Baltkrievu benzīns "aizgājis" uz Krievijas ostām

© Photo BaltnewsКонтейнеры в морском торговом порту Усть-Луга
Контейнеры в морском торговом порту Усть-Луга - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 5. marta naftas produkti no Baltkrievijas tiek nogādāti Ustjlugas ostā Krievijā. Baltijas ostas palikušas ar garu degunu?

RĪGA, 7. marts — Sputnik. 2020. gada augustā Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko informēja par tirdzniecības plūsmu iespējamu pārorientēšanu no Baltijas valstīm uz Krievijas ostām. 19. februārī Baltkrievija un Krievija parakstīja starpvaldību vienošanos par baltkrievu naftas produktu pārkraušanu eksportam caur Krievijas jūras ostām.

Цистерны с нефтепродуктами на железнодорожной станции, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2021
Lietuva reaģēja uz Baltkrievijas tranzīta novirzīšanu uz Krieviju

Jau 5. martā vienošanās sāka darboties. Saskaņā ar AAS "Mozirskij NPZ" sniegto informāciju, pirmā benzīna partija vairākos vilciena sastāvos nosūtīta pārkraušanai SIA "Portenergo" terminālī Ustjlugas ostā. Krava ieradīsies 9. martā, vēstīja RIA Novosti.

Savukārt balkrievu mazuts tika iekrauts 6. martā no AAS "Mozirskij NPZ". Krava tiks pārkrauta AS "Peterburgskij neftjanoi terminal" Sanktpēterburgas jūras ostā.

Iepriekš kļuva zināms, ka baltkrievu "Novaja neftjanaja kompanija" jau piedāvājusi iegādāties 788 tūkstošus tonnu mazuta, kas ražots Moziras naftas pārstrādes rūpnīcā ar piegādēm martā-decembrī ar FOB noteikumiem Pēterburgas naftas terminālī Sanktpēterburgas ostā. Tās plānotas 10. martā. saskaņā ar datiem, pirmā krava 97,2 tūkstošu tonnu apmērā ieplānota aprīlī.

Krievija un Baltkrievija februāra vidū parakstīja starpvaldību vienošanos par baltkrievu naftas produktu pārkraušanu caur Krievijas jūras ostām. Tā noslēgta uz trim gadiem ar automātiskas pagarināšanas iespēju.

Dokuments paredz, ka minimālos garantētos apjomus puses saskaņo kārtējam gadam ne vēlāk kā iepriekšējā gada novembrī. 2021. gadā saskaņots apjoms 2 miljonu tonnu apmērā.

Терминал по перевалке и краткосрочному хранению сыпучих минеральных удобрений - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Latvija zaudējusi lielu daļu no "tranzīta pīrāga": Rīgas Brīvostā zina, kas jādara

Triju gadu laikā plānots nogādāt 2,9 milj. tonnu mazuta no Moziras NPR un 0,96 milj. tonnu naftas produktu eļļu no Novopolockas NPR caur Sanktpēterburga ostu. Ustjlugas osta pārkraus 4,3 milj. tonnu benzīna no Moziras NPR un 0,4 milj. tonnu solāreļļas no Moziras NPR un 1,3 milj. tonnu – no Novopolockas NPR. Līdz ostām naftas produktus nogādās dzelzceļš.

Krievijas stividori, treideri un pārvadātāji piedāvāja atlaides apmaiņā pret garantētiem Baltkrievijas naftas produktu pārkraušanas apjomiem, lai nodrošinātu paritāti ar kravu tranzīta izmaksām caur Baltijas ostām.

Ziņu lente
0