Puse Latvijas pedagogu vēlas pamest profesiju

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasУчитель в классе математики
Учитель в классе математики - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamajā desmitgadē Latvijā būs jāatjauno aptuveni puse skolotāju sastāva, un pedagogi tam ir morāli gatavi.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Tuvāko piecu gadu laikā puse pedagogu vēlētos mainīt profesiju, liecina Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) veiktā aptauja.

Aptaujā par jauno pedagogu atalgojuma modeli piedalījās vairāk nekā 10 tūkstoši skolotāju. Gandrīz puse - 46% pedagogu paziņoja, ka vēlētos mainīt profesiju tuvāko piecu gadu laikā.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga, atsaucoties uz aptaujāto viedokli konstatēja, ka pedagogu dzīves kvalitāte tikai pasliktinās.

Pēc viņas vārdiem, ir ļoti svarīgi pārskatīt skolotāju slodzes sadalījumu, jo laimīgs un vesels skolotājs ir ieguvums ne tikai skolēnam, bet visai tautsaimniecībai.

Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolotāja Ritma Tīrumniece atzīst, ka pagaidām negrasās pamest skolu, ziņo LTV7 krievu apraide. Savukārt kolēģi tādu domu apsver, īpaši tie, kuriem tuvojas pensijas vecums.

День знаний в Рижской средней школе №88. Первый класс - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2020
Piecdesmit eiro nelīdzēs: pedagogi zaudē spēkus un pamet darbu
"Es nepieļauju pagaidām tādu domu, ka es varētu iet projām no skolas un nestrādāt. Katra skola ir kaut kāda maza daļiņa un atspulgs tam, kas parādās sabiedriskajās aptaujās. Es domāju, ka pilnīgi droši ir skolotāji, kas tā domā, un ir pedagogi, kas ir tuvu vecuma pensijai un gaida to brīdi, kad varēs doties godpilnā pensijā," stāsta Tīrumniece.

Viņa atzīst, ka pēdējā laikā slodze ir pieaugusi.

Pedagogu vidējais vecums Latvijā ir 48 gadi, savukārt OECD valstīs tas ir 44 gadi, liecina Starptautiskā mācību vides pētījuma (TALIS) rezultāti. Vairāk nekā puse skolotāju (51%) vecāki par 50 gadiem (OECD valstīs šis rādītājs ir ievērojami zemāks – 34%). Tas nozīmē, ka nākamajā desmitgadē Latvijai būs jāatjauno aptuveni puse skolotāju sastāva.

Ziņu lente
0