Viedoklis

"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasЗапуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк»
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KF Aizsardzības ministrija ik gadus pasūta tūkstošiem mūsdienīgās militārās tehnikas vienību, pastāvīgi turpinās bruņojuma izstrāde un pilnveidošana.

Jau netālā nākotnē karavīri saņems unikālus ieročus, kuru pamatā ir citādi fizikas principi, it kā izkāpuši no fantastiskām filmām. Par interesantākajiem un visvairāk gaidītajiem jaunumiem portālā RIA Novosti pastāstīja Nikolajs Protopopovs.

Gaisa armāda

Tālās pārtveršanas perspektīvais aviācijas komplekss (TP PAK) nomainīs virsskaņas pārtvērēju MiG-31. Darbs pie šī projekta sākās 2017. gadā. Konstruktori piedāvā vairākus TP PAK variantus, tomēr jau tagad ir skaidrs, ka lidmašīna būs ātrāka un izveicīgāka, ar plašākām iespējām kaujā.

Военнослужащий армии США во время учений в Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
Viedoklis
"Neatstāsim krieviem nekādas izredzes": ASV pārvieto bruņojumu uz Norvēģiju

Absolūti jauna militārā aviācijas kompleksa izstrāde nav ātrs process. Eksperti vērtē, ka TP PAK būs vajadzīgi vēl vismaz desmit gadi. Aptuveni tolaik noslēgsies MiG-31 ekspluatācijas cikls.

Perspektīvais pārtvērējs saņems jaunākās radioelektroniskās iekārtas, lielāko daļu lidaparāta vadības uzdevumu uzņemsies mākslīgais intelekts. Pie tam lidmašīna varēs uzņemt lielāku bruņojuma kravu, būs vieglāka un nemanāmāka radariem, pateicoties kompozītajiem materiāliem.

Vēl viena nākotnes lidmašīna – tālās aviācijas perspektīvais aviācijas komplekss (TA PAK), ar ko plānots aizvietot stratēģiskos bumbvedējus Tu-95 un Tu-160, kā arī tālos Tu-22M3.

Decembra beigās izskanēja ziņa, ka jaunā raķešnesēja dzinēja pirmais izmēģinājumu paraugs jau izgatavots un tiek montēts. Paralēli top vēl vairākas spēkiekārtas. Tās pārbaudīs stendos un lidojošās laboratorijas sastāvā.

CC BY 4.0 / Ministry of Defence of the Russian Federation / (cropped image)Tālās pārtveršanas perspektīvā aviācijas kompleksa (TP PAK, "Izstrādājums 80") skice
Pasaule mainīsies: kā Krievijas armija karos tuvākajos gados - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Tālās pārtveršanas perspektīvā aviācijas kompleksa (TP PAK, "Izstrādājums 80") skice

TA PAK izgatavo pēc "lidojošā spārna" shēmas ar stealth tehnoloģijām. Zināms, ka "stratēģis" varēs atrasties gaisā līdz 30 stundas un pārvarēt desmitiem tūkstošu kilometru. Pagaidām nav izlemts, vai raķešnesējs būs virsskaņas lidaparāts, tomēr skaidrs, ka tas saņems mūsdienīgu radioelektroniku.

Jāpiebilst, ka jau pirms pilotējamiem lidaparātiem GKS plāno saņemt smagos trieciena bezpilota lidaparātus. Jaunais drons S-70 "Okhotnik" jau veicis vairākus lidojumus, arī kā iznīcinātājs-pārtvērējs. Pie tam aparāts strādāja ciešā saiknē ar 5. paaudzes iznīcinātāju Su-57. 2021. gadā ieplānotas raķešu palaišanas mācības  pa gaisa mērķiem. "Okhotnik" piegādes BS ieplānotas jau 2024. gadā.

© Photo Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasJaunais trieciena bezpilota lidaparāts "Okhotnik" piedalījās kopīgā lidojumā ar Su-57
Pasaule mainīsies: kā Krievijas armija karos tuvākajos gados - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Jaunais trieciena bezpilota lidaparāts "Okhotnik" piedalījās kopīgā lidojumā ar Su-57

"Poseidona" ceļš

Viens no visvairāk gaidītajiem izstrādājumiem Krievijas JKF ir zemūdens aparāts "Poseidon". Projekts rada nopietnas bažas ASV, jo līdz ar šī bezpilota aparāta uzņemšanu bruņojumā viņu spēcīgā pretraķešu aizsardzība varētu izrādīties absolūti bezjēdzīga.

Истребитель F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Viedoklis
"Plāni ir izjaukti": kāpēc ASV jaunākie iznīcinātāji karam neder

Pēc ierašanās noteiktā Pasaules okeāna rajonā drons pamet atomzemūdeni un dodas autonomā reisā. Tam ir atomenerģijas spēkiekārta, tāpēc darbības rādiuss nav ierobežots. Maršruts nav prognozējams. Zem ūdens "Poseidon" pārvietojas daudz ātrāk nekā zemūdenes un var ienirt vairāk nekā kilometra dziļumā. Drons nes konvencionālo vai kodolādiņu. Tas var strādāt gan pret lieliem pretinieka kuģiem, gan piekrastē. Lādiņš, kura jauda, pēc ekspertu vērtējuma sasniedz 100 kilotonnas, nodarīs nelabojamu kaitējumu jebkurai piekrastes valstij.

Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija vēstīja, ka JKF organizē "Poseidona" nesēja – atomzemūdenes "Belgorod" izmēģinājumus. Tā būvēta kā spārnoto raķešu nesējs, tomēr pēc tam modificēta atbilstoši dronu vajadzībām. Ziņas par to, kad "Poseidon" tiks pieņemts bruņojumā, netiek sniegtas, tomēr iepriekš informācijas avots aizsardzības rūpniecības kompleksā atklāja aģentūrai RIA Novosti, ka nesēja izmēģinājumi turpināsies līdz 2021. gada beigām, pēc tam to sagatavos nodošanai JKF.

© Photo Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasKompleksa "Poseidon" izmēģinājumi poligonā
Pasaule mainīsies: kā Krievijas armija karos tuvākajos gados - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Kompleksa "Poseidon" izmēģinājumi poligonā

Vēl viens liels projekts, kas tiek īstenots JKF interesēs, ir piektās paaudzes daudzfunkcionālās atomzemūdenes "Haski". To galvenais uzdevums – pretestība amerikāņu stratēģiskajām "Ohio" un "Columbia" klases zemūdenēm un aviācijas bāzes grupām. Paredzēti divi šī tipa zemūdeņu varianti – bruņoti ar pretzemūdeņu spārnotajām raķetēm "Kalibr" un hiperskaņas pretkuģu "Cirkon".

Eksperti vērtē, ka sērijas flagmaņa būvdarbi sāksies 2025. gadā, pie tam tiks ņemta vērā projektos "Yasen" un "Borey M" gūtā pieredze.

No "Burevestnik" līdz "Prometei"

Interesanti ir arī sasniegumi raķešu nozarē.

Piemēram, noslēdzas darbs pie smagās starpkontinentālās ballistiskās raķetes RS-28 "Sarmat" projekta, kas aizvietos spēcīgāko kodolkompleksu pasaulē – R-36M2 "Voevoda". Plānots, ka komplekss sāks kaujas dežūras 2022. gadā.

Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Militārie zinātnieki: Krievijas aizsardzībai no NATO vajadzīgs preventīvs trieciens

"Sarmat" galvenā īpatnība – iespēja izdarīt triecienu ne tikai pāri Ziemeļpolam, bet arī Dienvidpolam. Darbības rādiuss – 18 tūkstoši kilometru. 200 tonnas smagā raķete var nogādāt citā kontinentā 15 lādiņus ar 750 kilotonnu jaudu katru. Pie tam SBR saņems arī jauno hiperskaņas planējošo bloku "Avangard". Eksperti uzskata, ka RS-28 spēs uzņemt četrus ātrgaitas "glaiderus".

Atgādināsim, ka "Avangard" jau tiek ekspluatēts. Pirmais pulks sācis dežūru Orenburgas apgabalā 2019. gadā. Tā nesēji ir SBR UR-100N, kas spēj uzņemt tikai vienu bloku. Pateicoties lielajam ātrumam – 25 tukstoši km/h – "Avangard" ir gandrīz neaizniedzami mūsdienu PRA sistēmām. Pie tam bloks manevrē, un ir neiespējami prognozēt tā trajektoriju.

Vēl viens stratēģiskais nākotnes komplekss ir "Burevestnik". Tā ir zemu lidojoša spārnotā raķete ar kodoliekārtu, tātad – ar neierobežotu darbības attālumu. Iespējams izstrādāt tai maršrutu, kas ļaus izvairīties no visiem PRA rajoniem.

© Photo Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasSpārnotā raķete ar kodoldzinēju "Burevestnik"
Pasaule mainīsies: kā Krievijas armija karos tuvākajos gados - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Spārnotā raķete ar kodoldzinēju "Burevestnik"

Pretgaisa aizsardzības spēkus papildinās perspektīvā zenītraķešu sistēma S-500 "Prometei". Patlaban norit sistēmas valsts izmēģinājumi, sērijveida ražošana un piegāde bruņotajos spēkos ieplānota tuvāko gadu laikā. S-500 darbības rādiuss – apmēram 600 kilometri. "Prometei" risina gan pretgaisa, gan pretraķešu aizsardzības uzdevumus, spēj pārtvert mērķus pat kosmosā. Vienlaikus apšauda desmitiem objektu, kas pārvietojas ar ātrumu līdz 7 km/sek.

Американский военнослужащий готовит танк Abrams к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Viedoklis
"Krievijas ceļi tos piebeigs": amerikāņu tanki radījuši dziļu vilšanos

Bez tam Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu nostiprinās unikālais lāzera komplekss "Peresvet". Principiāli jaunais komplekss paredzēt satelītu un bezpilota lidaparātu neitralizācijai, raķešu aparatūras un lidmašīnu vai helikopteru pilotu ietekmēšanai. No 2018. gada decembra "Peresvet" sācis izmēģinājuma dežūru un tiek izmantots pārvietojamo raķešu kompleksu piesegšanai.

Jāpiebilst, ka tas nav vienīgais kaujas lāzers, ko plānots nodot Krievijas Bruņotajiem spēkiem. Decembra nogalē aizsardzības ministra vietnieks Aleksejs Krivoručko pastāstīja, ka tiek izstrādāti arī citi kompleksi cīņai ar droniem, kā arī pretinieka optiski elektroniskajiem un radio elektroniskajiem līdzekļiem.

© Photo Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasMilitārais lāzera komplekss "Peresvet"
Pasaule mainīsies: kā Krievijas armija karos tuvākajos gados - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Militārais lāzera komplekss "Peresvet"
Ziņu lente
0