Restorāni un frizieri Latvijā zaudē klientus, bet NVA klientu pulks pieaug

© Foto : pixabayДевушка с ноутбуком
Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid-19 ierobežojumu dēļ, kas tika ieviesti, lai apturētu vīrusa izplatīšanos, Latvijā pieaug bezdarbnieku skaits, taču Nodarbinātības valsts aģentūrā to saista ar sezonālām izmaiņām.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Nodarbinātības valsts aģentūra informēja, ka 2021. gada janvārī viņu klientu skaits palielinājies par 3000 cilvēkiem. Un tas ir diezgan straujš bezdarba pieaugums Latvijā, ziņo Mixnews.lv.

Iestādes vadītāja Evita Simsone pastāstīja, ka NVA saista bezdarba līmeņa pieaugumu ar sezonāliem darbiem, jo kopš decembra nebija saņemti paziņojumi par kolektīvo atlaišanu.

Turklāt cilvēki meklē darbu, īpaši pieprasītas vakances būvniecības, apstrādes rūpniecības, apkalpošanas nozarēs, kā arī mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā. Tāpat, pēc Simsones vārdiem, šajās jomās ir pietiekami daudz brīvu vakanču.

Доставщики еды на велосипедах ожидают готовности заказа - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Viltus kurjeri: restorāns stāsta par jaunu krāpšanās metodi

Kopējais bezdarba līmenis Latvijā ir 8%, proti, darba nav 72 000 Latvijas iedzīvotāju. Visvairāk bezdarbnieku pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem ir Latgalē, vismazāk - Rīgā un tās apkārtnēs.

Decembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 7,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Janvārī tika ziņots, ka salīdzinājumā ar 2019. gadu vakanču skaits 2020. gadā Latvijā samazinājies gandrīz divas reizes. Ja 2020. gada sākumā piedāvāto vakanču skaits bija aptuveni 30 tūkstoši, tad gada beigās vakantas bija vien 14 500 darba vietas.

Tolaik Simsone atzīmēja, ka ka reģistrētā bezdarba līmeņa pieaugums pagaidām ir neliels, tāpēc neizraisa bažas, taču strauja vakanču samazināšana jau kļūst par problēmu. Pēc viņas vārdiem, šāda situācija neapšaubāmi saistīta ar Covid-19 pandēmiju, darba devēji sāka reģistrēt mazāk vakanču pēc sarežģītas situācijas iestāšanās pasaulē.

Viņa tāpat atzīmēja, ka daļa uzņēmumu saistībā ar Covid-19 krīzes sekām pagaidām neatlaiž darbiniekus, jo saņem valsts atbalstu pabalstu veidā, bet acīmredzot tie neplāno štata palielināšanu un neveido jaunas darbavietas.

Ziņu lente
0