ASV pastāstīja, kā NATO mācības teju vai izraisījušas kodolkaru ar PSRS

© Fotolia / TwindesignerЯдерный взрыв
Ядерный взрыв - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1983. gada 2. novembrī Vācijas Demokrātiskajā Republikā dislocētā 16. Sarkankarogotā aviācijas armija bija kaujas gatavībā – ar kodolraķetēm bruņotajām lidmašīnām bija jāiznīcina pretinieka mērķi pirmajā līnijā.

RĪGA, 26. februāris — Sputnik. 1983. gadā NATO plašo mācību "Able Archer" dēļ PSRS gatavojās kodolkaram ar ASV, stāsta izdevums The Drive, atsaucoties uz ASV Valsts departamenta atslepenotajiem materiāliem.

Dokumentā sniegta detalizēta informācija par nestabilo situāciju, kas radās 1983. gadā, publicēts arī gandrīz nerediģētais augstu stāvoša ASV izlūkdienesta ierēdņa, ģenerālleitnanta Leonarda Perruta ziņojums, vēsta RIA Novosti.

Термоядерный взрыв - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2020
Aizmirsa par kodolziemas draudiem? Puškovs par ASV raķešu "rotaļlietām" Polijā

Saskaņā ar šiem materiāliem, 1983. gada 2. novembrī Vācijas Demokrātiskajā Republikā dislocētā 16. Sarkankarogotā aviācijas armija bija kaujas gatavībā – ar kodolraķetēm bruņotajām lidmašīnām bija jāiznīcina pretinieka mērķi pirmajā līnijā.

PSRS gatavošanos karam eksperti skaidroja ar nopietno saprašanās trūkumu NATO mācību "Able Archer" rezultātā. Manevru mērķis bija "Eiropā un aiz tās robežām dislocēto alianses spēku spēju reālistiska pārbaude piedalīties kodolkarā".

Saskaņā ar Prezidenta konsultaltīvās ārējās izlūkošanas padomes (PFIAB) atskaiti, PSRS un Varšavas līguma organizācijas reakcija uz mācībām "Able Archer" bija neredzēta.

"1983. gadā mēs varējām netīši novest mūsu attiecības ar Padomju Savienību līdz mata tiesai no kodolkara," secināja PFIAB.

Iepriekš portāla Overt Defence autors, balstoties uz Militārā jūras analītiskā centra datiem, atklāja Ziemeļatlantijas alianses preventīvā trieciena scenāriju Kaļiņingradas apgabalam. Tas ietver raķešu kompleksu "Iskander" un sistēmu S-400 iznīcināšanu, Baltijas blokādi un bruņoto spēku likvidāciju.

Ziņu lente
0