Patriotisms iekšā, apkārt – Covid: ko māca zemessargiem pandēmijas laikā

© Sputnik / Sergey MelkonovТоржественная церемония передачи Земессардзе от США средств разминирования Husky
Торжественная церемония передачи Земессардзе от США средств разминирования Husky - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemessardzes mācību skaits salīdzinājumā ar pērno gadu pat pieaudzis pusotru reizi, neskatoties uz pandēmiju. Kāpēc nodarbības notiek klātienē un kā tās vērtē paši zemessargi.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Jau trešo nedēļu poligonā "Meža Mackeviči" Daugavpils novada Vaboles pagastā turpinās Zemessardzes 3. Latgales brigādes zemessargu pamatapmācības nometne, ko sākuši 49 jaunie zemessargi no visām brigādes vienībām, vēsta lsm.lv.

Pamatapmācības paredzētas tiem, kuri nesen iestājušies Zemessardzē, tās vajadzīgas katram zemessargam.

Торжественная церемония передачи Земессардзе от США средств разминирования Husky - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2020
Mārupē izmeklē munīcijas zādzību no Zemessardzes kaujas atbalsta bataljona

"Zemessargi apgūst tādas tēmas kā lauka kaujas iemaņas, ierindas apmācību, topogrāfiju un orientēšanos, ieroču apmācību, praktisko šaušanu un citas, kas ir saistošas un ko nepieciešams zināt zemessargam," pastāstīja kursa priekšnieks kapteinis Jevgēņijs Borisovs.

Apmācībās piedalās 49 zemessargi no Latgales brigādes bataljoniem. Viņu vidū divas trešdaļas ir jaunākas par 30 gadiem.

"Šodien zemessargi izpilda šaušanas vingrinājumu, viena grupa. Un otrai grupai ir lauku kaujas iemaņas – teltenes uzsliešana. Pēc tam dienas gaitā rotācijas kārtībā nodarbību vietas tiks samainītas. Šaušanas nodarbībās tiek izmantoti paceļamie mērķi, kas šaušanas nodarbības gaitu padara interesantāku. Vairāk tiek apmācīts uz individuālo ekipējumu un tā izmantošanu," pastāstīja Borisovs.

Iedvesmoja ģimenes stāsti

Zemessargs Evija Krasjukova uzskata, ka daudz no tā, ko māca zemessargiem, cilvēkam var noderēt arī ikdienā: "Mūs apmāca dažādiem gadījumiem, kā arī sagatavo ekstrēmām situācijām. Māca šaušanu, izdzīvošanu un daudzas citas lietas, kas var noderēt gan civilam cilvēkam, gan arī cilvēkam, kurš savu dzīvi vēlas saistīt ar militāro jomu."

Par zemessardzi Evijā interesējusies jau kopš bērnības:

"Vecvecmamma karoja Otrajā pasaules karā. Tik, cik vecāki man bija stāstījuši, es iedvesmojos ļoti no stāstiem, kā cilvēks tādos apstākļos vispār var kontrolēt savas emocijas, izdzīvot, tas bija šausmīgi. Līdz 18 gadiem man visu laiku bija interese par šo, es gribēju pamēģināt un domāju tālāk nākotnē saistīt ar šo savu dzīvi, jo manī tas izraisa interesi, kā arī man tas patīk."

Торжественная церемония передачи Земессардзе от США средств разминирования Husky - Sputnik Latvija, 1920, 01.09.2020
Demogrāfiskā bedre: zemessargiem ļaus dienēt līdz 65 gadu vecumam

No vingrinājumiem Evijai visvairāk patīk šaušana, bet vissmagāk veicoties ar maršiem.

"Šaušana, jo to es gribēju jau ļoti sen pamēģināt, kā arī man tas sanāk. Pagaidām nav ideāli, bet es trenējos, instruktori mūs ļoti labi apmāca, visu paskaidro sīkās detaļās, kā labāk, kā nedarīt, kā darīt. Smagāki ir marši ar somām, jo tās ir smagas. Es esmu diezgan smalka meitene, man tas sagādā grūtības, ļoti liela slodze ir uz kājām un muguru, bet kopumā to visu var paciest un izturēt," pastāstīja Evija.

Cits zemessargs Edijs Stiebriņš sasniedzis labus rezultātus, līdz maksimālajam rādītājam pietrūkst tikai viens punkts.

"Priekšā gan vēl ir šaušana un orientēšanās. Tur būs, kā saka, "jāsavelk dūrītes" un jāmēģina izspiest maksimumu. Mans tēvs dienē vēl joprojām, ir pārstāvējis Latviju daudzās starptautiskās misijās, gan Kosovā, gan Afganistānā. Es zinu, kā tas ir būt mājās un gaidīt savu tēti mājās no misijām. Vienmēr, kad skan himna vai karogs tiek pacelts, vienmēr ir tās "skudriņas". Esmu pārstāvējis arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku basketbola izlasi starptautiskos turnīros pāris gadus.

Ir tas patriotisms iekšā, un tas nekur nepazudīs," pastāstīja Edijs.

Mācības pandēmijas laikā

Neskatoties uz koronavīrusu, apmācāmo skaits pat pieaudzis.

"Šogad, ja salīdzinām ar pagājušā gada ziemas pamatapmācības nometni, kas tika organizēta martā, apmācāmo skaits ir uz pusi lielāks," atklāja kapteinis Jevgēņijs Borisovs.

Mācībām klātienē ieviesti stingri pasākumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

Торжественная церемония передачи Земессардзе от США средств разминирования Husky - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2020
Vai kareivjiem nevajag izolēties? Kāpēc Zemessardze turpina mācības

"Ierodoties uz nometni, visiem tika veikti testi. Šeit arī maksimāli tiek ierobežota pārvietošanās ārpus poligona robežām. Līdz ar to visi pasākumi tiek ievēroti un nekādus ierobežojumus tas nav radījis," atzīmēja Borisovs.

Viņš paskaidroja, ka ir vairāki iemesli, kādēļ tādas nometnes tiek organizētas klātienē: "Kad zemessargs apgūst pamatapmācības kursu vienībās pa brīvdienām, viņš divas dienas kaut ko pamācās, bet, ierodoties uz nākamajām mācībām, viņam liela daļa jau ir piemirsta un visu nākas atkārtot. Šeit visu kursu viņš apgūst uzreiz un secīgi – no vieglākā uz smagāko."

Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku vienība. Tagad vairāk nekā 8300 Latvijas pilsoņu no savas pamatnodarbošanās brīvajā laikā jau apguvuši un turpina pilnveidot prasmes un iemaņas, kas nepieciešamas valsts aizsardzībai.

Ziņu lente
0