ES gaida jaunas vakcīnas: EK vadītāja pastāstīja par pandēmijas apkarošanas perspektīvām

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит ЕС в Брюсселе
Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena pastāstīja, cik daudz vakcīnu devu jau saņēma Eiropas Savienība un par vakcinācijas tempiem. Tāpat viņa informēja par jaunu vakcīnu parādīšanos ES tuvākajā nākotnē.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Spriežot pēc Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas sacītā preses konferencē Briselē, Eiropas Savienības perspektīvas attiecībā uz vakcināciju, proti, uzvaru pār Covid-19, ir visai cerīgas.

EK vadītāja pastāstīja, ka ES šobrīd ir piegādātas aptuveni 33 miljoni Covid-19 vakcīnas devu. 22 miljoni cilvēku jau ir saņēmuši vismaz vienu poti, bet 7 miljoniem bija ievadītas divas devas. Tātad vakcinācija virzās uz priekšu, apliecināja Urzula fon der Leiena, raksta RIA Novosti.

Супружеская пара - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2021
Vakcinētajam ir 98 gadi: kā Latvijā izmanto vakcīnu, ko Vācijā sirmgalvjiem neiesaka

Pēc EK priekšsēdētājas teiktā, tuvākajās nedēļās un mēnešos Eiropas Savienība plāno paātrināt vakcinācijas tempus līdz ar vakcīnu piegādes apjoma pieaugumu. Turklāt EK vadītāja atzīmēja, ka drīzumā būs pieejamas jaunas vakcīnas. Kuru ražotāju preparāti gaida reģistrāciju ES fon der Leiena nav precizējusi.

Vakcīnas ES

Atgādinām, ka ES joprojām ir problēmas ar vakcīnu piegādēm. Patlaban ES tirgū apstiprināti kompāniju Pfizer/BioNTech (līdz 600 milj. devu iepirkums), Moderna (160 milj. devu) un AstraZeneca (līdz 400 milj. devu) preparāti. Līdztekus EK noslēgusi līgumus par piegādēm ar Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, CureVac. 16. februārī Johnson&Johnson iesniedza pieteikumu savas vakcīnas reģistrācijai ES. Taču Sanofi-GSK un CureVac vēl nav iesniegušas pieteikumus. 12. februārī Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Cilvēkiem paredzēto zāļu komiteja ir sākusi vērtēt uzņēmuma CureVac izstrādāto vakcīnu pret Covid-19

Jāatzīmē, ka daudzi ES iedzīvotāji gaida vakcīnas "Sputnik V" reģistrāciju, ko pasaulē pirmā izgudrojusi un reģistrējusi Krievija. 2. februārī autoritatīvais zinātniskais žurnāls The Lancet publicēja pret Covid-19 paredzētās vakcīnas "Sputnik V" klīnisko izmēģinājumu III fāzes rezultātus. Eksperti konstatēja, ka preparāts ir izcili efektīvs – līdz 91,6%. Vairāk nekā 98% brīvprātīgo vakcīnas grupā veidojās humorālā imūnsistēmas atbilde un 100% - imūnā atbilde šūnu līmenī.

Krievijas tiešo investīciju fonds (KTIF) iesniedzis pieteikumu vakcīnas "Sputnik V" reģistrācijai Eiropas Savienībā. 19. janvārī Eiropas zāļu aģentūra (EMA) organizēja zinātnisku konsultāciju "Sputnik V" izstrādātājiem, pēc tam radās iespēja iesniegt pieteikumu reģistrācijai EZA. KTIF to iesniedza 10 dienas vēlāk - 29. janvārī.

"Sputnik V" ir reģistrēta jau 27 pasaules valstīs, ieskaitot Ungāriju, kas ir ES dalībvalsts.

Ziņu lente
0