Aivars Lembergs – cietumā: kas notiks ar viņa politisko mantojumu?

© сайт Айварса Лембергса / Juris PresņikovsМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partija "Latvijai un Ventspilij" varētu pārvērst gaidāmās pašvaldības vēlēšanas par "uzticības referendumu Aivaram Lembergam" un pat uzvarēt, ja nebūs spēcīgu konkurentu.

RĪGA, 24. februāris - Sputnik, Andrejs Solopenko. Rīgas apgabaltiesa piesprieda Ventspils mēram Aivaram Lembergam brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, mantas konfiscēšanu, kā arī naudas sodu 20 000 eiro apmērā. Tas bez šaubām ietekmēs balsošanas rezultātus pašvaldībā. Tiesa, nav zināms, vai viņa partija zaudēs vietas domē. Ja tai izdosies pārvērst gaidāmās pašvaldību vēlēšanas par "uzticības referendumu nežēlastībā kritušajam politiķim" un nebūs spēcīgu konkurentu, tai ir labas izredzes saglabāt kontroli pār pilsētu.

Bezgalgara tiesa

Par kukuļa izspiešanu, ēnu kapitālu atmazgāšanu, dokumentu viltošanu un citiem noziegumiem apsūdzētā Aivara Lemberga tiesvedība ilga vairāk nekā 12 gadus – tā sākusies 2009. gada augustā, kad Rīgas apgabaltiesa pieņēma lietu izskatīšanai. Ģenerālprokuratūra izmeklēšanu uzsāka jau 2005. gadā, bet 2007. gada martā pa ceļam uz Rīgu Lembergu aizturēja un nogādāja izolatorā, kur viņam nācās pavadīt kādu laiku.

Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2021
Politika
Lato Lapsa: mums tagad noderētu Šķēle vai Lembergs premjera krēslā

Viņa advokāti sešas reizes mēģinājuši apstrīdēt arestu un tikai pēc četriem mēnešiem viņiem izdevās panākt, lai drošības līdzeklis tika mainīts uz mājas arestu. 2008. gada februārī mājas arests tika atcelts, tomēr spēka palicis aizliegums sazināties ar konkrētiem cilvēkiem un tuvoties noteiktiem objektiem. Kad lieta nonāca līdz tiesai, Ģenerālprokuratūra vairākkārt mēģināja mainīt šo drošības līdzekli, jo vēlējās panākt Lemberga apcietināšanu, tomēr visi mēģinājumi bija neveiksmīgi.

Lembergam prokuratūra prasīja astoņus gadus, naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu   64 500 eiro - apmērā un simtiem miljonu eiro vērtās mantas konfiskāciju. Tiesa, kā izrādījās, pēc dažiem apsūdzības punktiem tiesa Lembergu attaisnoja, tomēr kopumā atzina par vainīgu un piesprieda viņam piecu gadu lielu cietumsodu, mantu konfiskāciju un naudas sodu 20 000 eiro apmērā. Lembergu apcietināja tiesas zālē pēc sprieduma pasludināšanas.

Spriedums vēl var tikt pārsūdzēts augstākajās instancēs, un, pēc Lemberga vārdiem, to noteikti pārsūdzēs. Viņš pats uzskata, ka viss process ir politiski motivēts un plāno panākt gan sava ieslodzījuma atcelšanu, gan īpašuma atgūšanu. Tātad punkts šajā lietā vēl nav pielikts. Pēc Lemberga prognozēm, tiesas process var ilgt vēl vismaz desmit gadus, tādējādi pārspējot visus ilguma rekordus.

"Uzticības referendums"

Interesanti, ka, pārsūdzot spriedumu, Lembergs tiks uzskatīts par nevainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās, kamēr apelācijas tiesa nepasludinās savu lēmumu. Sakarā ar to uz politiķi neattiecināsies aizliegums piedalīties vēlēšanās, proti, viņš varētu kļūt gan par Ventspils domes deputāta kandidātu, gan arī par viņa izveidotās partijas "Latvijai un Ventspilij" līderi, no kuras viņš jau septiņas reizes sekmīgi ievēlēts pašvaldībā.

Tiesa, kā uzskata politologs Ojārs Skudra, neatkarīgi no tā, vai Lembergs piedalīsies vēlēšanās vai ne, viņa politiskā spēka pozīciju tas īpaši neietekmēs. "Viņš varētu būt attēlots aģitācijas plakātos ar aicinājumiem balsot par savu partiju, tāpēc viņa atrašanās sarakstā ir otršķirīga," uzsver eksperts. Pēc viņa teiktā, Lembergam jāmobilizē pilsētas iedzīvotāji, bet vai viņi atbalstīs savu nežēlībā kritušo mēru, tas lielā mērā būs atkarīgs no medijiem, no tā, kā viņi izgaismos šo lietu.

Политик  Айварс Лембергс - Sputnik Latvija, 1920, 20.08.2020
Politika
Lembergs pārsūdzēja ASV sankcijas, kuras pret viņu ieviesa pēc "Magņitska likuma"

Tāpat Skudra atzīmēja, ka gaidāmās pašvaldības vēlēšanas Ventspils domē varētu pārvērst par "uzticības referendumu Aivaram Lembergam". Ja atbalsts viņa partijai būs pietiekami augsts un opozīcija atkal zaudēs, tas noteikti uzlabos viņa stāvokli. Vēl jo vairāk, šāds precedents jau bijis. 2011. gada maijā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs iniciēja tā saucamo "oligarhu lietu", kurā figurēja arī Lembergs. Viņa kabinetā sarīkoja kratīšanu, bet toreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs atstādināja Lembergu no pilsētas mēra pienākumu pildīšanas.

2014. gadā Aivars Lembergs veiksmīgi pārsūdzēja šo lēmumu tiesā, bet 2017. gada februārī KNAB slēdza arī pašu lietu, neatradot nekādu pierādījumu izmeklēšanas gaitā, bet pirms 2013. gada vēlēšanām pastāvēja liela varbūtība, ka viņa partija varēja zaudēt vairākumu pilsētas domē. Taču prognozes nav attaisnojušās. "Latvijai un Ventspilij" saņēma gandrīz 70% balsu tai pat izdevies palielināt savu frakciju par vienu deputātu, līdz 9 cilvēkiem, bet 2017. gadā tā saglabāja šo mandātu skaitu. Tātad uzbrukumi Lembergam neatstūma no viņa vēlētājus, bet, tieši pretēji, mudināja aktīvāk balsot par viņu.

Iespējams, ka šāda situācija var atkārtoties atkal, bet pirmajā tiesas instancē pieņemtais spriedums palīdzēs Lembergam mobilizēt savu atbalstītāju vēlēšanās.

Konkurences trūkums

Vēl viens Latvijas politologs - Filips Rajevskis - uzskata, ka galvenais faktors Ventspils vēlēšanās tomēr būs domes darba vērtējums. "Es nenovēroju īpašas problēmas pilsētā, tāpēc domāju, ka "Latvijai un Ventspilij" varētu diezgan veiksmīgi startēt vēlēšanās, gan ar Lembergu, gan bez viņa," viņš atzīmēja.

Tāpat eksperts norādīja, ka visi Lemberga konkurenti Ventspilī bija vājāki un viņiem nebija pieredzes pilsētas pārvaldīšanā. "Man šķiet, ka ventspilnieki to labi sapratuši, kā tad viņiem varētu palīdzēt Ģirts Valdis Kristovskis, viņš taču neko nejēdz no komunālajiem jautājumiem. Tie tomēr nav politiski, bet gan pašvaldības jautājumi. Tātad vai ir Lembergs vai ne, tas nav tik principiāli, lai pašvaldība normāli darbotos," uzsvēra Rajevskis.

Евро - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
"Liekas, ka tas ir ārprāts": prokuroru pārsteidz Lembergam konfiscētās mantas apjoms

Pēc politologa domām, viņa partijas izredzes uzvarēt kārtējo reizi būs atkarīgas nevis no tiesas sprieduma, bet gan no tā, vai Lembergam būs reāli konkurenti vēlēšanās. "Te vajadzētu, lai vēlētāji uzticas tiem kandidātiem, kuri cīnīsies par varu pašvaldībā. Viena lieta ir Lembergs un viņa lietas politiskie un juridiskie aspekti, bet otra – darbs pašvaldībā. Ja viņam būs spēcīgi oponenti, kuri pierādījuši Ventspilī, ka spēj vadīt pilsētu, tad tas ir viens, bet, ja atkal parādīsies kādi "viesi no Rīgas", tad tas ir pavisam cits," norāda eksperts.

Rajevskis atzīmē, ka nekas nenorāda uz to, ka kādi spēcīgi politiķi vēlētos iestāties cīņa par varu pilsētā. "Jā, varbūt kādam gribēsies pasēdēt Lemberga krēslā, tik cilvēcisku vēlēšanos nevar izslēgt. Bet patiesībā man pat nav ne jausmas, kāda tajā varētu būt praktiskā interese. Protams, Ventspils ir pietiekami bagāta pilsēta, un tā tika labi pārvaldīta, taču vēlētāju skaits tur nav tāds, lai tos varētu izmantot nacionālajā līmenī," rezumēja Rajevskis, liekot saprast, ka pašreizējai pilsētas administrācijai, šķiet, nekas īpaši nedraud.

Ziņu lente
0