa pandēmija, kas izplatījās 2020. gadā, aptvērusi gandrīz visu pasauli. Kopā pasaulē, saskaņā ar Džonsa Hopkinsa universitātes datiem, fiksēti vairāk nekā 114 miljoni Covid-19 gadījumu, kuru vidū vairāk nekā divarpus miljoni beigušies letāli. Lielākais koronavīrusa infekcijas un mirušo skaits reģistrēts ASV, Brazīlijā un Indijā.

Pasaules Veselības organizācija iepriekš ziņoja, ka pandēmijas noslēguma termiņu prognozes sniegt ir grūti, tomēr, lai pēc iespējas ātrāk atgrieztos pie ierastās dzīves ir jāievēro sanitārie pretepidēmijas pasākumi un jāvakcinē lielākā daļa pasaules iedzīvotāju.

Tikmēr Bloomberg aģentūra aprēķinājusi, ka esošos vakcinācijas tempos nepieciešami vismaz septiņi gadi, lai vakcinētu 75% pasaules iedzīvotāju.

Ziņu lente
0