Viedoklis

"Plāni ir izjaukti": kāpēc ASV jaunākie iznīcinātāji karam neder

© Photo U.S. Air Force photo/Samuel King Jr.Истребитель F-35
Истребитель F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagons atzinis, ka reālām militārajām operācijām gatava tikai trešā daļa piektās paaudzes F-35 Lightning. No konveijera nonākuši simtiem lidmašīnu, taču tām vēl aizvien ir "bērnu kaites".

Vēl vairāk, "kaišu" saraksts aug augumā. Eksperti uzskata, ka uz papīra amerikāņiem izdevies patiešām kvalitatīvs aviācijas komplekss, taču patiesībā kaut kas aizgājis greizi. Par amerikāņu "neredzamo" iznīcinātāju problēmām portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Nenoteikta nākotne

Aizsardzības ministra vietniece Ellena Lorda paziņoja, ka tikai 36% daudzfunkcionālo iznīcinātāju F-35 Lightning ir pilnībā gatavi lidojumiem un izpildīt visus nospraustos uzdevumus. Pārējās mašīnas "funkcionē tikai daļēji". Tik zemi F-35 kaujas gatavības rādītāji pārsvarā saistīti ar lidmašīnas konstruktīvajām trūkumiem un amerikāņu inženieru nespēju tos izlabot. Ekspluatācijas gaitā fiksētas nopietnas problēmas ar pilota kabīni, tā saucamo fizelāžas stealth pārklājumu un spēkiekārtu.

Международный авиасалон Ле Бурже-2017 - Sputnik Latvija, 1920, 15.01.2021
Viedoklis
Kāpēc ASV atkal atlikta F-35 sērijveida ražošana

Amerikāņu eksperti atzīmē: neskatoties uz pastāvīgo pilnveidošanu un mēģinājumiem novērst daudzos trūkumus, iznīcinātāja cīņas gatavības līmenis ceļas ļoti lēnām.

Pie tam pēdējos gados problēmas ar pēkšņi konstatētajiem konstrukcijas defektiem kļuvušas patiešām katastrofālas. 

Janvāra sākumā izskanēja informācija, ka Pentagons uz nenoteiktu laiku atlicis F-35 Lightning pilnvērtīgu ražošanu, jo lidmašīna nav gatava plašiem izmēģinājumiem, kas jau tāpat ne vienu reizi vien atlikti kopš 2017. gada un, saskaņā ar koriģētajiem plāniem, bija jāuzsāk ne vēlāk kā 2021. gada martā. Jauno mašīnu plānoja pārbaudīt poligonā uz zemes, kur imitēja apstākļus pretdarbībai pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Daudzo defektu novēršanu negatīvi ietekmējusi gan koronavīrusa pandēmija, gan varas maiņa Vašingtonā. Tagad jautājumu par F-35 masveida ražošanu nāksies risināt Džo Baidena komandai. Acīmredzot, iznīcinātāja liktenis vēl ilgi "karāsies gaisā".

"Iedzimti" defekti

Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs konstatēja, ka tehniskās kļūmes vajā "neredzamo"  lidmašīnu kopš paša ekspluatācijas sākuma. F-35 tā steidzās uzņemt bruņojumā, nomainot F-22 Raptor, ka naudu neskaitīja un uz visām projekta kļūmēm vienkārši pievēra acis, ir pārliecināts Ļeonkovs.

"Pentagona pētnieku grupas pēdējais pārskats fiksējis 871 kļūmi, - viņš atzīmēja sarunā ar RIA Novosti. – Tās sadalīja grupās un apakšgrupās: problēmas, kas rada risku pilota dzīvībai, un ne pārāk kritiskas kļūmes. To starpā ir ar segumu saistītas problēmas, ar skābekļa padevi, ar ķiveres vadības sistēmu, ar programmatūru un daudzas citas."

Истребители F-35A Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 11.10.2020
Viedoklis
Nelaimīgie "Zibeņi". Kāpēc F-35 joprojām ir pats neveiksmīgākais iznīcinātājs

Piemēram, pēc vairākiem lidojumiem noskaidrojās, ka virsskaņas ātrumā tiek bojāts dažu fizelāžas daļu segums. Izrādījās neiespējami novērst šo defektu, tāpēc jaunajiem virsskaņas iznīcinātājiem atļāva lidot tikai zemskaņas ātrumā. Vēl viens nopietns trūkums ir spēcīgi un negaidīti spiediena "lēcieni" kabīnē, kas ne tikai sagādā sāpes, bet pat noved pie barotraumām.

Bieži vien pēc dažu manevru izpildes piloti zaudē vadību un nevar pilnībā kontrolēt lidmašīnas tangāžu, sānsveri un kursu. Klāja modifikācijas dzinēji karstā laikā nenodrošina nepieciešamo vilkmi, lai lidmašīna varētu pacelties un nosēsties.

Ļeonkovs atgādināja, ka F-35 nav vienīgais negatavais izstrādājums amerikāņu armijai. Piemēram, Pentagonam bija lielas grūtības ar kājnieku bruņumašīnu M2 Bradley, tankiem Abrams, šauteni M-16.

"ASV strādā noteiktas lobētāju struktūras, kas vēlas nopelnīt ar jebkādiem paņēmieniem, - paskaidro eksperts. – Viņi neņem vērā, ka sarežģītas militārās tehnikas izstrādes procesā var rasties dažādi defekti, ko nākas novērst izmēģinājumu ekspluatācijas laikā."

Pastāvīgie klienti

Tomēr F-35 visnotaļ sekmīgi izplatās pasaulē. Amerikāņu GKS un sabiedroto armijas jau saņēmušas apmēram 600 mašīnas.

Vienu no pēdējiem līgumiem noslēdza Apvienotie Arābu Emirāti, kam ASV pārdos aptuveni pussimtu F-35. Vēl viens liels klients ir Izraēla – tā paziņoja, ka vēlas paplašināt iznīcinātāju parku līdz trim eskadriļām.

F-35 lido Lielbritānija, Norvēģijā, Dienvidkorejā, Japānā, Itālijā, Singapūrā. ASV plāno sameklēt vietu vairāk nekā trim tūkstošiem lidmašīnu.

Многофункциональный истребитель Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2019
Viedoklis
F-35 var izmest no prāta: kura valsts pirmā iegādāsies Su-57

Analītiskā kluba "Valdai" militārais eksperts Artjoms Kurejevs norādīja: lai kādi būtu F-35 defekti, lai cik dārgi izmaksātu iznīcinātājs un tā apkalpošana, ASV partneri NATO būs spiesti to iepirkt arī nākotnē.

"Tramps, kurš ne vienu vien reizi runājis par F-35 augsto cenu un pieprasījis samazināt cenu vai iepirkuma apjomus ASV Bruņotajiem spēkiem, pats pie tam īstenoja "drošības eksporta" politiku, - atzīmēja Kurejevs. – Tātad viņš centās izveidot sistēmu, kuras ietvaros jaunākie partneri aliansē vairāk tērē aizsardzībai, paši nodrošina infrastruktūru ASV spēkiem savās valstīs un iepērk amerikāņu bruņojumu. Pēc būtības, tā ir lobēšana valsts līmenī."

Izmaiņas F-35 popularizācijas gaitā diezin vai ir sagaidāmas arī Džo Baidena prezidentūras laikā, un ziņas par mašīnas trūkumiem nekad nepārspēs Vašingtonas politisko atbalstu saviem ieroču ražotājiem, piebilda Kurejevs.

"Domāju, Baidens neatteiksies no ASV izdevīgās politikas sabiedroto aizsardzības jomā, - paskaidroja eksperts. – F-35 tiks pilnveidots, modificēts, taču piegādes ASV partneriem turpināsies. Tā pati Izraēla piekritīs iepirkumiem, vienojoties par elektronikas un bruņojuma daļēju nomaiņu."

Iznīcinātāja F-35 programmas izmaksas ir rekordlielas, tās jau tuvojas triljonam dolāru. Pie tam liela daļa līdzekļu tiek atvēlēta iznīcinātāju apkalpei. Piemēram, pērn Pentagons apsolīja samaksāt kompānijai Lockheed Martin 1,9 miljardus dolāru par tehnisko atbalstu.

Истребители Су-27 ВВС Украины во время многонациональных учений «Чистое небо-2018» - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2021
Viedoklis
Maitasputnu mednieki: PSRS un Krievijas labākie iznīcinātāji

Pircējiem viena lidmašīna izmaksā apmēram 90 miljonus dolāru. Klāja versijas – aptuveni 120 miljonus. Tā ir "plikas" mašīnas cenas. Par bruņojumu pasūtītāji piemaksā, piemēram, Polija, kas pasūtīja ASV 32 iznīcinātājus par 4,6 miljardiem dolāru. Līdztekus tēriņiem par dārgo munīciju, poļiem būs vēl uz sava rēķina jāuzbūvē infrastruktūra. Daudzi valstī uzskata, ka darījums ir visnotaļ apšaubāms.

"Neredzamos" lidaparātus pērk labprāt, lai arī tie nav paspējuši nodemonstrēt savas iespējas reālos kaujas apstākļos. 2018. gada maijā, kad dažādām valstīm jau bija piegādāti apmēram trīs simti lidmašīnu, Izraēlas GKS F-35 uzbruka mērķiem Sīrijā, mazliet vēlāk ASV jūras kājnieku iznīcinātāji F-35B apšaudīja kaujinieku pozīcijas Afganistānā. Toreiz daudzi eksperti pauda pārliecību, ka šie uzlidojumi ir Pentagona demonstratīvās reklāmas akcijas.

Ziņu lente
0