Sikspārņi "atnesuši" Covid-19 uz fermu: PVO atgriežas pie sākotnējās versijas

© Ed Jones / AFPВсемирная организация здравоохранения
Всемирная организация здравоохранения - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Veselības organizācijas starptautiskā ekspertu grupa Covid-19 izcelsmes izmeklēšanā atkal nonākusi pie sākotnējās versijas par sikspārņiem.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik. Pasaules veselības organizācijas (PVO) starptautiskās ekspertu grupas loceklis, kas piedalās izmeklēšanā par Covid-19 izcelsmi Uhaņā, doktors Pīters Daszaks intervijā New York Times pastāstīja ticamāko, pēc ekspertu domām, teoriju par jaunā koronavīrusa izcelsmi, vēsta RIA Novosti.

Daszaks pastāstīja, ka ticamākā šķiet versija par vīrusa izplatīšanos Dienvidaustrumāzijā vai Dienvidķīnā ar sikspārņu starpniecību. Iespējams, tie atnesuši vīrusu uz fermu ar savvaļas dzīvniekiem.

Tālāk ar Covid-19, domājams, inficēti tur dzīvojošie seski, āpši, jenotsuņi un civetas vai fermas strādnieki. Pēc tam vīruss jau nonācis tirgū Uhaņā.

Пассажиры в защитных масках возле вокзала Уханя  - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
ASV noraizējušās par PVO slēdzieniem koronavīrusa izcelsmes jautājumā

Iepriekš eksperti novērtēja Uhaņas tirgus stāvokli un vēstīja: tajā bija visi apstākļi jaunās koronavīrusa infekcijas Covid-19 izplatībai.
Līdztekus noskaidrojies, ka PVO speciālisti nav varējuši saņemt piekļuvi vairāku Covid-19 izslimojušo pacientu personas datus Uhaņā, ņemot vērā Ķīnā spēkā esošo konfidencialitātes politiku. Bez tam vairāki cilvēki atteicās tikties ar organizācijas pārstāvjiem.

Atgādināsim, ka PVO ekspertu grupā, kas izmeklē Covid-19 izcelsmi, strādā Krievijas, Japānas, Kataras, ASV, Vācijas, Vjetnamas, Austrālijas, Nīderlandes, Lielbritānijas un Dānijas speciālisti. Krieviju pārstāv Pastēra vārdā nosauktā Sanktpēterburgas Epidemioloģijas un mikrobioloģijas ZPI zinātniskā direktora vietnieks Vladimirs Dedkovs.

Eksperti apmeklēja arī Uhaņas Virusoloģijas institūta laboratoriju, lai novērtētu, cik ticama bija jaunā koronavīrusa "noplūde", un secināja, ka tamlīdzīga incidenta risks ir minimāls.

Ziņu lente
0