Izsole bez pieteikumiem: kā pārdos Liepājas lielākā šprotu ražotāja mantu

© Sputnik / Sergey MelkonovРабота в консервном цеху
Работа в консервном цеху - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā meklē jaunu īpašnieku rūpnīcai Kolumbija Ltd un vai ir iespējams atjaunot zivju pārstrādes ražošanu.

RĪGA, 19. februāris - Sputnik. Administratori vērtē piedāvājumus par zivju pārstrādes rūpnīcas SIA "Kolumbija Ltd" mantas iegādi. Uzņēmums atrodas Liepājas speciālajā ekonomiskajā zonā un pieder bankrotējušai akciju sabiedrībai "Trasta komercbanka", ziņo Lsm.lv. Ir pat vairāki interesenti, kuri būtu gatavi iegādāties uzņēmumu un atsākt ražošanu.

Labākajos gados uzņēmumā strādāja 450 cilvēki, bet apgrozījums sasniedza četrus miljonus eiro gadā, bet pirms dažiem gadiem tas saskārās ar grūtībām.

Магазин IKEA в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2021
IKEA beidzot sāks pārdot rezerves daļas savai produkcijai

"Tur ir pietiekami liela teritorija – gan zivju pārstrādes cehs, gan konservu cehs, gan arī zivju audzēšana, kas bija uzsākta pēdējos gados, kur viņi uz vietas audzēja samus un citas zivis. 2017. un 2018. gadā viņi sapirka iekārtas zivju pārstrādei, kam piesaistīja arī Eiropas Savienības finansējumu. Infrastruktūra tur joprojām ir.

Ļoti ceram, ka izsole norisināsies veiksmīgi un patiešām, kāds labs uzņēmums, investors varētu nākt iekšā un turpināt darbību," pastāstīja pašvaldības pārstāvis.

Kā apstiprināja maksātnespējas administratora palīgs, juridiskā biroja "Rasa & Ešenvalds" advokāts Jānis Ešenvalds, interese par šo objektu ir, lai gan līdz šim notikušās izsoles bija neveiksmīgas, tai skaitā arī pēdējā, kad starta cena bija gandrīz 4 miljoni eiro.

"Noslēdzošā izsole bija tāda, ka faktiski lielāko daļu izsoles priekšmetu veidoja nekustamie īpašumi un kustamā manta, bet arī prasījuma tiesības. Šī izsole ir atzīta par spēkā neesošu, jo neviens nepieteicās un neko nesolīja. Līdz ar to administratoram ir tiesības tirgot šo īpašumu par iespējami augstāko cenu, bet tā nebūs tik augsta kā izsoles sākumcena, jo par to intereses nebija,'' skaidroja Ešenvalds.

Šobrīd ir noteikti visi interesenti, saņemti vairāki piedāvājumi un apstiprināts, ka ir interese par zivju pārstrādes atjaunošanu.

"Ir piedāvājumi ar dažādām summām. Šobrīd mēs vērtējam, cik šie piedāvājumi ir pamatoti, cik šiem pretendentiem ir vai nav finansiālo iespēju tiešām arī izpildīt [solīto], vai naudas līdzekļi ir legālas izcelsmes. Tad attiecīgi pēc šo apstākļu noskaidrošanas virzīsimies tālāk un cerams, ka ar kādu no šiem pretendentiem tiks noslēgts pirkuma līgums,'' stāsta Ešenvalds.

Илья Герчиков, руководитель парфюмерной фабрики Dzintars - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2020
Receptes ir pie manis: bijušais "Dzintara" īpašnieks prognozē jaunā īpašnieka izgāšanos

Tātad pastāv reāla iespēja, ka zivju pārstrādes rūpnīcai drīz atradīsies jauns saimnieks. Pašlaik Liepājā strādā mazāk nekā desmit zivju pārstrādes uzņēmumi, un ražošanas apjoma ziņā tie ievērojami piekāpjas Kolumbija Ltd.

Zivju konservu rūpnīca, kas strādāja Liepājā kopš tālā 1892. gada, ir pārcietusi milzum daudz kataklizmu – divus pasaules karus, politisko režīmu maiņu, pirmos neatkarības gadus, teju vai netika slēgta 2000. gadu sākumā, taču, pateicoties maskavieša Igora Krupņika apņēmībai, faktiski augšāmcēlās no mirušajiem. Ar toreizējā Liepājas mēra Ulda Seska atbalstu.

Taču 2016. gadā uzņēmumam par ļaunu nāca "Trasta komercbankas" bankrots, kurā firmai "Kolumbija Ltd." bija kredītlīnija. Bankai un pēc tam arī rūpnīcai virsū metās maksātnespējas administratori. Sākumā tika slēgts zivju audzēšanas komplekss un zivju nūjiņu ražotne – jauns biznesa veids, kurā Krupņiks investēja līdzekļus. Administratori atļāva ražot tikai konservus, taču, ņemot vērā Krievijas slēgto tirgu, tas nebija viegli. No 450 darbiniekiem izdevās saglabāt tikai 80.

Vasarā tika pieņemts lēmums apturēt rūpnīcas darbību ar domu atgriezties atsākt to septembrī, tomēr konkrētajos apstākļos tas nav bijis iespējams. Igors Krupņiks kopā ar ģimeni pārcēlās uz Izraēlu.

Ziņu lente
0