Politika

Politiķu vakcinācija saliedējusi cilvēkus – pret politiķiem

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDВакцина от COVID-19 производства компании Moderna
Вакцина от COVID-19 производства компании Moderna - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts augstāko amatpersonu demonstratīva vakcinācija aizkaitinājusi sabiedrību – vakcinētie politiķi ir pārāk jauni vai nav pelnījuši vakcīnu ārpus kārtas.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Aizvadītajā nedēļā Latvijas politiķi publiski vakcinējās Covid-19 profilaksei. Sabiedrības reakcija izrādījusies pavēsa.

Sākotnēji valdība nebija iekļauta prioritāro grupu sarakstā, taču aptaujas un sabiedriskās diskusijas parādīja, ka daudzveidīgas pandēmijai un tās apkarošanai veltītas dezinformācijas fonā iedzīvotājiem būtu svarīgi redzēt, kā vakcinējas premjerministrs, prezidents un ministri.

Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Vairāki Latvijas mediķi kļuvuši par koronavīrusa nēsātājiem

Pirmo AstraZeneca vakcīnas dozu saņēmuši prezidents Egils Levits, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, veselības ministrs Daniels Pavļuts, labklājības ministre Ramona Petraviča, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, finanšu ministrs Jānis Reirs, kultūras ministrs Nauris Puntulis, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Tāpat vakcinēti tika arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns un Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols.

Tomēr politiķu masveida vakcinācija nav dāvājusi vēlamo efektu.

Vispirms Stradiņa slimnīcai, kurā notika vakcinācija, nācās pārliecināt, ka Kariņš patiešām saņēmis vakcīnu.

"Pirmais attēls, kura autors ir nezināms, kādam licis uzdot jautājumu -  vai šļircei ir noņemts vāciņš. Profesionāļa Gata Rozenfelda veiktajos foto ar atbilstošu tehnisko aprīkojumu, skaidri redzams, ka ar šļirci viss ir kārtībā!" stāsta slimnīca Facebook.

Jaunās konservatīvās partijas parlamentārās frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmanis paziņoja, ka Kariņam nāktos paskaidrot, kādi kritēriji ņemti vērā, izvēloties vakcinējamās valsts amatpersonas, raksta Press.lv.

Работа радиостанции - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Mēģinājums izgāzies: kā Vakcinācijas birojs kontaktējās ar krievu auditoriju

Viņš atgādināja, ka izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska atteikusies vakcinēties pirms pedagogiem. Līdzīgu lēmumu pieņēmuši ari citi ministri, pie tam vakcīnu saņēmis 29 gadus vecais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.

Pēc politiķa domām, 29 gadus vecā ministra vakcinācija met ēnu uz valdību un to var izmantot, lai kopumā radītu negatīvu iespaidu par Ministru kabineta vadītāju, kā arī atgādināja, ka svarīgos posteņos valsts pārvaldē ir virkne senioru, kam vakcīna vairāk vajadzīga nekā jauniešiem.

Arī politologs Jurģis Liepnieks negatīvi novērtēja jauno ierēdņu ārpuskārtas vakcināciju. Viņu aizkaitināja 36 gadus vecais Rihards Kols.

"Ohoho šitais celtniecības miljonāra dēliņš piedodiet, skaitās kas - nozīmīga valsts amatpersona bez kuras apstāsies valsts normāla funkcionēšana? Nopietni?" viņš taujāja savā lapā Twitter.

​Neapmierinātību radīja labklājības ministres Ramonas Petravičas vakcinācija, kam daudzi pārmet infekcijas uzliesmojumus sociālās aprūpes centros Latvijā.

"Attēlā - valsts drošībai svarīga persona," ironiski raksta žurnāliste Sanita Jemberga.

​Latvijas universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra uzskata, ka politiķu un līderu ārpuskārtas vakcinācija Covid-19 profilaksei ir saprotama, taču tai izraudzīts nepiemērots laiks, stāsta Press.lv.

Viņš norāda, ka politiķi ir riska grupā. Skaidra ir valsts prezidenta, premjerministra, ārlietu ministra un veselības ministra vakcinācija, jo viņi intensīvi tiekas ar citiem cilvēkiem. Valdības locekļu vakcinācija ļaus arī plašāk uzaicināt dažādu organizāciju pārstāvjus piedalīties MK sēdēs.

Tomēr daži ministri ir atteikušies no vakcinācijas, un viņu lēmums atkal parādījis plaisu valdībā, kam šobrīd vajadzētu strādāt saliedēti, uzskata eksperts.

Ziņu lente
0