Politika

Lukašenko paziņoja nosacījumus, ar kādiem ir gatavs atstāt prezidenta amatu

© Photo БелТА / Pāriet pie mediju bankasВступление А. Лукашенко в должность президента Белоруссии
Вступление А. Лукашенко в должность президента Белоруссии - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievu līderis Aleksandrs Lukašenko uzsvēra, ka neļaus "apgānīt" valsti, tāpēc prezidenta amatu viņš varēs atstāt tikai, ja tiks izpildīti vairāki nosacījumi.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Ceturtdien, 11. februārī, Baltkrievijā tika atklāta VI Visbaltkrievu Tautas sapulce, kurā piedalās aptuveni 2,7 tūkstoši cilvēku, tostarp 300 ārvalstu viesi, vēsta RIA Novosti.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzstājās sapulcē ar runu, kurā paziņoja, ka ir gatavs atstāt savu posteni tad, kad būs pārliecināts, ka ir ievēroti daži nosacījumi.

Lukašenko pamatprasība ir miers un kārtība valstī, nekādu protestu un sava viedokļa izpaušana tikai likuma ietvaros.

Армен Гаспарян - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2021
Gasparjans: Ukraina un Lietuva labprātāk runā par Baltkrievijas likteni nekā par savējo

Otrais nosacījums: "Ja sanāks tā, ka pie varas nāks citi un viņiem būs atšķirīgi uzskati, tad otrajam punktam mēs pierakstīsim, ka neviens mats no jums – pašreizējā prezidenta sabiedrotajiem – nedrīkst nokrist". Turklāt Lukašenko atbildēja, ka šobrīd viņam ir "negaidīti daudz" piekritēju.

Tāpat Lukašenko uzsvēra, ka neļaus "apgānīt" Baltkrieviju, turklāt neatkarīgi no tā, vai viņš būs pie varas vai ne, jo "būvēja šo valsti, kā vien prata".

Tāpat prezidents informēja par jaunās Baltkrievijas Konstitūcijas projekta plāniem. Viņš pastāstīja, ka projekts būs gatavs jau 2021. gadā - tajā būs radikāli pārdalītas prezidenta pilnvaras.

Plānots, ka referendums par jauno konstitūciju notiks Baltkrievijā 2022. gadā.

Atgādinām, ka Lukašenko jau minēja, ka tas ir iespējams, ka viņš atstās amatu. Viņš apgalvoja, ka tas varētu notikt pēc konstitucionālās reformas vai pēc tam, kad tauta vienprātīgi piekritīs viņa demisijai. Baltkrievu līderis atzīmēja, ka demisionēs "kad vajag", nevis "pēkšņi".

Tikmēr bijusī Baltkrievijas prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska, kura, tiesa, atrodas nevis Baltkrievijā, bet Lietuvā, jau paziņojusi, ka "ir gatava vadīt valsti pārejas periodā" un ir gatava uzņemties šādu atbildību.

Депутат молдавского парламента от Партии социалистов Богдан Цырдя - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2020
"Kā darbojās Sorosa fonds": deputāta pētījums
Taču ir vērts pamanīt, ka, runājot par atkāpšanos no amata, Lukašenko uzsvēra, ka nekāda varas tranzīta Baltkrievijā nebūs. Bet būs tā, kā nobalsos un izlems tauta.

Atgādinām, ka saskaņā ar Baltkrievijas republikas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, Lukašenko uzvarēja vēlēšanās ar 80,1% balsu. Opozīcija klāstīja, ka uzvarējusi Tihanovska, un nodibināja koordinācijas padomi varas nodošanai. Šī iemesla dēļ Ģenerālprokuratūra ierosināja lietu par aicinājumiem sagrābt varu, virkne opozicionāru aizturēti, citi pametuši Baltkrieviju.

Ziņu lente
0