Vajadzīgi inženieri: Latvijā pastāstīja, kādas ir EKA prasības kosmonautiem

© AFP 2023 / NASA/RoscosmosМеждународная космическая станция
Международная космическая станция - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kosmonautu atlasē priekšroka vairs netiek dota kara lidotājiem: tagad Eiropas kosmosa aģentūra meklē civilpersonas.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Latvijas kosmosa industrijas asociācijas prezidents Pauls Irbiņš intervijā radio Baltkom pastāstīja, ko Eiropas kosmosa aģentūra (EKA) sagaida no kosmonautiem.

Izrādās, tagad EKA dos priekšroku nevis kara lidotājiem, kā iepriekš, bet gan civilpersonām. Vajadzīgi cilvēki ar augstāko izglītību – inženieri, zinātnieki. Iepriekš, Irbiņš atgādināja, kosmonautu vienībā pārsvarā tika aicināti kara lidotāji.

Pie tam pretendentiem jābūt vismaz trīs gadu darba pieredzei savā darba jomā un labai veselībai. Tiem, kas vēlas apgūt kosmosu, būs jāuzrāda veselības sertifikāts – tāds pats dokuments, kādu izsniedz pilotiem. Cilvēkiem jābūt noturīgiem pret stresu – jāparāda prasme izturēties kritiskās situācijās.

Vēlams, lai pretendentam jau būtu darba pieredze zinātniskajās ekspedīcijās.

Планета Марс - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Eiropas astronautus iemācīs runāt krieviski

Visas prasības pretendentiem tiks publicētas 31. martā.

Atgādināsim, ka EKA jaunās vakances būs pieejamas no 2021. gada 31. marta līdz 28. maijam. Pieteikumus var iesniegt ar vietnes ЕSА Career starpniecību.

Pēc tam sāksies sešpakāpju atlases process. Plānots, ka tas noslēgsies 2022. gada oktobrī. Pie tam iesniegt pieteikumus EKA var arī sievietes, jo aģentūra vēlas paplašināt dzimumu daudzveidību organizācijas ietvaros.

Arī Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja piedalīties atlasē, jo 2020. gada jūnijā valsts kļuva par EKA asociēto locekli.

Cilvēki no Latvijas jau ir pabijuši kosmosā. Rīgā dzimušais un augušais kosmonauts Anatolijs Solovjovs ir uzstādījis pasaules rekordu kopējā darba laika ziņā atklātā kosmosā, arī viņa izgājienu skaits kosmosā nav pārspēts – kosmiskās stacijas "Mir" lūku viņš aiz sevis aizvēris sešpadsmit reizes, ārpus SKS sienām viņš kopā pavadījis 82 stundas un 21 minūti.

Ziņu lente
0