ASV noraizējušās par PVO slēdzieniem koronavīrusa izcelsmes jautājumā

© AP Photo / Ng Han GuanПассажиры в защитных масках возле вокзала Уханя
Пассажиры в защитных масках возле вокзала Уханя  - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVO starptautiskā speciālistu grupa gandrīz mēnesi uzturējās Ķīnā un veica koronavīrusa izcelsmes pētijumus sadarbībā ar vietējiem ekspertiem.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. ASV satraukuši Pasaules veselības organizācijas (PVO) provizoriskie slēdzieni par koronavīrusa izcelsmi, kas publicēti pēc organizācijas ekspertu brauciena uz Ķīnu, paziņoja ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Sallivans, vēsta RIA Novosti.

No 14. janvāra PVO starptautiskā speciālistu grupa gandrīz mēnesi uzturējās Ķīnā un veica koronavīrusa izcelsmes pētījumus sadarbībā ar vietējiem ekspertiem. PVO eksperti apmeklēja Uhaņas virusoloģijas institūtu, ari maksimāli izolēto laboratoriju BSL-4, ar kuru bija saistītas baumas par vīrusa "noplūdi" vai SARS-CoV-2 iespējamo mākslīgo izcelsmi. Viņi pabija arī vietējā slimnīcā, jūras produktu tirgū "Huanaņ", kā arī slimību kontroles un profilakses centrā.

Жители гуляют на улице Уханя - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Izmeklēšana par Covid-19: PVO eksperts pastāstīja par tirgu un laboratoriju Uhaņā

9. februārī eksperti pastāstīja, ka pagaidām nav noskaidrots, kāda loma vīrusa izplatībā bijusi tirgum Uhaņā, tomēr, pēc viņu domām, SARS-CoV-2 tiešs ceļš uz "Huanaņ" no sikspārņiem ir maz ticams – viņi uzskata, ka tas bijis infekcijas starpposma pārnēsātājs.

PVO eksperti apņēmušies turpmāk izpētīt šo hipotēzi. Pie tam viņi uzsvēra, ka vīrusa nodošana cilvēkam noplūdes rezultātā no laboratorijas ir maz ticama.

"Mēs esam dziļi noraizējušies par to, kā tika sniegti agrīnie slēdzieni Covid-19 veltītajā izmeklēšanā, un par jautājumiem, kāds process tika izmantots, lai pie šiem slēdzieniem nonāktu. Svarīgi, lai atskaite būtu neatkarīga, ekspertu slēdzieni – brīvi no iejaukšanās vai Ķīnas valdības izdarītiem grozījumiem," teikts Sallivana paziņojumā.

Viņš norāda, ka Ķīnai ir jāiesniedz dati par pašām agrīnākajām slimības uzliesmojuma dienām, lai "labāk saprastu tagadējo pandēmiju un sagatavotos nākamajai".

ASV prezidenta padomnieks atzīmēja arī to, ka augstākā prioritāte ir PVO reputācija.

Всемирная организация здравоохранения - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Covid-19 padodas vakcīnu spiedienam: PVO ziņoja par vīrusa izplatības palēnināšanos

"Nākotnē visām valstīm, ieskaitot Ķīnu, jāpiedalās pārskatāmā un aktīvā procesā, lai novērstu ārkārtas situācijas veselības aprūpes jomā un atbildētu uz tām, lai pasaule pat to uzzinātu pēc iespējas vairāk un pēc iespējas ātrāk," viņš piebilda.

Džeika Sallivana paziņojums izskanēja avīzes Wall Street Journal publikācijas fonā, kurā žurnālists apgalvoja, ka Ķīnas valdība atteikusies izsniegt PVO ekspertiem neapstrādātus datus par SARS-CoV-2 infekcijas pirmajiem gadījumiem. Tie varētu palīdzēt noteikt, kad un kā sākās vīrusa izplatība valstī.

ASV iepriekšējā administrācija pauda gatavību izstāties no PVO. Baltais nams apgalvoja, ka PVO Pekinas ietekmē palīdz tai slēpt datus par pandēmijas izcelsmi. Ķīna tādus izteikumus noliedz. Džo Baidena administrācija informēja par valsts atgriešanos PVO.

Ziņu lente
0