"Latvija stāv priekšā šausmīgam cunami": "britu" paveids izplatās arvien ātrāk

© Sputnik / Sergey MelkonovУказатель направления в пункт приема анализов на COVID-19 и вакцинацию в Латвийском центре инфектологии
Указатель направления в пункт приема анализов на COVID-19 и вакцинацию в Латвийском центре инфектологии - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa "britu" paveids var kļūt par dominējošo Latvijā jau pēc četrām nedēļām, paziņoja epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

RĪGA, 24. februāris — Sputnik. Pagājušajā nedēļā 8% no 96 izpētītājiem Covid-19 paraugiem tika atklāts "britu" paveids, paziņoja Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Pēc viņa domām, jau pēc mēneša šis vīrusa tips var kļūt par dominējošu Latvijā, ziņo tvnet.lv.

Savus secinājumus eksperts pamato ar starptautiskiem pētījumiem, kas liecina, ka "britu" paveida izplatīšanās ātrums divkāršojas ik pēc divām nedēļām.

Pēc viņa vārdiem, nedēļas laikā no 8. līdz 14. februārim – vīrusa "britu" paveida īpatsvars kopējā pārbaudīto paraugu skaitā bija 3,1%, bet februāra pirmajā nedēļā – tikai 1%.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
Dombrovskis: Grindeks un Olainfarm varētu nopelnīt uz Krievijas vakcīnas rēķina

No visiem līdz šim atklātajiem gadījumiem septiņi ir ievestie, bet pieci ir vietējie, tie tika atklāti: Daugavpilī, Rēzeknē, Dobeles novadā un Rīgā.

"Vai pareizi saprotu, ka stāvam priekšā vienam šausmīgam cunami?" vaicāja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Perevoščikovs skaidroja, ka, spriežot pēc "britu" paveida izplatības citās valstīs, premjeram ir "absolūta taisnība", taču ir jāņem vērā arī tas, ka, piemēram, Beļģijā un Lielbritānijā saslimstības līmenis jau ir krietni zemāks, bet Latvijā saslimstība ir augsta. Tāpēc Latvijas starta pozīcija ir citādāka, piebilda epidemiologs.

"Mūsu starta pozīcija ir sliktāka - tas jāsaka ļoti skaidri. Mēs esam apstāklī, kad jaunais celms ļoti izplatās. Ja mēs neuzmanīgi rīkojamies, mēs varam ievest valsti vēl lielākā postā?" noraizējies Kariņš.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts arī uzsvēra nepieciešamību rūpīgi sekot līdzi jaunā vīrusa paveida izplatībai.

Pasaules Veselības organizācija jau iepriekš ir paziņojusi par jauna Covid-19 paveida izplatīšanu pasaulē. Tā saucamais "britu" vīrusa paveids februāra otrajā nedēļā tika atklāts vēl astoņos valstīs, tāpat paplašinājās vīrusu izplatības zona, ko sākotnēji atklāja Dienvidāfrikā, Brazīlijā un Japānā.

Ziņu lente
0