Negodīga konkurence un "naidīgs saturs": Latvija cīnās ar televīzijas pirātiem

© Photo by Parker Byrd on UnsplashПросмотр фильма на планшете
Просмотр фильма на планшете - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Latvija piegriež skābekli Krievijas televīzijai, nelegālie retranslatori ar prieku izplata "neatļautas un valstij naidīga satura programmas".

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) atskaitījās par televīzijas pirātu medībām, kuri nelikumīgi retranslē televīzijas programmas Latvijas teritorijā, ziņo Bb.lv.

Kā paziņoja Bb.lv NEPLP pārstāve Ieva Prauliņa, 2020. gadā televīzijas programmu prettiesiskā retranslācija tika konstatēta 48 interneta mājaslapās. Jau 2021. gada janvārī tika uzsāktas vēl septiņas jaunas tiesvedības par analoģiskiem pārkāpumiem.

Адвокат, правозащитник Михаил Иоффе - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2021
Joffe: Latvijā un Lietuvā politiķi lemj skatītāju vietā

Rezultātā, 2020. gadā astoņas interneta lapas, kas veica nelikumīgu translāciju, patstāvīgi pārtrauca savu darbību, bet atlikušajiem 35 atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumam tikusi ierobežota piekļuve uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

Turklāt, kā norādīja NEPLP speciāliste, nelegālas retranslācijas galvenokārt tika veiktas no Krievijas un Ukrainas teritorijas. Pārraidīja ne tikai Krievijas, bet arī dažādu Rietumeiropas valstu televīzijas kanālus.

NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš, komentējot situāciju, paziņoja, ka nelegāla retranslācija rada negodīgu konkurenci pašmājas pakalpojumu sniedzējiem, nodara zaudējumus gan valstij, gan privātajiem uzņēmējiem, kā arī "ietver risku, ka var tikt izplatītas Latvijā neatļautas un valstij naidīga satura programmas".

Atgādinām, kā laikam dzenoties pēc "godīgas" konkurences, kabeļtelevīzijas operators Tet paziņoja, ka pārtrauc Krievijas telekanālu PBK, "NTV Mir", "REN TV Baltija", "Kinokomedija" un "Kinomiks" retranslāciju, jo noraizējies par iespējamu sankciju neievērošanu. Tet paskaidroja, ka līdz šim tā partneris minēto kanālu retranslācijā bija SIA "TEM LV". Tur paziņoja, ka minētos kanālus Latvijā pārstāvēs cita juridiskā persona. Tomēr Tet rīcībā nebija informācijas par tādas tiesību nodošanas juridisko pamatu un patiesajiem labuma guvējiem. Tāpēc Tet nav bijis iespēju izanalizēt visus riskus.

Постоянный представитель РФ при ОБСЕ Александр Лукашевич - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2021
Latvijā pārkāpj visas robežas. KF informēja EDSO padomi par krievu mediju apspiešanu

Latvija regulāri liek šķēršļus Krievijas telekanālu un citu mediju darbam savā informācijas telpā. Latvija uzskata, ka tādam pasākumam vajagot nodrošināt valsti no "Kremļa propagandas".

Krievijas Ārlietu ministrija jau vairākkārt norādījusi, ka Latvijas ceļš pretī totālai cenzūrai ar jebkādiem līdzekļiem neatbilst tās apgalvojumiem par uzticību Eiropas vērtībām un demonstrē, kā tā noniecina vārda un preses brīvības pamatprincipus.

Ziņu lente
0